HomeSocialD'ale cetateanuluiNu-s taxe și impozite, e jaf la drumul mare

Nu-s taxe și impozite, e jaf la drumul mare

Marea problemă administrativă a României nu este legată nici de steagul secuiesc, nici de pretenţiile de autonomie a etniei maghiare, şi nici de reuşita reîmpărţirii pe regiuni, mai mult sau mai puţin autonome, a teritoriului naţional. Marea problemă a Guvernărilor post-decembriste țin de educația socialistă în care s-au formatat (că de terminat, tot neterminați sunt majoritatea) politicienii noștri, cea care le dictează vizuina (pardon, viziunea) despre împărţirea rezultatelor muncii românilor. Eu tot sper că va veni ziua în care contribuabilii din România vor conştientiza faptul că din munca lor, statul plăteşte ajutoare sociale pentru puturoşi, ţine în spate cohorte inutile de bugetari, finanţează un sistem de pensii aberant, şi abia la urmă, dacă mai rămân bani, dezvoltă sistemul sanitar sau învăţământul şi mai alocă câte ceva pentru investiţii. În momentul acela, socialiștii ăștia ai noștri aciuați de la stânga la dreapata politicii vor avea zilele numărate. Pentru că, evident, omului care munceşte nu-i va conveni să ţină în spate tot sistemul de stat, asistaţii social, pensionarii de lux (mă rog, așa ar trebui – poate mai apuc zilele acelea).

În România contribuabilul are doar „dreptul” să plătească taxe şi impozite. La nivel individual, multă lume găseşte scăpare în economia subterană, dar pe termen lung această soluţie nu este una benefică pentru dezvoltarea României. Măsurile coercitive pe care statul încearcă să le ia împotriva evazioniştilor nu vor da rezultatele scontate, ci vor duce la un blocaj mai mare şi la tendinţa mai multor antreprenori de a se refugia în zona gri sau neagră a economiei. Deocamdată, cu ajutorul unei mass media servile, puterea reuşeşte să distragă atenţia contribuabililor de la această problemă, ţinând „caldă” dezbaterea publică cu subiecte derizorii şi rupte de problemele reale ale acestora.

Latent rămân, ca o problemă pentru unitatea națională și marile partide monolitizate pe “național”, discuţiile despre regionalizare, prin modul în care se face împărţirea banilor pe regiuni. Statistic, Bucureștiul și Ilfovul dau Bugetului cam 27,8% din PIB-ul național. Numai că dă în mod fals, din furăciunea organizată pe vremea Guvernării lui Năstase când marii contribuabili au fost obligați să-și mute sediul fiscal în Capitală. Așa că sunt contorizați ca și contributori acolo, deși muncesc în “provincie” – așa că, dacă se va vorbi vreodată onest despre descentralizare fiscală, Regiunile vor trebui să-și primească înapoi și marii contributori luați cu japca la Capitală. Așa că Transilvania se va considera principalul contributor la „vistieria” ţării și prima regiune defavorizată mai ales când vine vorba despre investiţiile publice. Vorbim despre banii pe care Bucureştiul îi ia de la „bogaţi” şi, în loc să-i investeasă acolo de unde s-au colectat, îi azvârle (din păcate acesta este cuvântul) la săraci. De parcă el, Bucureştiul, ar fi un haiduc de legendă. Când de fapt nu este decât un tâlhar la drumul mare. Pentru că din Ardeal, Banat, Crişana şi Maramureş, fosta „regiune imperială”, numai judeţele Maramureş şi Caraş Severin primesc mai mulţi bani de la Bucureşti decât trimit spre Capitală. În rest toate judeţele, inclusiv cele considerate sărace – Hunedoara şi Sălaj, plătesc mai mult decât primesc de la Guvern. Chiar şi cele două judeţe, Covasna şi Harghita, despre care se spune că ar muri dacă ar obţine autonomia, sunt contributoare la „vistieria” ţării şi nu beneficiare. În aceste condiţii, cum să nu fie ardelenii nemulţumiţi? PIB-ul Transilvaniei din 2014 a fost de 5 ori mai mare decât cel din 1995 – de altfel, economia Transilvaniei a înregistrat cea mai mică diminuare a cotei deținute în PIB-ul național, respectiv de la 33,5% în 1995, la 31,6% în 2014. Între 1995 și 2014, economia Capitalei (București + Ilfov) a înregistrat o creștere în PIB-ul național de la 15,1% la 27,8% – mai ales după devalizarea “provinciei” de mari contribuabili produsă începând cu Guvernarea Năstase. Așa să tot vorbim despre hărnicia “capitalei”…

Teleormanul lui Dragnea primeşte aproape o dată şi jumătate din cât trimite la Bucureşti. Mehedinţiul 114% din cât colectează, Călăraşiul 134%, Vasluiul 158% şi lista continuă. Tot din „birurile” colectate în regiunile contributoare sunt plătiţi cu bani grei, şi culcaţi la hoteluri de cinci stele, deputaţii şi senatorii. Sunt plătite salariile bugetarilor, se completează bugetul pensiilor şi al altor asigurări sociale. Și se fură în draci de către o clasă economico-politică total defectă.

BREICHING NIUZ

spot_img

Caricatura zilei

spot_img
spot_img

Articole asemănătoare