HomeSocialEt si cetera socialaPaști 2016: Ardelenii, probabil singurii români pasionați de apă

Paști 2016: Ardelenii, probabil singurii români pasionați de apă

Am vorbit de Moldova, am vorbit de Oltenia, dar și Ardealul e al nostru, în ciuda a ce spun unii. Documentându-ne despre ce fac ardelenii de Paște am constatat cu surprindere că tradițiile lor implică foarte multă apă.

Mâncare

Suntem convinși că și ardelenii mănâncă la fel de mult ca moldovenii cu mențiunea că probabil toate denumirile lor conțin gulaș în coadă, pască gulaș, sarmale gulaș, drob cu sos de gulaș etc. În rest, nu am găsit nimic dubios, mai puțin partea în care ei cred că ouăle roșii vopsite în Joia Mare sunt bune de mâncat tot anul. Salmonella a-nviat? Adevărat a înviat!

Obiceiuri și tradiții

În prima zi de Paște toată lumea trebuie să se spele pe ochi cu apă neîncepută. Facem un apel pe această cale: ce e aia apă neîncepută? E trasă în țiplă? E dintr-o sticla de Borsec nedesfăcută? Ce e?

Se pare că există și aici o pasiune pentru activități complet inutile, în noaptea de Paște se ia toaca de la biserică și se duce în cimitir unde băieții trebuie să stea să o păzească ca să nu o fure nimeni.

Am aflat și cum poți sa îți sporești șansele de măritiș în Transilvania: în noaptea de Paște, fetele trebuie să își pună un ou roșu în sân ca să atragă astfel pețitori. Noi am recomanda totuși două ca să nu arăți de parca ai avut jucării aduse de la Cernobâl când erai mică.

Concursul de tricouri ude

Aș vrea să ne oprim puțin asupra următoarei fraze: "în majoritatea localităților din Transilvania, în a doua zi de Paște se păstrează încă obiceiul udatului. Adică bărbații, de obicei necăsătoriți, merg la casele unde sunt fete nemăritate pentru a le uda cu parfum."

Adică da, fetele sunt nemăritate, dar la bărbați na, nu e obligatoriu. De obicei sunt necăsătoriți, dar ce-o să le facem acuma. Plus se pare că dacă nu ai avut norocul, ca fată, să arunce vreunul cu sticla de 8×4 după tine, îți va merge tot anul nasol.

Briscalitul este o tradiție care sună cam așa: băieții care au făcut chestii nașpa (a se citi, au făcut sex pe strada pe care nu trebuia) sunt pedepsiți aplicându-li-se niște nuiele pe spate. Deși ne așteptam să fie din Vaslui tradiția cu bătutul oamenilor ne-am dat seama că acolo nu se pedepsește nimic de genul ăsta prin urmare nu avea cum.

BREICHING NIUZ

spot_img

Caricatura zilei

spot_img
spot_img

Articole asemănătoare