HomeSocialRomânul, frate cu protestul

Românul, frate cu protestul

Tocmai când mă gândeam că trece anul și nu avem și noi un protest ca lumea, a apărut beleaua cu semenii noștri din diaspora.

Dacă în luna mai câțiva hipsteri zeloși s-au aflat la limita dintre protest și prostesc atunci când au ales, prin neprezentare la vot, să boicoteze alegerile europarlamentare, luna asta, când s-a mărit miza electorală, lucrurile s-au schimbat radical. Deci, nu mai facem ceva pe el de vot, ci ei fac. Ei, ăștia care sunt mari la Stat și parcă au probleme cu prostata, că prea fac și tot fac pe legi și pe noi.

Așadar, ni s-a activat simțul civic. Mii de oameni din toată țara au ieșit pe străzi și au protestat în semn de solidaritate cu românii din diaspora. Frumos. Și mai frumos ar fi fost dacă nu ne-am fi aflat în situația încălcării unui drept fundamental, dar cum ce stă scris în lege nu se aplică întotdeauna, eu sunt mulțumită să văd că nu ne-am înstrăinat de românii plecați din țară.

Zilele trecute, la metrou, am tras cu urechea la discuția unor cetățeni care discutau pe tema votului din diaspora. Erau doi tineri parfumați, gelați și îmbrăcați în haine de firmă. Cu ochii în telefoanele personale, dezbăteau problema votului din diaspora: “Auzi, mă? Știi ce nu înțeleg io? De ce ăia din străinătate vor neapărat să voteze, că ei oricum nu se mai întorc aici?”, inițiază conversația unul dintre ei. “Nici io nu m-aș mai întoarce”, îi răspunde nepăsător companionul”. “Da, mă, dar de ce vor neapărat să voteze? Io nu înțeleg. Ce e așa mare lucru? Eu n-am votat niciodată și nu a făcut nimeni proteste din cauza asta”.

Nu știu dacă tânărul de la metrou făcuse vreun studiu din care să rezulte că românii din diaspora nu mai vor să se întoarcă în țară, însă mi-a fost rușine să constat că face parte din generația mea. În speranța că nu era vreun pesedist sub acoperire, aș vrea să cred că nu știa ce vorbește.

Revenind la problema existențială a tânărului, de ce vor românii din diaspora să voteze? Știu și eu, poate la un moment dat vor să se întoarcă în țară, poate mai au vreo rudă pe aici, poate nu vor să ne aibă pe conștiință, poate colecționează timbre autocolante pe cărțile de identitate sau poate pur și simplu vor să voteze pentru că e dreptul lor și le pasă de România?

Au apărut zvonuri potrivit cărora oamenii lui Iohannis i-ar fi plătit pe protestatarii de la Cluj-Napoca. Nu sunt dovezi palpabile, însă, chiar dacă ar fi unele reale, care e problema? Ponta nu a făcut cinste pe stadion? Văd că premierului îi este foarte greu să admită faptul că oamenii îl displac fără motivații financiare de la opoziție. Dacă dumnealui investește bani în contramanifestații, nu înseamnă că și protestele de susținere a românilor din diaspora implică același lucru.

 

BREICHING NIUZ

spot_img

Caricatura zilei

spot_img
spot_img

Articole asemănătoare