Școala te învață să fii prost - episodul II. De ce e Harap-Alb o beizadea bătută-n cap

de Iulian Tudor , 20 februarie 2014

și a tras concluzia că basmele românești sunt pline de sfaturi proaste pentru copii, pentru că-i învață să fie leneși și hoți. Fără vreo legătură cu faptul că mi-e șef, sunt de acord cu Dan Mazilu, așa că plusez cu Harap-Alb, un basm aflat de mult în programa școlară obligatorie.

Știți povestea. Un crai avea trei feciori, iar frati-su, Împăratul Verde, trei fecioare taman bune de măritat. Pentru că așa sunt basmele, pline de ființe supranaturale și fete de măritat fecioare. Într-o zi, craiul primește o scrisoare de la Împăratul Verde, în care acesta îi cere să il trimită pe cel mai vrednic dintre feciori, ca să-i dea o fată de soție și împărăția moștenire. După ce frații lui mai mari eșuează, vine rândul lui Harap-Alb, care pornește la drum cu un cal miraculos și cu un sfat prețios de la taică-su: ferește-te de Omul Spân. Harapul nu numai că nu se ferește de Spân, ba chiar îl angajează ca ghid prin pădurea labirint și se lasă și păcălit de chelios, coborând în fântâna-capcană. Ca să iasă de-acolo, eroul se învoiește să intre slugă la Spân și să facă schimb de identități. Astfel, Spânul devine fiul de crai, iar Harap-Alb, cum spuneam, servitorul lui. Pe drum, celor doi li se alătură mai multe personaje supranaturale – Gerilă, Flămânzilă, Setilă, Ochilă..., mă rog, o gașcă întreagă. Ca să n-o mai lungesc: gașca ajunge la Împăratul Verde; acesta îi supune la niște probe letale, pe care Harap-Alb le trece exclusiv datorită ființelor supranaturale care-l însoțesc; la final, eroul își declină adevărata identitate, ca la Poliție; Spânul îi taie capul Harapului; fata Împăratului Verde și viitoarea soție îl învie; Harap-Alb devine împărat.

Concluziile

Și acum să vedem ce ar putea învăța copiii lui Dan Mazilu din povestea Harap-Alb:

  • Deși e prost făcut grămadă, eroul ajunge împărat. Un singur sfat i-a dat taică-su: ferește-te de Spân! Ce-a făcut Harap-Alb? S-a combinat cu Spânul, s-a lăsat păcălit de chel într-un mod atât de penibil, încât l-ar face gelos și pe Leo de la Strehaia, a ajuns din prinț slugă, a fost ucis de Spân. Asta înseamnă să fii prost de mori!
  • Nu trebuie să muncești ca să faci avere. Contribuția lui Harap-Alb la îndeplinirea sarcinilor trasate de Împăratul Verde a fost zero. Au muncit alții, iar el s-a ales cu împărăția. Harapul a făcut un singur lucru: a murit.
  • Nu însemni nimic în societate dacă n-ai un mijloc de locomoție de fițe. Raportat la ziua de azi, calul miraculos al lui Harap-Alb e un fel de BMW X5. În plus, l-a ajutat să-și găsească gagică cu bani.
  • E ok să te căsătorești cu verișoara ta. Craiul și Verde Împărat erau frați, deci Harap-Alb s-a însurat cu verișoară-sa. Bine, o fi fost el alb, dar harapul are sângele mai bronzat. N-o spun eu, o spune DEX-ul.
Loading...

Comentarii

+