HomeSocialTe uită cum plouă-n decembre

Te uită cum plouă-n decembre

Zilele astea am stat de vorbă cu mulţi amici atât de speriaţi şi de îngrijoraţi de ce se întâmplă, încât ziceai că-n ultima clipă fuseseră scoşi din borcanul de pesimism. „Dacă ăştia – ziceau ei arătând spre USL – o să ia 70% din voturi nu ne-ntoarcem la epoca fesenistă? N-o să se transforme Parlamentul într-o Mare Adunare Naţională, aplaudând la unison glumiţele de grădi ale Cârmaciului sau tiradele antioccidentale ale colegului său mai adormit?” Unii dintre ei chiar contemplau exilul în Congo, Zair sau alte ţări care ar putea constitui, în momentul de faţă, un exemplu de guvernare democratică pentru noi.

Eu sunt mai optimist din fire şi nu cred că-i dracul atât de roşu. Dacă stau bine să mă gândesc, trompetele triumfaliste ale pesedeilor au mai cântat prohodul democraţiei de vreo două ori până acum şi uite că democraţia n-a crăpat. În 2004, Năstase îşi dusese deja rembranzii în baie la Cotroceni, convins că el va fi următorul locatar al palatului. Şi uite că n-a fost. În 2008, Geoană a ţopăit de ziceai că acum învinge gravitaţia şi se pierde în cosmos. Dar n-a învins. Acum, n-ar fi exclus ca povestea să se repete. Uselenienii tot fac şi desfac guverne, îşi alocă funcţii, înfiinţează ministere, într-atât sunt de siguri că pe 9 decembrie o să triumfe. Bucuria lor, stimulată de marii sondori (adică ăia care fac sondaje) şi analişti (adică ăia care… ştiţi dumneavoastră!) ai naţiunii, s-ar putea să fie însă prematură. Băieţii ăştia impetuoşi ar putea avea o mare surpriză. Ca şi Năstase sau Geoană, ei uită proverbul românesc „Cine hăhăie la urmă hăhăie mai bine”. Dar acum nu Băsescu, care deja nu mai contează, le va juca feste, ci altă stihie a naturii. Acum, ploaia le-ar putea strica ploile.

Pentru mâine, meteorologii anunţă cod galben de ploi. În toată ţara va ploua diluvian şi va fi foarte frig. O vreme câinoasă, care-i va ţine în case, cu siguranţă, pe mulţi dintre alegătorii tradiţionali ai USL, oameni bătrâni şi bolnavi, care nu-şi riscă reumatismele pentru un vot, fiindcă, îşi vor spune ei, „cu mine sau fără mine tot câştigă useleu’, maică, n-ai văzut că au 62% în sondaje?”. Da, dar dacă nu iese la vot nici moş Ghiţă, nici uncheşu’ Nelu, nici coana Veta şi nici tuşa Fănica, alea 62% se vor subţia considerabil. Mă gândesc că baronii locali ai USL vor căuta să găsească rapid o soluţie. Dar, din păcate pentru ei, n-au închiriat decât autocare pentru duminică, şi astea prin bălţi nu prea circulă. Ia să fi adus şi nişte bărci cu motor, nişte fregate sau măcar iahturile lui Oprescu şi Mazăre, tot mai urneau la vot câteva sate de teleormăneni. Pe când aşa, ce-o să spună şoşonarul: „cum să merg la vot, când io nu ştiu să înot?”

Dacă privim în urmă, în istoria României, vedem că vremea a influenţat multe evenimente. Ne-am fi luat-o rău la Rovine, dacă nu era un octombrie ploios. La Podul Înalt, plăieşii lui Ştefan şi-o furau artistic de n-ar fi fost pâcla aia care i-a înnebunit pe turci, făcându-i să atace în direcţia greşită. Chiar şi vremea frumoasă din decembrie 1989 n-a fost întâmplătoare, doar se ştie: românii nu fac revoluţii pe ploaie, că-şi strică freza. Acum, a venit rândul ploii să ţină în casă vajnicii alegători octogenari ai USL, în aşa fel încât aceştia să nu distrugă chiar de tot viitorul noilor generaţii. Vremurile când se scanda „Iliescu apare – soarele răsare!” au trecut, din fericire, de mult. Astăzi, poa’ să-l scoată Ponta pe Iliescu ca pe sfintele moaşte, prin toată ţara, că soarele tot nu mai iese. S-o fi plictistit şi el, săracu’, să tot răsară odată cu relicva asta bolşevică. Şi apoi, mă gândesc c-o fi şi gelos, doar e conştient de faptul că atunci când Soarele va ajunge o biată pitică roşie, la marginea galaxiei, bătrâna şandrama stalinistă, verde ca bradul, va mai condamna încă la televizor capitalismul de cumetrie pe care tot ea l-a zămislit.

BREICHING NIUZ

spot_img

Caricatura zilei

spot_img
spot_img

Articole asemănătoare