HomeSocialTurnători din toate scările, urniţi-vă!

Turnători din toate scările, urniţi-vă!

Deşi, aşa cum însuşi Victor Ponta a declarat, Traian Băsescu le mănâncă nu doar ficaţii, ci şi 75% din timp, guvernanţii au totuşi bunul-simţ ca, în restul de 25%, să se gândească şi la Bobor. Ei ştiu prea bine că au promis o mie şi una de minunăţii votanţilor şi că până acuma n-au îndeplinit nici măcar „şi una” aia din coadă. Dar pentru toate există un început, iar în cazul de faţă începutul va fi făcut printr-o măsură anunţată deja de secretarul de stat de la Finanţe, Liviu Voinea – probabil titularul portofoliului era mahmur sau încă socotea cu cât vor creşte pensiile şi salariile şi nu voia să fie încurcat la zecimale.

Măsura se referă la stimularea delaţiunii la miticii autohtoni. Delaţiunea este, am putea spune, o practică aproape la fel de veche ca poporul român. Căci, dacă mai am oarece dubii că neamul nostru s-ar fi născut creştin, sunt absolut convins că el a venit pe lume delator şi aşa a rămas. Făcea vreun voievod pe nebunul? Mergeau boierii şi-l turnau la Poartă, de-l scurta de cap sultanul în secunda doi. Găsea vreun ţăran o cloşcă cu aur săpând după lespezi? Imediat se trezea dat în gât de vecini. Îşi cumpăra vreun secretar de partid maşină Mercedes, când el n-avea, teoretic, bani decât de Dacia 1410 cu îmbunătăţiri? Veneau ceilalţi tovarăşi şi-l legau, explicându-i că nu-i bine să furi din averea poporului. Acum, ce vrea Voinea ăsta să facă a mai făcut deja Ceauşescu, aşa că, în loc să meargă noii guvernanţi prin tot felul de deplasări, prin SUA, Suedia şi alte ţări mişto, mai bine scoteau de la naftalină Legea 18 şi-l sunau pe Felix, să reactiveze el câteva reţele de turnători.

Dar poate că, într-adevăr, turnătorii lui Felix sunt insuficienţi, la cât de mult s-au îmbogăţit ilicit românii în ultimele două decenii şi n-o să-i poată da în vileag pe toţi. Aşa că se simte nevoia de sânge proaspăt în rândurile turnătorilor calificaţi. Prin noua lege, Victor Ponta ar putea fi în stare să-şi îndeplinească, în mod nesperat, promisiunile de măriri şi gratificaţii făcute când era în Opoziţie, căci acum bugetul e gol, iar premierul n-are de unde le da bani pensionarilor, bugetarilor, asistaţilor sau trântorilor cu handicap pe hârtie, dar cu mâna pe mistrie prin Spania şi Italia. Adoptând însă „legea denunţătorului”, propusă de Voinea, banii se vor găsi imediat, fiind luaţi de la bogătanii care sug din sudoarea Boborului şi nu hrănesc din ea şi Fiscul. Mă gândesc că, pentru mai buna înţelegere a legii, turnători calificaţi, precum Felix sau Roşca-Stănescu, ar trebui să ţină nişte cursuri la televizor, că, de când a murit Ceauşescu, românii au uitat cum e cu ciripeala şi cine altcineva i-ar putea ajuta  să-şi reamintească decât Ciripoi?

La cât de nehaliţi, de invidioşi şi de dornici să moară capra vecinului sunt majoritatea românilor, nu am niciun dubiu că măsura va fi un succes. Cohorte de pensionari, din aceia care ard gazul toată ziulica în faţa blocului, scanând orice intră şi orice iese, se vor transforma în detectivi, gata să ciripească tot la cea mai apropiată secţie fiscală. Ca să le fie mai uşor, ei s-ar putea organiza şi în echipe: de pildă, dacă bănuiesc pe vreun vecin că mănâncă mai bine decât pare, îl vor urmări pas cu pas, comunicând între ei la modul: „Acvila mioapă, recepţie, aici papagalul laconic: subiectul a intrat în Carrefour. Preia urmărirea. Over!”; „Papagalul laconic, aici cucul familist, recepţionat. Subiectul nu şi-a mai cumpărat parizer Cris-Tim, ca data trecută, ci salam nemţesc Zimbo, din ăla scump! E clar, face evaziune fiscală, al dreacu’! Preluaţi cazul!” „Cucul familist, aici cocorul patriot, am recepţionat. Chiar acum sun la Fisc şi vă sun înapoi, să împărţim banii”.

Am însă unele neclarităţi: în exemplul de sus, bunăoară, avem nişte prostate ciripitoare, un cetăţean care bagă la maţ, dintr-odată, un mezel mai scump, dar niciun ban – banii fiind cheltuiţi pe mezel. Întrebare: pensionarii care au depistat acest evazionist neruşinat în ce vor fi plătiţi? Li se va da salamul Zimbo feliat şi împărţit la patru? Dar dacă în pachet sunt doar 17 felii, număr prim, cum să le împarţi la patru, nu creezi discriminări? Or, dacă unui pensionar medicul i-a interzis mezelurile, că şi-aşa are colesterolul mărit, se poate face o derogare, adică salamul Zimbo poate fi schimbat la casă cu 100 g de şuncă presată slabă?

În altă ordine de idei, nu ne-a spus nimeni cât e recompensa. Că, dacă e vorba de o sumă frumuşică, românii ar putea fi tentaţi să se denunţe chiar ei. Adică de ce să primească în mână două miare, iar pe cartea de muncă salariul minim, de la un patron descurcăreţ, când ar putea, de pildă, să-l dea în gât pe şef şi să primească de la stat trei miare. Şi pe urmă să se angajeze în altă parte, unde să repete isprava, că doar e plină ţara de patroni descurcăreţi. La fel e o problemă cu soţii şomeri sau tăietori de frunză la câini, ale căror consoarte câştigă bine, dar nu le dau un sfanţ: dacă le toarnă la Fisc, au şi ei garanţia că li se asigură măcar berea, ţigările şi banii de babaroase şi poker pentru anul fiscal următor?

Şi, în fine, o ultimă nelămurire: guvernul s-a gândit să impună şi un mercurial al turnătoriei? Nu de alta, dar românul face prin definiţie exces de zel şi când s-or apuca să-şi toarne vecinii de pe scară, miticii nu se opresc până nu-i lasă pe toţi în sapă de lemn, ca să se îmbogăţească ei. Când vor fi însă bogaţi, va apărea, firesc, şi ispita: de ce să mai plătească ei impozit pe banii primiţi în urma delaţiunilor, când ar putea aranja, contra unei sume frumuşele, cu funcţionarii de la Fisc să nu le mai taie chitanţă şi să fie toată lumea fericită? Aşa că, dottore Ponta, înainte să te apuci să bagi legea asta cu denunţurile, trebuie să rezolvi o problemă crucială: cine-i toarnă pe turnători?

BREICHING NIUZ

spot_img

Caricatura zilei

spot_img
spot_img

Articole asemănătoare