HomeSocialUn ungur mic și supărat și-a făcut buletinul

Un ungur mic și supărat și-a făcut buletinul

Am parafrazat din versurile băieților de la Țapinarii, originalul fiind că ungurul mic „a interzis Ardealul”. Și-n cazul de față putem să folosim cuvântul „interzis”, în contextul expresiei „am rămas interzis”. Pe pagina personală de Facebook, Sárközi Zoltán, consilier al Oradei, a postat un text în care-și arăta mândria față de odrasla lui de 14 ani care s-a arătat deranjat de faptul că-i tricolorul în biroul unde avea să-i fie făcută fotografia de buletin. Nu care cumva să-i strice tricolorul fotografia. Că micul Sárközi e prost crescut n-am ce zice, dar că „marele” Sárközi e prost crescut am ce zice: paraszt.

Cât de greu e să-și facă un ungur mic buletin în România? Ce a scris micul Sárközi în jurnalul lui despre ziua când și-a făcut buletin? Probabil, tradus, ce e mai jos:

„Ne-am trezit dimineață să mergem la Serviciul de Evidența Populației. Ori cum îi spune tata, NOI și restul lumii. Am plecat cu mașina de acasă, RABA noastră ungurească, cea mai bună mașină din lume, produsă când românii… nu știu că nu mă pricep la automobile, dar mi-a zis tata că RABA e un fel de Ferrari pentru Europa de Est.

Am ajuns la Evidența Populației, unde am parcat dirijați de un parcagiu de-al nostru. Miklós ținea o ladă de bere Borsodi pe șosea cu care-și marca teritoriul. Vrei să parchezi, îi dai câțiva forinți și îți spune «eooo așee! Maxem stângo!» în timp ce-ncerci să-ți faci loc. Ăsta-i antreprenoriat unguresc, nu ca la București, țigănie.

Am intrat cu tata-n studioul unde avea să-mi facă fotografia. Am completat un formular, dar am refuzat pixurile românești. Am cerut un Bíró. Și când am văzut drapelul românesc în încăpere m-am făcut tot verde, alb, roșu. Cum să pună așa ceva-n poza mea? Au scos tricolorul și-au pus un poster cu Hanna Montana. Mai bine. Dar când colo, ce să vezi! Cu ce credeți că-mi făcea poză?! Cu un aparat ordinar, de firmă non-ungurească. Am urlat la femeie «ALOO!! Ce facem, tanti? Scoate Pajtasul că eu nu mă las pozat cu altceva!», ca mai apoi să-mi dau seama că duduia-i brunetă și n-are nimic unguresc în ea. Dar am tăcut din gură că oricum n-avea față de blond unguresc, ori XXX unguresc.

Tatăl meu e mândru că cea mai mare realizare a familiei noastre e că suntem unguri.”

exclusiv online

BREICHING NIUZ

spot_img

Caricatura zilei

spot_img
spot_img

Articole asemănătoare