HomeSportCurling si alte sporturiAntrenorul familiei Iohannis lovește cu pumnul. Smardoiașii invadează arenele...

Antrenorul familiei Iohannis lovește cu pumnul. Smardoiașii invadează arenele de tenis.

Dacă te numești Marius Vecerdea și toată presa românească te ține în puf deoarece ești finul și antrenorul de tenis al familiei Iohannis, ai toate șansele să te porți ca un golan pe propria moșie. Datul cu pumnul devine o meserie, iar tupeul o stare de fapt. Dar poate că ”așa-i în tenis”, vorba marelui Toma Caragiu. Vecerdea a fost jucător profesionist de tenis în Germania. Întors în România în 2006 pentru a pune pe picioare o afacere, cetățean american, fost antrenor al rusoaiciei Elena Dementieva, în prezent este proprietarul bazei sportive ”Pamira” din Sibiu și organizator al turneului Open Tenis Sibiu. Cu antecedente violente încă din 2008, când a bătut un bișnițar ce voia să-i vândă bilete la meciul România-Franța, Marius Vecerdea l-a lovit zilele trecute pe tatăl unei jucătoare de numai 10 ani, participantă la un turneu desfășurat la Sibiu.

Paul Găvănescu, tatăl Laviniei, povestește:

”Mă aflam la Sibiu împreună cu soţia mea însoţind-o pe fetiţa noastră pe numele Lavinia Găvănescu în vârstă de 10 ani (locul 10 FRT la cat.10ani), ce practică tenisul de peste 5 ani, şi colega ei de antrenament Mara Iamandi (11ani), înscrise ca participante la turneul pe echipe categorie 12 ani la „TC PAMIRA Sibiu” ce a început pe data de 19 Martie 2016. Amândouă sunt legitimate la clubul de tenis “Dacia Galaţi”.

În data de 20 Martie 2016 (cea de-a doua zi competiţională), în jurul orei 10 a început partida de simplu dintre Lavinia Găvănescu (2006) şi Ştefania Raicu (2004). Dupa primele 4 game-uri, Lavinia conducea deja cu 4-0 în primul set, perioadă în care, reprezentantul adversarei (tatăl), a remarcat verbal calităţile sportive ale fetiţei mele, lăudându-i jocul foarte bun prin comparaţie cu vârsta. La scorul de 4-1, în urma unei neconcordanţe între cele două adversare referitoare la o urmă pe tuşa de fund, Lavinia Găvănescu a cerut ca arbitrul să ofere o soluţie punând racheta peste urmă. În acest moment a avut loc primul episod pe care doresc să-l scot în evidenţă şi anume, tatăl adversarei şi-a schimbat total atitudinea de până în acel moment şi a pornit un lung şir de acuze la adresa Laviniei până să ajungă arbitrul ce se afla pe un teren apropiat, adresându-i-se pe un ton răstit că ar fi “o mare ţigănie” tot ce face, deşi regulamentul permite că decizia poate fi luată de arbitrul principal. I-am sugerat respectuos pe un ton normal domnului în cauză, că nu are dreptul să intervină între cele două sportive şi că doar ele pot lua o decizie sau arbitrul. De asemenea, i-am amintit că regulamentul nu permite nimănui de pe margine să sugereze soluţii jucătorilor, nici măcar noi ca şi părinţi. Acesta nu a ţinut cont de remarcile mele şi a continuat cu atitudinea agresivă, moment în care i-a adresat următoarele cuvinte Laviniei:”copil nesimţit” şi “ţigancă cu tupeu”. Chiar în acel moment venise şi arbitrul principal însoţit de un alt arbitru(o domnişoară) şi au surprins momentul în care am luat atitudine spunandu-i că nu permit nimănui să-mi jignească copilul şi pentru asemenea atitudini pot înainta plângere către federaţie. Replica domnului a fost surprinzătoare: ”Mi se rupe mie de plângerile tale!”. Arbitrul principal chiar a intervenit imediat încercând să aplaneze situaţia creată argumentând cu aspecte din regulament. Acest domn părea că nu ţine cont de cele spuse de arbitru şi deşi arăta că ar fi liniştit, a continuat cu remarci răutacioase la adresa Laviniei pe tot parcursul meciului. Am considerat că este inutil să-i mai explic ceva şi l-am ignorat total, deşi erau enervante comentariile atât pentru noi, părinţii, cât şi pentru Lavinia care a mai jucat un set întreg sub aceste presiuni. Arbitrul, dupa momentul aplanării, nu a mai fost prezent până la sfârşitul meciului, deşi situaţia tensionată cerea prezenţa acestuia. La toate aceste momente descrise mai sus, au fost de faţă şi alte persoane pe care le-am identificat ulterior după nume până la finalul turneului: reprezentantul jucătoarei Gloria Ganea(tatăl!?), al jucătoarei Cercel(mamă), reprezentantul jucătoarelor Munteanu şi Sandru, plus încă vreo câteva persoane pe care nu am reusit să le identific, probabil reprezentanţi ai altor jucători de la categorii superioare de vârstă.

După finalizarea meciului, tatăl jucătoarei Raicu, cea care jucase cu Lavinia Găvănescu, pe tot parcusul următoarelor două ore, până urma să înceapă meciul de dublu unde aveau să se reîntâlnească (Găvănescu-Raicu) s-a plâns mai multor persoane din complexul sportiv, pe care în mod sigur le cunoştea după felul în care se discuta, acuzând-o pe fetiţa mea de tot felul de inepţii cum că ar fi o hoaţă şi este educată în acest spirit, deşi meciul a fost câştigat detaşat de Lavinia cu 6-2/6-0. Efectiv, domnul respectiv, probabil, nu putea accepta înfrângerea.

Momentul cel mai important al acestei întâmplări, a avut loc în meciul de dublu Găvănescu/Iamandi-Raicu/Codreanu(legitimate TC Pamira Sibiu). Meciul a început sub efectul presiunii jocului anterior. Eu şi soţia mea, pentru a evita eventuale escaladări determinate de situaţia precedentă(arbitrul principal a fost înştiinţat de situaţia tensionată şi ne-a asigurat că nu trebuie să ne facem griji), am hotărât să ne aşezăm într-o extremă a terenului pentru a fi la o distanţă considerabilă încât să nu auzim posibile vociferări venite din partea aceleiaşi persoane, care nu s-au lăsat mult aşteptate. Pe parcursul primului set, acesta efectiv lua în băşcălie mai multe din fazele de joc disputate cu direcţie clară către sportivele noastre, cu voce tare, astfel încât să fie sigur că aud, atât jucătoarele noastre, cât şi noi, părinţii. Practic, era evident că domnul în cauză încerca cu orice mijloc să creeze disconfort psihic jucătoarelor. Am considerat că nu trebuie să-i mai atragem atenţia, că oricum nu avea efect, deşi ne era destul de greu să rezistăm. Am sesizat arbitrul la un moment dat, iar scurta lui prezenţă nu a rezolvat situaţia, afirmând că totul e în regulă. Jucătoarele noastre erau vizibil deranjate, dar le rugam prin semne să nu bage în seamă şi să joace în continuare.

La un moment dat, un ALT DOMN pe care nu-l cunoşteam, nu-l întâlnisem niciodată, s-a aşezat chiar pe locul de lângă cel pe care se afla tatăl jucătoarei Raicu cu care s-a întreţinut, iar acesta a avut prima intervenţie clară asupra jocului, întrerupând desfăşurarea meciului adresând nişte întrebări jucătoarelor noastre cu privire la o fază de joc. Nu ştiam în ce calitate a făcut intervenţia, dar pentru noi era clar că aceştia încercau prin tot felul de mijloace să încurce evoluţia jucătoarelor noastre, până la urmă, nişte copii. Nici de data aceasta nu am intervenit în speranţa că îşi vor termina „numărul” şi vor putea continua meciul. La pauza de după primele două seturi încheiate cu scor 1-1, jucătoarele noastre au venit către soţia mea la marginea arenei spunând că doresc să vină arbitrul fiind foarte deranjate de ceea ce făceau domnii respectivi. În acel moment, domnul care făcuse intervenţia descrisă ceva mai sus, sare imediat şi cu un ton foarte ferm strigă că nu are voie sa vorbească cu jucătoarele şi că fetele să se întoarcă la locul lor. Am intervenit îndreptandu-mă către acesta, întrebându-l frumos cine este şi în ce calitate oferă dumnealui soluţii în timpul unui meci, cât timp nu este arbitru, iar arbitrii nefiind niciunul de faţă? Domnul respectiv, foarte deranjat şi vizibil iritat de întrebările mele se face că bagă mâna în buzunar căutând ceva. Eram la un metru de acesta şi, în naivitatea mea, am presupus că omul chiar doreşte să răspundă. La doar câteva secunde îmi spune cât să aud doar eu si cel lângă care se afla: “eşti un bou!” Am rămas interzis şi replica mea a fost: “cum vă permiteti să-mi vorbiţi aşa?” A urmat o altă replică din partea lui: “ieşi, mă, de aici, de fraier!” şi chiar în secunda imediat următoare a scos mâna din buzunar şi m-a lovit cu pumnul direct în barbă(upercut) în stil pur golănesc (pe neve) încât am căzut dezechilibrându-mă spre înapoi vreo 3-4 trepte. Incidentul a avut loc chiar pe treptele de pe arena centrală. Jucătoarele noastre asistând practic la acest incident s-au speriat şi au început să plangă neştiind ce se întâmplă.

Din acel moment totul, dar absolut totul, a luat o întorsătură fără precedent. Furios pe situaţia creată, i-am spus, deşi încă nu ştiam cine este, că lucrurile nu vor rămane aşa şi că va suporta consecinţele faptelor sale pentru că nu mă simt un neica nimeni şi nu admit să mi se întâmple aşa ceva, cu atât mai mult într-un turneu oficial al sportului alb. Surprinderea mare a fost, că deşi au fost martori, cam tot aceiaşi ca şi la meciul precedent de simplu, nu a intervenit nimeni asupra domnului violent. Imediat, am anunţat poliţia despre incident la serviciul 112 şi am aşteptat să vină, în afara arenei de joc. Soţia mea care a fost de faţă i-a reproşat celui care m-a lovit că este inadmisibil să se întâmple aşa ceva într-un turneu, iar replica lui a fost următoarea: “cară-te de aici, să nu ţi-o iei şi tu!” Soţia mea i-a răspuns: „Foarte frumos, domnule!”, fiind urmată din partea aceluiaşi domn de o altă replică de o grosolănie rar întâlnită: “hai, ia-o în gură!”. În tot acest timp, tatăl jucătoarei Raicu se amuza de acele momente.

Între timp, până a venit poliţia, a apărut şi arbitrul care părea depăşit de situaţie afirmând că nu se poate pronunţa în privinţa incidentului, motivând că n-a fost de faţă şi într-o încercare de a aplana situaţia a rugat jucătoarele să continue meciul la tiebreak, ceea ce au şi făcut, dar nişte copii aflaţi sub efectul lacrimilor dar mai ales a sperieturii, n-au putut juca la nivelul dorit încât au pierdut meciul, deşi în precedentele de simplu jucătoarele noastre câştigaseră cu 62/60 şi respectiv 60/60. Cum vă explicati că au pierdut, totuşi, la dublu?! De faţă cu arbitrul, care a rămas până la finalul meciulul(aproximativ 6-7 minute), cei doi domni în cauză nu s-au sinchisit să-şi continuie comentariile la adresa jucătoarelor, în timp ce arbitrul doar îi ruga să înceteze. În rest, nimic mai mult.

Meciul s-a încheiat, a venit poliţia şi i-am întâmpinat cu mesajul că eu sunt persoana care a apelat la 112. M-am recomandat, am povestit ce s-a întâmplat şi apoi domnii poliţişti veniţi la faţa locului, au spus că e necesar să îl interogheze şi pe acuzat, să audă şi varianta lui. Acesta a venit chiar lângă mine, s-a prezentat (ăsta a fost momentul când am aflat cine este) ca fiind MARIUS VECERDEA, proprietarul bazei sportive şi directorul turneului. Nu mi-a venit a crede când am auzit cine este! Acesta le spune poliţiştilor că l-aş fi ameninţat, că se simte în nesiguranţă (pe un ton uşor plângăcios). Imediat am reacţionat de faţă cu poliţiştii întrebându-l: “cum poate minţi în halul ăsta?”. Replica rapidă din partea lui, tot de faţă cu poliţiştii, a fost: “Taci, nesimţitule!”. Poliţiştii au intervenit verbal şi au amintit faptul că pentru orice replică făcută în faţa lor pot aplica amenzi. Părea că se conformează pentru moment. Apoi, le-a cerut poliţiştilor, că fiind proprietate privată trebuie să părăsim incinta complexului sportiv, eu, soţia şi cele două sportive. Le-am amintit că turneul este încă în desfaşurare şi că nu e normal să ne dea afară din bază, deoarece inclusiv cazarea era în aceeaşi bază. A spus că nu-l interesează problema. În circa 10 minute, cât am completat eu declaraţia scrisă în faţa poliţiştilor în maşina acestora, Marius Vecerdea s-a mobilizat foarte repede alături de câţiva angajaţi şi au ordonat evacuarea camerei închiriate de noi. Cu alte cuvinte, ne-au dat afară din motel, dar şi din bază în circa 15 minute. Cu toate astea, am plătit camera şi fiecare lucru pe care l-am consumat în incinta motelului. Am fost nevoiţi să căutăm altă cazare pentru care am pierdut câteva ore şi apoi am vorbit cu arbitrul principal la telefon anunţându-l că am fost daţi afară din baza sportivă şi nu ştim cum vom proceda cu meciurile de a doua zi. A cerut un răgaz de o oră să vadă ce poate face. Spre seară ne-a anunţat că putem juca pe un teren chiar langă biroul arbitrului, ceea ce s-a şi întâmplat a doua zi.

În urma celor redate mai sus, consider că sunt suficiente motive pentru a fi luate măsurile care se cuvin împotriva vinovaţilor şi rog persoanele abilitate să acţioneze în consecinţă pentru ca astfel de episoade să nu se mai întâmple. Este inadmisibil ca un asemenea reprezentant al Fereraţiei Române de Tenis, un astfel de reprezentant al tenisului în România, un astfel de educator de tineri sportivi, să aibă un astfel de comportament de o violenţă fizică şi verbală nemaîntâlnită de mine în lumea tenisului, care nu indică nici o formă calificată de bun simţ, educaţie, reprezentativitate sau bun exemplu. Atât fetiţa mea, Lavinia Găvănescu, cât şi noi ca părinţi nu am creat probleme niciodată, nimănui, la nici un turneu FRT, iar pentru a vă asigura de cele afirmate pot fi consultaţi următorii arbitri principali pe care i-am întâlnit la nenumărate turnee: Marian Chirilă, Emilian Tomegea, Aurel Chisozan, Cristian Stefan şi alţii. Mă întreb, ce părere au despre acest incident personalităţi din lumea tenisului precum: Ion Ţiriac, Ilie Năstase, Simona Halep, Horia Tecău, George Cosac, Sorana Cârstea, Andrei Pavel, Victor Hănescu şi mulţi, mulţi alţii…

Pentru orice informaţie suplimentară referitoare la această poveste, nu ezitaţi să mă contactaţi. Stau la dispoziţia oricui pentru a se face dreptate, în speranţa că Federaţia Română de Tenis este obligată să se dezică de astfel de “sportivi” ce par exemple pentru mulţi alţii.” 

Dacă statutul de fost jucător profesionist și antrenor al unor vedete internaționale nu l-au cizelat pe Marius Vecerdea până acum, acesta continuând să aibă un comportament de periferie, măcar apropierea de familia prezidențială ar fi putut să-i aducă un grad mai ridicat de civilizație. Știm că e greu să te ridici din zgură, că strada te obligă uneori să dai cu pumnul pentru a supraviețui și că e nevoie de mii de ore de transpirație pentru a atinge performanța, dar până și cel mai josnic șmecheraș de asfalt capătă cu timpul ștaiful ce-i permite să iasă în societate cu fruntea sus.

Antrenorul familiei Iohannis își rezolvă frustrările cu pumnul, folosește upercutul ca pe lingurița de cafea și sfidează orice regulă de bun-simț. Tipic. Smardoiaș de duzină, ajuns prin bunăvoința sorții pe o treaptă nemeritată. Cu puțin noroc, în viitor, poate ajunge și senator în Parlamentul României. S-au mai văzut cazuri de campioni ce-și pun oala de noapte a mahalalei drept în cap. 

Paul Găvănescu, tatăl jucătoarei de tenis, a sesizat Federația și a anunțat că-l va da în judecată pe Marius Vecerdea.

BREICHING NIUZ

spot_img

Caricatura zilei

spot_img
spot_img

Articole asemănătoare