HomeStiriB.O.R. face publica lista de prețuri pentru catedrele de...

B.O.R. face publica lista de prețuri pentru catedrele de religie din școli și licee

Prin recentul parteneriat între Ministerul Educației și Biserica Ortodoxă Română, profesorii de religie devin un fel de trepăduși ai chiriarhilor (m-am uitat pe net – un chiriarh este un episcop care e marele boss al unei eparhii, adică mai multe parohii, gen). Ca să vină în întâmpirea întrebărilor pe care studenții la teologie sigur și le pun în momentul ăsta, oficialii B.O.R. au publicat mercurialul de șpagă pe care trebuie să-l dea viitorul profesor către chiriarh ca să prindă un liceu sau o școală, vorba aia, mai de Doamne-ajută.

Pentru școlile sătești din zone defavorizate, episcopii vor cere doar o găină și o ladă de vin de împărtășanie. Pentru fiecare găină adițională primită, chiriarhul se angajează să vină cât mai rar în inspecție – o lună întârziere per galinacee cadorisită. Cota se dublează în satele bogate, iar ele se pot tripla chiar în localități extrem de prospere precum Sânicolau Mare. În orașele mici, lucrurile se complică. În cazul cartierelor mărginașe, pline de săraci, episcopii vor trebui să perceapă cel puțin 1000 de euro sau un set nou-nouț de straie preoțești comandă specială Armani. Pentru cartierele mai de soi, deja ajungem la un cuantum minim de 5000 de euro la chiriarh și 1000 de euro la preotul paroh din zonă. Inspecțiile cu rezultat negativ pot fi evitate printr-un abonament destul de ieftin de 500 de euro pe lună.

În capitalele de județ și-n București, B.O.R. s-a hotărât să adopte o politică mai liberală, deoarece sunt de luat în considerare mai mulți factori. Astfel, fiecare chiriarh trebuie să stabilească o listă de prețuri pentru fiecare unitate de învățământ pre-universitar în parte. Una e să ajungi profesor de religie la școala 162 în Giulești, alta e să predai la Jean Monet. Zvonurile spun că episcopia București va cere un Audi TT cu o cruce de aur pe capotă pentru liceul cu cei mai bogați copii din România. Toate aceste „taxe informale”, cum le place preoților să le spună, pot fi anulate printr-un apel la o instituție foarte importantă în Biseria Ortodoxă Română: nepotismul.

BREICHING NIUZ

spot_img

Caricatura zilei

spot_img
spot_img

Articole asemănătoare