Ai, n-ai bani, ”Cumințenia Pământului” tot o cumperi!

de Spartakus , 24 august 2016
Ai, n-ai bani, ”Cumințenia Pământului” tot o cumperi!

Am urmărit, vorba unui mare mut în viață, cu atenție și preocupare, problema donațiilor pentru ”Cumințenia Pământului”, convins, inițial, că românii, patrioți și mari amatori de Brâncuși, sculptură abstractă și artă modernă, în general,  își vor dona și ultimul leuț din salariul minim sau nu vor mai bea alocațiile copiilor luna asta, pentru a cumpăra opera de artă. Dar nici vorbă de așa ceva: nu s-au strâns nici 300.000 de euro din cele 6 milioane cât era nevoie.

În condițiile astea ar fi fost exclus să ne alegem cu sculptura și mi-o și imaginam pe doamna Gabi Firea plângând în batistă la gândul că nu va avea niciodată ”Cumințenia” pe post de bibilou, pe plasma aia imensă de la vilișoara kitsch-deco din Voluntari. Dar, surpriză, tocmai pe când socoteam a câta mare șansă ratează poporul ăsta pentru că se chitroșește la un fleac de 6 milioane de euroi, iaca vine avocatul moștenitorilor să ne anunțe că, indiferent câți bani se vor strânge, pe 31 octombrie anul acesta, statul român va plăti oricum 11 milioane de euro pentru achiziționarea sculpturii. ”Statul român s-a angajat și contractul este semnat”, a precizat avocatul.

Cu alte cuvinte, dragii moșului, ați cam fost păcăliți: ați zis voi că nu dați bani pentru Brâncuși, că din banii ăia mai bine luați copchilului rechizite, dar uite că guvernul a dat deja, din taxele și impozitele pe care le plătiți, și chiar din TVA-ul pe care-l achitați și când cumpărați o franzelă. Carevasăzică, au fost cam degeaba toate eforturile, toată campania, clipul ăla gen ”ciorbă de potroace” de la Tataya Advertising, în care s-au amestecat, de-a valma, trenuri țariste, tancuri americane și steaguri chinezești și care a vrut să transmită ideea ”scârbilii de străinezi e de vină pentru că noi am fost un neam mic, prost și cam cutră” . Totul era dinainte stabilit, contractul semnat, bani antamați. Cineva a vrut, probabil, să vadă cât de iubitori de Brâncuși sunt românii, cât sunt ei de patrioți. Ei, uite că nu prea sunt.

Și de ce-ar fi ei patrioți, când aud că posesorii sculpturii nu sunt  vreun Itzic Bercovici sau vreun Jean Valjean, ci sunt tot românași d-ai noștri: doamnele moștenitoare Paula Ionescu și Alina Șerbănescu. Adică duduile astea două ne cer 11 milioane pentru o sculptură la care singura lor contribuție a fost, probabil, că au șters-o de praf, iar noi trebuie să fim patrioți și să scoatem portofelul fără să comentăm. Păi da’ ele de ce nu sunt patrioate, frățică? În ele de ce nu zvâcnește patriotismul, să le zică ”Fată, dar cum să vindem noi, fată, sculptura asta compatrioților noștri cu 11 milioane de euroi, că ăia n-au bani nici că treacă strada? Hai să le-o dăm cu cinci și-o să ne fie patria recunoscătoare”. Dar ele n-au făcut așa, pe principiul ”compatriot, compatriot, dar trebuie să mănâncă și gura noastră ceva”.

Poate că românii ar fi dat bani, dacă ar fi văzut că și alții dau. La ce spirit de turmă au ei, era suficient să aibă un exemplu și l-ar fi urmat. Însă n-am văzut măcar un singur milionar de carton, de-alde Cocoș, Udrea, Niculaie, Becali, Năstase etc, etc, să dea un sfanț. Nu mai zic de securiștii cu pensii nesimțite, de foștii ștabi comuniști, care ar fi trebuit să doneze primii. Pentru că situația asta li se datorează: când Brâncuși a vrut să-și doneze toată opera statului român, nu ștabii comuniști l-au refuzat? Nu însuși Sadoveanu, malacul literaturii românești, a semnat că nu vrea nici măcar o daltă de la Brâncuși? Ne place sau nu, ăsta este, dragii mei, marele blestem al poporului român: că Sadoveanu l-a refuzat pe Brâncuși, acum jumătate de veac, iar azi noi ne lăsăm jefuiți de un veritabil „clan Sadoveanu” politic, plin de interlopi și interțoape.

Loading...
ADS ProfitShare

Comentarii

 • Neagu Mircea

  01 septembrie 2016 4:03

  Daca Astazi 02 Septembrie 2016 , la Noi Este Doliu National , pentru Necumintenia Pamantului , din Data de 23 August 2016 , Noaptea , din Italia , mai Mult ca Sigur , la Noi dupa Adoptarea Monedei Euro , si dupa ce v-or mai da Coltul Casei multi Locuitori , de Foame si De Saracie si de Salariile Mici in Euro , si datorita Pensiilor Foarte Mici in Euro , adica Vieti de Subnutritie , ca la Auschwitz , dupa Introducerea la Noi in viitor a Monedei Euro , ca Uniunea Europeana este cam Zgarcita , cu Altii , mai Mult Totul si un Trai Imbelsugat doar pentru Cei mai Bogati din Uniunea Europeana , ca nu o sa Stea sa Faca Foamea Uniunea Europeana cu Banii Lor in Buzunare ! Totul un Trai Imbelsugat pentru Uniunea Europeana , iar pentru Noi , cu Moneda Euro , Saracie Maxima si o Viata Insuportabila de Saraca , deci , dupa Euro la Noi , Datorita Euro prea Puternic la Noi , Euro , v-a Genera Genocid la Noi , iar la Noi , o sa se Poarte Iar zi de Doliu , datorita Scaderii Numarului de Oameni Foarte Saraci , si Morti de Foame ! Deci , dupa Euro , la Noi , Oamenii , v-or Avea Parte de un Genocid al Saraciei , si al Subnutritiei ! Uniunea Europeana este cam Zgarcita cu Celelalte Tari , Euniunea Europeana da Euro , mai Mult pentru Ei , din Interiorul Uniunii Europene ! Pentru Noi , Uniunea Europeana da Euro in Cantitate Mica ! Doar ca sa Existe Scris pe Hartie ca Uniunea Europeana , a Dat Ceva , pentru Oamenii Saraci de la Noi ! dar de Fapt Uniunea Europeana doar foarte putini Euroi , si Uniunea Europeana , da mai Multe Sfaturi , cum se poate Cheltui , cat mai Repede Euro care Banii , sunt de Fapt ai Uniunii Europene ! Iar Pentru Noi , dupa Euro , Saracia , si Disperarea de Saracie ! Dar Uniunea Europeana da Euro , numai la cei Foarte Bogati , ca Banii de Euro sa fie Cheltuiti cat mai Repede la Noi , si sa se Intoarca cat Mai Rapid Banii din Uniunea Europeana , pentru Salariile si Pensiile mai Mari a Celor din Uniunea Europeanqa ! Ca le Trebuie Banii , prentru cei din Uniunea Euiropeana , pentru Salarii si Pensii Mari in Uniunea Europeana !

  raspunde comentariului
 • adi

  27 august 2016 17:16

  Nu m-ar mira ca din alea 11 milioane doamnele sa nu doneze ceva. Pe undeva.

  raspunde comentariului
 • Anton

  24 august 2016 19:16

  Asculta SPARTA..KUS !Aceste doua Doamne proprietare de BRANCUSI au in posesia personala aceasta sculptura ! Ele au dorit sa o VINDA - KAPISH !Dreptul de preemtiune l-a avut STATUL sau GUVERNUL ROMANIEI Intre timp capitalistii mizerabili si hrapareti , iubitori de arta si alte chestii scumpe din ANGLIA au dorit si ei sa cumpere statueta Cele doua Doamne au zis asa ! DACA ROMANASII IL CUMPARA ATUNCI IL VIND CU 11 MILIOANE DE EURO DACA ROMANASII NU IL CUMPARA ATUNCI IL VIND ENGLEjILOR CU 36 DE MILIOANE DE EURO Intrebarea mea catre SPARTA..KUS e Au fost sau nu au fost PATRIOATE cele doua Doamne ! Adica VOUA ROMANILOR vi-l vind cu 11 milioane dar putregailor de capitalisti il vind cu 36 de milioane Ce zici SPARTA..KUS !Si acum du-te in baie si da-ti doua palme... Tu ai face asa ceva sau te-ai duce cu statuia in brate direct pina la Londra si le-ai da-o ENGLEjILOR !!! Ia raspunde si mai da-ti doua palme !

  raspunde comentariului
  • Marcu

   25 august 2016 18:59

   Domn' Anton, io nu prea stiu cum e cu hraparetii din anglia dar sculptura asta este obiect de patrimoniu ceea ce o face imposibil de scos din tara... asa ca mult noroc sa o cumpere altcineva decat statul care vad ca a fost pacalit deja! d-na firea dadu la boratura aia de catedrala fix cat cer duduile astea pe statuie, dar hai sa vb de patriotism si alte fite la moda...

   raspunde comentariului
 • jules

  24 august 2016 11:28

  ce ne-au mai torturat prin scoala cu " fratii jderi " , " nicoara potcoava " si alte tampenii !!!

  raspunde comentariului
+