HomeActualitateBravos, Academie, leagă-i pe studenți de glie!

Bravos, Academie, leagă-i pe studenți de glie!

Pentru că, judecând după mentalitatea feudală, majoritatea lor au fost contemporani cu Mihai Viteazul, academicienii s-au gândit ei că ar fi bine, pentru propășirea țărișoarei scumpe, să propună o idee creață, întru totul asemănătoare cu „legătura lui Mihai”, daravera aia prin care iobagilor li se interzicea să se mute de pe o moșie pe alta. Pe concret, ca să zicem așa, ei susțin ca studenții care fac facultatea la stat să fie obligați să muncească, un număr de ani, după absolvire, în România sau, dacă vor să plece, să achite statului contravaloarea studiilor.

Am făcut facultatea la stat în România, dar, dacă stau să mă gândesc bine, nu eu ar trebui să dau statului banii înapoi, ci mai curând ar trebui să-mi dea el banii pe benzina, biletul de RATB, cartela de metrou și timpul pierdut, de câte ori m-am dus la facultate și stăteam ca boul în fața sălii, că nu venea nici picioruș de profesor. Adică pentru patru sau trei ani cât te fâțâie ăia de colo-colo, prin săli, amfiteatre, pe la examene, teste, testări, lucrări, seminare, ca să-ți dai seama, la ieșire, că ești oleacă mai nedumerit decât ai intrat, trebuie să dai statului banii înapoi dacă nu-ți rupi cocoașa muncind în România, că așa zic academicieni? Păi atunci ar trebui să cerem și noi academicienilor să n-o mai zguduie atât pe banii noștri și să ne arate rezultate concrete. De ce plătim noi gașca asta de frecători de mentă? Ce prestează ei, practic, ca să merite miile de lei cu care sunt plătiți, lună de lună, de la buget? Fac niște apeluri bombastice și penibile la integritatea României, în contra masonilor, romulanilor și reptilienilor care vor să ne sugă vlaga nației cu laserele lor soroșiste? Vin cu propuneri din astea de Ev Mediu, prin care studenții să n-aibă voie să tânjească la mai bine, ci să stea cu gâtul în jug, la ei în țară?

Domnii – sau, mai curând, tovarășii aș zice, ținând seama că majoritatea au fost colegi și cu distinsa Savantă de renume mondial Elena Ceaușescu – academicieni ar trebui să știe, dacă ar avea mintea la ei și nu le-ar fi furat neuronii un neamț (nu Iohannis, alt neamț, îl știu ei!), că problema asta cu „exodul creierelor” nu e o cauză, e doar un efect. Cauza acestei bejenii e mizeria, lipsa de alternative, umilința la care sunt supuși tinerii în țara lor, cu facultatea lor, de către toți becalioți, vanghelioții și fanarioții contemporani. În loc să jelească țara, că-i săracă și ruptă –n cur, mai bine s-ar întreba, onor academicienii, de ce a ajuns așa? Oare n-au pus și ei o cărămidă de chirpici la temelia acestei construcții șubrede care a devenit România?

De ce-ar rămâne un tânăr în România, după ce termină facultatea, când toate porțile îi sunt închise? Oferiți-i soluții și nu va mai pleca, fiindcă nu pleacă nimeni de trai bun din țara lui. V-ați implicat? Ați făcut ceva pentru tinerii pe care vreți să-i țineți ostatici aici? Nu, n-ați făcut nimic, pentru că sunteți, și voi, și Biserica, și alte instituții de vază, mână-n mână cu bandiții care ne conduc. E bine când vă vine purcoiul de verzișori de la particularele unde predați, e bine când vă iese de-o sinecură, e grozav când vă bateți pe burtă cu politicienii care vă țin ca-n puf ca să-i girați.

Dar v-ați gândit dacă la fel de bine îi este unui stagiar, absolvent de Medicină, de pildă, care ia o mie de lei pe lună, bagă gărzi la greu, și mai e și umilit, scuipat, bătut, de rubedeniile vreunui bulibașă intoxicat cu șuriul de vreun alt barosan? V-ați gândit vreodată la studenții care termină o facultate, au mastere, dau doctorate pe bune, ca să vadă apoi că postul la care visau și pe care-l meritau a fost ocupat de fiica, nepoata, amanta sau altă pițipoancă a vreunui politician, din ăia de-i girați voi? V-ați gândit că sunt tineri specialiști în fizică atomică nevoiți să lucreze ca paznici de noapte sau vânzători la supermarket, fiindcă nu le-a dat nimeni vreo oportunitate în România?

Acum un secol și jumătate, junii din Principate erau încurajați să plece și să învețe în străinătate, ca apoi să revină în România. Kogălniceanu, Brătienii, Cuza, Sturdza n-ar fi fost nimic din ce-au ajuns dacă vreun deștept din Academia de pe vremea aia i-ar fi legat cu ghiuleaua de glie. În loc să faceți presiuni asupra puternicilor zilei să dea mai mulți bani pentru educație, pentru sănătate, pentru cultură, ca să aibă tinerii ăia absolvenți de ce rămâne în România, voi veniți cu măsuri din astea comuniste, care nu se mai întâlnesc nicăieri în lumea civilizată?

Iar dacă tot vor vrea tinerii absolvenți să plece, ce-o să le faceți? O să-i împușcați la graniță? O să-o trimiteți la Canal? O să-i obligați să muncească pe moșia vreunui baron local? Și, apropo, tovilor, că tot urlă vigilența-n voi: înainte să cereți statului român să-i poprească pe tineri, ca să nu fugă din țară, mai bine l-ați întreba pe același stat dacă l-a găsit pe fugarul Ghiță, dispărut de vreo două luni. Că și-ăsta tot pe banii statului a făcut facultatea și numai serviciile și guvernul Ponta au băgat în curul lui miliarde de lei, de la buget, pe care nu ni-a dat înapoi nici în ziua de azi. Păi ori suntem academicieni pentru toată lumea, ori numai suntem?!

 

 

BREICHING NIUZ

spot_img

Caricatura zilei

spot_img
spot_img

Articole asemănătoare