Bravos, Academie, leagă-i pe studenți de glie!

de Spartakus , 22 februarie 2017
Bravos, Academie, leagă-i pe studenți de glie!

Pentru că, judecând după mentalitatea feudală, majoritatea lor au fost contemporani cu Mihai Viteazul, academicienii s-au gândit ei că ar fi bine, pentru propășirea țărișoarei scumpe, să propună o idee creață, întru totul asemănătoare cu „legătura lui Mihai”, daravera aia prin care iobagilor li se interzicea să se mute de pe o moșie pe alta. Pe concret, ca să zicem așa, ei susțin ca studenții care fac facultatea la stat să fie obligați să muncească, un număr de ani, după absolvire, în România sau, dacă vor să plece, să achite statului contravaloarea studiilor.

Am făcut facultatea la stat în România, dar, dacă stau să mă gândesc bine, nu eu ar trebui să dau statului banii înapoi, ci mai curând ar trebui să-mi dea el banii pe benzina, biletul de RATB, cartela de metrou și timpul pierdut, de câte ori m-am dus la facultate și stăteam ca boul în fața sălii, că nu venea nici picioruș de profesor. Adică pentru patru sau trei ani cât te fâțâie ăia de colo-colo, prin săli, amfiteatre, pe la examene, teste, testări, lucrări, seminare, ca să-ți dai seama, la ieșire, că ești oleacă mai nedumerit decât ai intrat, trebuie să dai statului banii înapoi dacă nu-ți rupi cocoașa muncind în România, că așa zic academicieni? Păi atunci ar trebui să cerem și noi academicienilor să n-o mai zguduie atât pe banii noștri și să ne arate rezultate concrete. De ce plătim noi gașca asta de frecători de mentă? Ce prestează ei, practic, ca să merite miile de lei cu care sunt plătiți, lună de lună, de la buget? Fac niște apeluri bombastice și penibile la integritatea României, în contra masonilor, romulanilor și reptilienilor care vor să ne sugă vlaga nației cu laserele lor soroșiste? Vin cu propuneri din astea de Ev Mediu, prin care studenții să n-aibă voie să tânjească la mai bine, ci să stea cu gâtul în jug, la ei în țară?

Domnii – sau, mai curând, tovarășii aș zice, ținând seama că majoritatea au fost colegi și cu distinsa Savantă de renume mondial Elena Ceaușescu – academicieni ar trebui să știe, dacă ar avea mintea la ei și nu le-ar fi furat neuronii un neamț (nu Iohannis, alt neamț, îl știu ei!), că problema asta cu „exodul creierelor” nu e o cauză, e doar un efect. Cauza acestei bejenii e mizeria, lipsa de alternative, umilința la care sunt supuși tinerii în țara lor, cu facultatea lor, de către toți becalioți, vanghelioții și fanarioții contemporani. În loc să jelească țara, că-i săracă și ruptă –n cur, mai bine s-ar întreba, onor academicienii, de ce a ajuns așa? Oare n-au pus și ei o cărămidă de chirpici la temelia acestei construcții șubrede care a devenit România?

De ce-ar rămâne un tânăr în România, după ce termină facultatea, când toate porțile îi sunt închise? Oferiți-i soluții și nu va mai pleca, fiindcă nu pleacă nimeni de trai bun din țara lui. V-ați implicat? Ați făcut ceva pentru tinerii pe care vreți să-i țineți ostatici aici? Nu, n-ați făcut nimic, pentru că sunteți, și voi, și Biserica, și alte instituții de vază, mână-n mână cu bandiții care ne conduc. E bine când vă vine purcoiul de verzișori de la particularele unde predați, e bine când vă iese de-o sinecură, e grozav când vă bateți pe burtă cu politicienii care vă țin ca-n puf ca să-i girați.

Dar v-ați gândit dacă la fel de bine îi este unui stagiar, absolvent de Medicină, de pildă, care ia o mie de lei pe lună, bagă gărzi la greu, și mai e și umilit, scuipat, bătut, de rubedeniile vreunui bulibașă intoxicat cu șuriul de vreun alt barosan? V-ați gândit vreodată la studenții care termină o facultate, au mastere, dau doctorate pe bune, ca să vadă apoi că postul la care visau și pe care-l meritau a fost ocupat de fiica, nepoata, amanta sau altă pițipoancă a vreunui politician, din ăia de-i girați voi? V-ați gândit că sunt tineri specialiști în fizică atomică nevoiți să lucreze ca paznici de noapte sau vânzători la supermarket, fiindcă nu le-a dat nimeni vreo oportunitate în România?

Acum un secol și jumătate, junii din Principate erau încurajați să plece și să învețe în străinătate, ca apoi să revină în România. Kogălniceanu, Brătienii, Cuza, Sturdza n-ar fi fost nimic din ce-au ajuns dacă vreun deștept din Academia de pe vremea aia i-ar fi legat cu ghiuleaua de glie. În loc să faceți presiuni asupra puternicilor zilei să dea mai mulți bani pentru educație, pentru sănătate, pentru cultură, ca să aibă tinerii ăia absolvenți de ce rămâne în România, voi veniți cu măsuri din astea comuniste, care nu se mai întâlnesc nicăieri în lumea civilizată?

Iar dacă tot vor vrea tinerii absolvenți să plece, ce-o să le faceți? O să-i împușcați la graniță? O să-o trimiteți la Canal? O să-i obligați să muncească pe moșia vreunui baron local? Și, apropo, tovilor, că tot urlă vigilența-n voi: înainte să cereți statului român să-i poprească pe tineri, ca să nu fugă din țară, mai bine l-ați întreba pe același stat dacă l-a găsit pe fugarul Ghiță, dispărut de vreo două luni. Că și-ăsta tot pe banii statului a făcut facultatea și numai serviciile și guvernul Ponta au băgat în curul lui miliarde de lei, de la buget, pe care nu ni-a dat înapoi nici în ziua de azi. Păi ori suntem academicieni pentru toată lumea, ori numai suntem?!

 

 

Loading...
ADS ProfitShare

Comentarii

 • Anna

  24 februarie 2017 1:24

  Am mai scris Astia sunt academicieni cum e Ponta doctor

  raspunde comentariului
 • narcisa

  23 februarie 2017 9:29

  foarte bun articolul. in loc sa creeze conditii pt. absolventii de facultate parlamentarii si senatorii dau legi care ii forteaza sa ramana in tara pe salarii de mizerie. se plang ca a scazut natalitatea si dau vina pe femei ca fac avorturi dar in realitate tot ei sint de vina pt. situatia dezastruoasa in care se afla tara. cu ce sa cresti un copil daca salariul in cazul in care il ai este atat de mic incat abia iti ajunge sa traiesti de la o luna la alta .

  raspunde comentariului
 • celcedanseazaculupii

  23 februarie 2017 9:22

  ...s-ar putea sa nu fiti de acord cu parerea mea,dar in primul rand,exodul de medici se va repercuta asupra noastra,a celor care platim prin contributia fiscala facultatile bugetare!!!

  raspunde comentariului
 • celcedanseazaculupii

  23 februarie 2017 9:07

  Pentru facultatile bugetare dupa care poti sa scoti bani adevarati,ca medicina,arhitectura...sunt de acord sa presteze cel putin 10 ani pentru Romania!!!!

  raspunde comentariului
  • daniel

   24 februarie 2017 11:25

   stimate habarnist,nu ma pot supara pe incompetenta matale, deoarece de la TV nu poti invata carte sau sa devii inteligent.Ca sa stii si matale, diplomele de absolvire a unei universitati din RO nu sunt foarte bine considerate daca doresti sa lucrezi ca doctor sau inginer. De buna ce a fost facultatea absolvita de mine in 1986 cand inca se mai invata ceva... nu am putut echivala diploma pana nu am studiat inca un an 5 materii suplimentare, pe banii mei.Asa ca mai usor cu pianul pe scari, ca zdrangane.Lasand gluma la o parte, ar trebui sa stie toti ca diplomele obtinute in Romania sunt valabile in primul rand in Romania!

   raspunde comentariului
 • CETATEANUL TURMENTAT

  23 februarie 2017 1:16

  Academia mai bine zis semnatarii comuni-cacatului=o adunatura de "cofetari" fara boase.Miros toti a hindel ca marele academician Theodorescu fost sef TVR improsca cu kkt in 90 demonstrantii anti-PSD-in prezent vuvuzea la Guita TV"cofetar"=lucrator pe masina de desfundat haznauahindel=frisca de hazna

  raspunde comentariului
 • Anna

  22 februarie 2017 23:09

  Dragi sentori si deputati, as dorii sa va reamintesc ca cei care "indraznesc" sa plece in strainatate dupa ce si-au terminat studiile au platit deja pt ele. Parintii lor au achitat scoala integral prin taxe si diverse dari la stat pe perioada a 20 de ani, astfel ca nu e vorba ca nu si-au platit-o. Ceea ce dorit dvs. platit pt aceasi chestie de 2 ori se numeste hotie. Ce s-ar putea face e sa schimbati scadeti rata de taxare si le spuneti la oamenii ca daca vor studii superioare vor trebuii sa se gandeasca cum sa plateasca pt ele in viitor dupa ce nu ii mai taxati pt asa ceva. Pana atunci facultatea e platita integral de oamenii pe parcursul a 20 de ani.

  raspunde comentariului
  • mada

   05 martie 2017 11:44

   Daca te consideri intelectual rasat, de ce nu te semnezi mai Spartacus ? Daca ai facut facultate pe vremea veche, cum ai ajuns mistocar ? Din dor de munca asa-i? Si pe aia si pe voi va platim de pomana.Ziceti toti bogdaprosti.Oricum pamfletul nu are valoare culturala asa ca, iei si matale un ban gramada. Cit despre Anna cu cei 20 de ani platiti de parinti, se vede cit de des merge la scoala dupa cum face acordul. Papusa, lui mamica si taticu le-au marit salariile la nivelul cosului european mediu de 633 euro - informaza-te. Ti-au mai dat si liber la plimbare pe CFR si scutire de taxa la pasaport, s.a.m.d. si mergeti voi, dupa cum scrieti si ginditi, pe la congrese buluc precum la Colectiv.Voi nu mergeti nici la cursuri in sesiun e zbirniie telefoanele pilosilor. Taxele celor ce muncesc se aduna la PIB si se impart pe ministere si va tinem in circa cu tot cu fite si iesiti incompetenti si plecati la munca de jos afara ptr ca nu faceti dovada pregatirii nu ptr ca nu aveti profesori.Daca plateste mamica, sa plateasca sa inveti afara ca sa nu mai dai diferente si nici noi sa nu va platim scoala cit costa un student intr-un an? ca apoi sa ne aratati semnul international. Incepeti cu inceputul plecati la scoala afara, studiati, munciti acolo si n-avem nici o problema ca sobolanii parasesc barca. Care ramineti pe acasa si va angajati, aveti niste ifose pe voi de considerati ca fostii intretinatori trebuie sa vina cu caciula-n mina la voi. TIVA. LUATI VIRAJ !

   raspunde comentariului
  • Titu Sandronicus

   23 februarie 2017 13:16

   " As dorii"...??? "vor trebuii"..??? Minunat..

   raspunde comentariului
 • Minitechnicus

  22 februarie 2017 22:16

  Excelent articol ! O fi Catavencu o revista si de umor dar din pacate aici este de plans nu de ras

  raspunde comentariului
 • IRIS

  22 februarie 2017 20:19

  Bravo Spartakus ! Dumneavoastra sunteti vocea romanilor . Jos palaria ! Tineti-o tot asa !

  raspunde comentariului
 • kk lu evz

  22 februarie 2017 19:24

  Excrementul Zilei a descoperit un protocol între SRI și DNA pe fraude economice...Și ce bă, că bine vă zicea Vadim voi nu știți de ex. ce face FBI? The Federal Bureau of Investigation FBI investigates matters relating to fraud, theft, or embezzlement occurring within or against the national or international financial community. These crimes are characterized by deceit, concealment, or violation of trust, and are not dependent upon the application or threat of physical force or violence. Such acts are committed by individuals and organizations to obtain personal or business advantage. The FBI focuses its financial crimes investigations on such criminal activities as corporate fraud, health care fraud, mortgage fraud, identity theft, insurance fraud, and money laundering. These are the identified priority crime problem areas of the Financial Crimes Section FCS of the FBI.

  raspunde comentariului
 • aradean

  22 februarie 2017 18:06

  CAT MAI URGENT PSD co. trebuie declarat grup infractional organizat pentru actiunile de favorizare a infractorilor si promovarea lor in functii de conducere ! Sper sa se gaseasca cineva competent si curajos sa initieze acest proces si sa-i vedem pe toti dupa

  raspunde comentariului
+