HomeActualitateCin’ se trage din daliţi i-a lăsat pe toţi...

Cin’ se trage din daliţi i-a lăsat pe toţi faliţi!

Potrivit unui studiu realizat de cercetătorii letoni, rromii (că ţigani nu le mai putem zice, conform legii) s-ar trage dintr-o castă inferioară din India, migrând spre Europa acum o mie de ani. Din dorinţa de a înţelege mai bine fenomenul, ne-am adresat cunoscutului savant de origine romă Nixon Pardaillan Fieraru, care, foarte amabil, ne-a luminat în privinţa simpaticilor noştri concetăţeni, mai întunecaţi de la natură.

Reporter: Stimate domnule Fieraru…

Nixon Pardaillan Fieraru: Zi-mi Nixon, drăguţă, să nu ne formalizăm…

R.: Bine! Atunci, domnule Nixon, sunteţi de acord cu concluziile studiului leton?

N. P. F.: În mare parte, da! Eu ajunsesem demult la aceste concluzii şi am vrut să le public într-o revistă ştiinţifică din Franţa, dar când să intru în redacţie m-am trezit umflat de nişte zdrahoni de jandarmi, care, nici una, nici două, mi-au băgat în buzunar 300 de euro, un bilet de avion şi mi-au spus: „Orvoar, musiu! A la mezon!”. Mi-am dat seama că trebuie să fie vreo confuzie la mijloc, dar, nefiind francofon, nu le-am putut explica pe limba lor asta…

R.: Nu ştiţi franceza?

N. P. F.: Nu! În schimb, ştiu romanes, sanscrita veche, urdu, bengali şi încă vreo 30 de dialecte indiene… Să revenim însă la concluziile mele. Este absolut cert că, în urmă cu un mileniu, membrii castei daliţilor sau paria, cum li se mai spune, au plecat din India, pentru că nu mai suportau traiul acolo. Din cercetările mele rezultă că erau foarte discriminaţi. Bunăoară, puradeilor lor nu li se garantau locuri fără taxă în universităţile locale, unde să intre fără examen, ceea ce reprezenta o mare nedreptate! De asemenea, nu beneficiau de opaiţe gratuite şi erau nevoiţi să se branşeze ilegal la lumânările templelor, pe care le ciordeau de nevoie. Păi ce să facă, săracii, să stea pe întuneric noaptea? Ar fi fost periculos, nu vă daţi seama? Fiind şi mulţi prin case, când ieşea unul noaptea în curte, să facă pipilică, risca să-şi calce în picioare restul familionului şi s-ar fi produs adevărate carnaje…

R.: Bun, dar de ce au migrat spre Europa? De ce n-au luat-o în sens invers, spre Siberia?

N. P. F.: Pentru că ei, ca şi unele specii de păsări din care, dacă ne luăm după Darwin, ar descinde, aveau în guşă un fel de magnet pentru orientare. Instinctiv, au intuit că, dacă pleacă spre Siberia, bagă şi piroane de frig ce e, şi mor şi de foame, în vreme ce în Europa ar fi dus-o boiereşte! Bănuiesc că or fi avut şi vreun profet, ceva, un fel de Moise local, care i-a scos din India ca să-i ducă în Tărâmul Făgăduinţei. A fost un exod îndelungat, care a durat sute de ani, ei au stat şi-n sclavie, au suferit mult, dar până la urmă au ajuns pe pământul promis. La Paris, desigur!

R.: Dar de ce nu prea se omoară cu munca? O fi ceva genetic?

N. P. F.: Evident, dragă domnule, evident! În India, casta daliţilor sau a „celor de de neatins” era dispreţuită şi nu făcea decât muncile cele mai murdare, pe care nu le dorea nimeni. În ADN-ul lor s-a strâns atunci atâta dispreţ faţă de muncă, încât astăzi e suficient ca urmaşii daliţilor, rromii, să audă de muncă şi-i ia imediat cu leşin. Că de-aia şi leşină pirandele pe capete, n-aţi văzut? Uite, să faceţi un experiment, de curiozitate: când mai vedeţi o pirandă pe stradă, să-i strigaţi: „La muncă, fă, nu la întins mâna!”. În mod garantat va leşina, bineînţeles, după ce-şi va pune în cap toate cele 25 de fuste de pe ea şi vă va măscări ca la uşa cortului!

R.: Cât de vechi sunt rădăcinile romilor în India?

N. P. F.: Milenare, aş putea spune! Şi, dacă remarcaţi, istoria se repetă: la început, rromii au descoperit uneltele de piatră, cu care puteau da în cap rumânilor dacă aceştia nu le dădeau de bunăvoie banii lor. Pe urmă au descoperit aurul, argintul şi aparatura Hi-Fi, prin casele rumânilor, deşi unii dintre rromi se mai află încă în epoca de fier, cupru şi fontă din capace de canal. Aceştia trebuie ajutaţi în mod deosebit să evolueze, trecând de la Dacia Pick-up la Merţan! Revenind la istorie, trebuie să spun că daliţii sunt ultimul popor migrator, mult mai vandal decât vandalii! Uitaţi-vă doar la ce lasă în urmă pe unde trec! Faliment curat peste tot!

R.: Cât a durat această migraţie a daliţilor?

N. P. F.: Migraţia mai durează încă! Oprirea rromilor în România e doar temporară, chiar dacă ei sunt aici de sute de ani. La scară istorică, această perioadă e un mizilic. Gândiţi-vă că, deşi au ajuns peste tot în Europa, ei n-au trecut încă Atlanticul. Abia după ce vor cuceri America vom putea vorbi de o încetare a migraţiei, deocamdată nu! Adică rumânii care speră să scape în viaţa asta de rromi ar trebui să-şi pună pofta în cui, aceştia vor mai rămâne aici cel puţin câteva generaţii!

R.: Cum se face că urmaşii daliţilor au renunţat la obiceiurile indiene? De pildă, pe femei nu le mai văd îmbrăcate ca indiencele, nu mai merg desculţe, ci cu papuci cu sclipici şi şosete roz, ele nu mai au nici acel tatuaj pe frunte… Unde mai pui că nu se mai scaldă ritual în Gange, nu-şi mai ard morţii!

N. P. F.: E adevărat, dar n-au renunţat de tot la tradiţii, ci doar le-au adaptat. Ritual se scaldă acum în fiecare vară în Dâmboviţa, n-aţi văzut? În zilele caniculare, toţi rromii din Centrul Vechi ies din magherniţe să se spele în apele Dâmboviţei, în vreme ce, în restul ţării, ceilalţi rromi îşi spală prin râuri până şi caii. Sau caii-putere, după posibilităţi!

R.: Dar de ce fură? Tot genetic e?

N. P. F.: Nu e vorba de furt, să fim bine înţeleşi! Aceşti oameni sunt foarte dornici de comunicare şi foarte politicoşi în acelaşi timp! Cum ar fi însă să i se adreseze unuia pe stradă: „Băi, ăsta, vrei să vorbeşti cu mine?”. Nu se face aşa ceva! Ei, şi atunci îi şutesc omului portofelul, cu buletin cu tot, ca să vadă cum îl cheamă! Şi să mai spună cineva că ţiganii n-au maniere!

R.: Cum credeţi însă că se va încheia epopeea daliţilor?

N. P. F.: Vor sfârşi, inevitabil, prin a deveni, din paria, popor ales! Arieni direct! Şi vor stăpâni lumea! Deja sunt tot mai mulţi, precum vedeţi, în câţiva ani vor deveni majoritari în România, apoi şi în celelalte ţări. Dar împuierea peste măsură le va crea probleme: într-o zi vor fi atât de mulţi încât nu vor mai avea pe cine să şmecherească, de la cine să fure, cui să dea în cap. Vor ajunge să se fure între ei, iar asta le va fi fatal. Va fi sfârşitul civilizaţiei! Apocalipsa, mânca-ţ-aş!

BREICHING NIUZ

spot_img

Caricatura zilei

spot_img
spot_img

Articole asemănătoare