Cinci dintr-o lovitură

de Spartakus , 05 aprilie 2016
Bizonul brăilean, ilustrarea perfectă a străvechiului dicton românesc ”Pumnii mei minte nu are”

În ultimii ani, România a devenit raiul bizonilor. Dar nu a celor patrupezi, ci a celor bipezi. Cum recunoști un bizon în trafic? E foarte simplu: conduce alandala, nu a descoperit încă de unde se dă semnal stânga-dreapta, îți dă flash-uri când mergi cu doar 130 km/h pe autostradă și te claxonează într-o milionime de secundă după ce s-a pus verde la semafor. În plus, are o ceafă lată, poartă pe cap o blană scurtă și țepoasă (când nu e cu totul ras), la gât neapărat un lănțău de aur și în boxe absolut obligatoriu Salam&Guță la maximum. Coarne nu are decât dacă vrea pisi a lui să-l facă gelos.

Acești bizoni, care au fost atât de bine ocrotiți de statul român încât nu mai sunt demult o specie pe cale de dispariție, ci dimpotrivă, nu sunt periculoși și nu atacă omul – cu condiția ca omul să se afle la cel puțin un kilometru distanță de ei. Dacă omul nu se află la distanța asta minimă, riscă să fie ucis instantaneu de bizonul furios, cum s-a întâmplat ieri dimineață la Brăila. Cinci oameni nu și-au imaginat că un bizon poate da năvală și într-o stație de autobuz, pentru că, nu-i așa, bizonii zburdă, de obicei, prin prerii și pe autostrăzi, și au plătit cu viața această lipsă de imaginație. Mai grav e faptul că bizonul nu era în cea mai bună condiție fizică și psihică, el fiind, spun primele teste, drogat în ultimul hal și în plină criză de epilepsie. Deci și drogat, și epileptic, și urcat la volan. Mai lipsea să aflăm că băuse cinci litri de țuică, avea căștile pe urechi și orbise de la labă, ca să fie tacâmul complet.

Junele, având inerenta meserie de agent de pază - pentru care, de altfel, îl și recomandau ceafa și cu pumnii lui – se afla demult în observația medicilor și nu mai departe de anul trecut fusese chiar internat în spital pentru o criză de epilepsie. Legea spune clar: nu poate conduce un autovehicul persoana care a avut o criză epileptică în ultimii cinci ani. Dar legea se dă la București și până la Brăila e cale lungă, cum s-ajungă legea până acolo, așa, pe jos? Nimeni nu s-a sesizat că tânărul înalt ca badigardul și prost ca gardul e un potențial pericol public, iar junele s-a gândit, cu ăia doi neuroni plictistiți din dotare, că parcă nu e un pericol public așa de mare doar cu epilepsie, hai să bage și niște droguri! Ar fi fost firesc ca medicii care l-au îngrijit, medicul de familie, în primul rând, să sesiseze autoritățile: ”Bă, ăsta e epileptic, dacă are o criză la volan omoară lumea pe stradă”. Dar nimeni n-a făcut-o, pe principiul: ”Nu știu, nu mă interesează, nu e problema mea, nu mă omoară pe mine”.

În altă ordine de idei, pedepsele înscrise în Codul Rutier pentru conducerea sub influența drogurilor – adică suspendarea carnetului pe 6 luni și 800 de lei amendă – par o glumă proastă. Un tânăr de bani gata, care-și bagă în venă în Dorobanți până i se umflă ochii-n cap ca la melc, s-ar simți, cred, și jignit să-i spună polițistul că amenda e 800 de lei în 24 de ore, așa că i-ar lipi sub cașchetă 1.000 de lei, zicându-i să păstreze restul, că oricum el mai avea de gând să bage o ”bilă”.

Dacă am avea și noi niște legislatori care să nu fie ori ”de meserie auto” ori cu foamea-n glandă de la atâta grevă a foamei, simpla urcare la volan sub influența lui tanti Marijana ar trebui pedepsită cu vreo câțiva anișori de pușcărie. Și, dacă am avea niște judecători cu imaginație, ca-n America, în cazul de la Brăila în boxa acuzaților ar trebui să se afle nu doar badigardul drogat, ci și medicii care l-au lăsat liber pe stradă. Medicii aceia nu vor păți însă nimic, vor continua să scrie rețete și să încaseze bani pe cap de pacient furajat. Pe de altă parte, badigardul, dacă dă și el bani unde trebuie, scapă ieftin și n-ar fi exclus ca, peste câțiva ani, să-l vedem conducând, tot drogat și tot epileptic, intrând în stația de autobuz în calitate de șoferul autobuzului! Dar, cum spunea un mare clasic în viață, trăim în România și asta ne omoară tot timpul…

 

Loading...
ADS ProfitShare

Comentarii

 • to`arashul Matrics

  11 august 2020 0:22

  dau una mie lei daca imi dovedesti daca marijuana a omorat direct sau indirect pe cineva in intreaga ei istorie.

  raspunde comentariului
 • Cititescu

  05 aprilie 2016 21:05

  CODUL RUTIER - editia 2015 - Cap. III, art. 22, paragraful 6 "Medicul de familie, atunci cand constata... va solicita unitatii de asistenta medicala autorizate... care unitate VA COMUNICA IMEDIAT POLITIEI RUTIERE". Un exemplu de lege facuta de smecheri pentru smecheri! Medicul de familie il trimite pe beteag la "unitatea de asistenta medicala" si s-a scapat de responsabilitate iar "unitatatea" daca a omis sa comunice, ce-o sa fie? Pai n-o sa fie nimic, pentru ca nu are OBLIGATIA sa anunte. Asa ca "bizonul" va fi judecat pentru ucidere din culpa, sistemul medical isi va vedea de ale lui, iar parlamentarii de cainii comunitari si minciunile electorale.Cu asa scoala, asa parlament, asa legi si asa popor. "Vax populi !"

  raspunde comentariului
 • aura

  05 aprilie 2016 14:58

  stimate SPARTAKUS va scriu direct caci constat ca cel mai mult in articolele dv , ma intereseaza dupa subiect, vocabularul folosit este unul special trebuie ca a ti facut multa scoala de educatie la acesti experti in smecherii... ca sa ai un vocabular de o asemenea factura adaptat, este necesara multa scoala...ma distreaza mult expressile ''' foame-n glanda''' '''pacient furajat cu droguri'''... si multe altele... sincera sa fiu, ma distreaza si dupa amuzament ma trezesc intr o stare de absurd caci este de o violenta si de o conexiune intre animal si om si altele... ca sint pina la urma '''abazurdata ''' cum spune francezul... adica cu gura cascata...pentru dv cu adevarat universul este UNUL si totul in acest univers este UNA... sinteti de fapt in pura miscare spirituala cu cei din AMERICA DE LA FILOZOFIA LUI NEAL DONALD WALSH... si a newage...OMUL ESTE DUMNEZEU SI LE ARE PE TOATE N EL... ! si flori si frunze si animale si stinci...si mari si oceane si coralii de fundul lor... si pinul din virful MOLDOVEANULUI... la 2583 metri...! adica TOTUL ESTE UNA ! amalgam si alchimie mai puternica si mai iin forta nu exista la alt publicator ACADEMICIAN CATAVENC...! va felicit... !

  raspunde comentariului
 • catyo

  05 aprilie 2016 10:32

  Autorii morali sunt medicii, care trebuia sa anunte politia ca bizonul asta nu mai are dreptul de a conduce un autovehicul. El este un imbecil retardat daca a putut face asa ceva, dar medicii respectivi se presupune ca ar fi trebuit sa aiba un minimum de simt al responsabilitatii. Sau, cine stie, s-or fi multumit cu spaga.

  raspunde comentariului
  • Nick29

   05 aprilie 2016 13:21

   D_le catyo,In mare parte ai dreptate cand te referi la medic. In mod normal ar trebui ca medicul care i-a acordat asistenta la prima criza si cel care a semnat certificatul medical sa fie inculpati pentru complicitate la omor din culpa.Ce sa mai vorbim de parinti. Ei ar trebui sa fie considerati autori morali.

   raspunde comentariului
+