Copos și Becali acuză: ”Austriecii i-au dat premiu lui Cărtărescu pe pile!”

de Spartakus , 24 aprilie 2015
Copos și Becali acuză: ”Austriecii i-au dat premiu lui Cărtărescu pe pile!”

Vestea că Mircea Cărtărescu a primit Premiul de Stat al Austriei pentru Literatură Europeană pe 2015 i-a entuziasmat pe toți românii care știu să citească, dar i-a lăsat indiferenți pe ceilalți, dacă nu chiar i-a enervat de-a dreptul. De pildă, cunoscuții scriitori George Becali și George Copos s-au arătat indignați și dezamăgiți de decizia juriului, considerând-o total nedreaptă.

”Bă-băiatule, îți spun sincer, că mă bate Dumnezeu dacă te-aș minți. Eu nu sunt invidios, că invidia e un păcat și eu am renunțat definitiv să mai păcătuiesc, decât cu nevastă-mea, mă-nțelegi: mie nu mi se pare că a luat premiul pe bune, ne-a precizat Becali. Păi cine e Cărturescu ăsta? Are și el o librărie în București și a scris niște cărți pentru muieri și gata, e mare scriitor? Vă spun eu care a fost chestia: Cărturescu e băsist? Este! A luat premiu la Viena? A luat! Ei, cine a fost operat acum câțiva ani la Viena, că avea pile? Băsescu, băi! Vedeți cum se leagă? Cărturescu a luat premiu de la austrieci că i-a pus Băsescu o pilă!”.

Nici Copos nu a fost mai îngăduitor: ”E clar că a fost blat! Cărturărescu ăsta o fi meritat el premiul, dar acum douăzeci de ani, când încă mai scria cărți. De când n-a mai făcut el o carte nouă? Că în ultima vreme a scris decât autografe și procese-verbale, că oprește mașina în mijlocul drumului, blocând partea carosabilă. Cred că juriul ar fi trebuit să ne premieze pe noi, ăștia, din noul val, pe Becali, pe mine, ați văzut ce prolifici suntem, am scris cinci cărți în trei luni. Și mai e ceva: eu scriu cărți de istorie, nu fantezii ca Cărturărescu, normal să nu le convină austriecilor când îi fac de râs la lume, cu Carol Robert de Anjou și cu toți Hapsurgii ăia ai lor”.

Oricum, cei doi celebri autori ne-au promis că nu se descurajează și sunt siguri că la anul vor lua Nobelul, înaintea lui Cărtărescu. ”Vă zic eu, la suedeji nu merge pă pile, pă d-astea, crede Becali. Acolo e valoarea, tată, și atât. Când o să scriu eu best-zerăll-ul ”De ce iubim oile?” sau trilogia ”Orbitor – Aripa Stângă, Aripa Dreptă, Mijlocaș la Închidere și Libero”, o să-i fac praf. Și să vezi atunci cum o să vină la mine cu milionul de euro, pac-pac, și Cărturescu moare de necaz. Te oftici Mirceo?”.

Loading...
ADS ProfitShare

Comentarii

+