Cui i-e frică de Donald Trump?

de Cătălin Marin , 05 iulie 2016
Cui i-e frică de Donald Trump?

Mă gândeam zilele trecute la teama unei lumi întregi, legate de Donald Trump. Americanii ar trebui să știe mai bine însă că de fapt nu au de ce să se teamă. SUA n-a cunoscut niciodată dictatura de la Washington încoace, zeci de președinți s-au perindat, în periode mai ușoare sau mai grele. Unii admirați ca Roosvelt sau mai puțin admirați, vezi Nixon. Cred că uităm și noi și ei, că SUA rămâne cea mai funcțională democrație, cu o eficiență dovedită pe toate planurile.

SUA reușește să țină democrația vie peste un teritoriu incomparabil cu Europa și cu provocări mult mai mari.
Chiar dacă Donald Trump va ajunge președinte, ceea ce sunt absolut sigur că nu se va întâmpla, sistemul Unchiului Sam îl va alinia rapid. SUA nu-i nici URSS nici Coreea de Nord, nici China.
Cred că avem multe de învățat de acolo, nu atât la nivel de țări, cât la nivel de uniune europeană, pe care tocmai am ciobit-o.

"Birds of a feather stick together", zice o vorbă (na. Cine se aseamănă se adună). Noi europenii nu prea semănăm. De când am auzit prima dată despre Brexit, am zburat cu gândul la Operațiunea Dynamo, la evacuarea de la Dunkirk și am râs în sinea mea știind că britancii nu-și vor trăda firea insulară. "We shall fight on the beaches" (na. Vom lupta pe plaje) e vestitul discurs al lui Winston Churchill din 4 iunie 1940, după operațiunea Dynamo (27 mai - 4 iunie 1940). N-am să comentez mai mult, istoria s-a întâmplat deja.

SUA a fost cea care a susținut, a luptat și a pierdut tineri pe un continent străin și nepăsător la propriile probleme, un continent care a ignorat pericolul nazist, care a neglijat ieșirea din matcă a lui Adolf Hitler. Asta a fost Europa, mama a două războaie mondiale, potolite cu ajutor american.

M-am bucurat să descopăr astăzi că Obama a bătut obrazul Marii Britanii, indicându-i coada tratatelor comerciale, poate ar fi trebuit s-o facă dinainte, dar cred că britanicii trebuie să priceapă că nu se poate și cu dânsa într-însa și cu sufletul în Rai.

Văd în Brexit un semn de trezire al UE, un punct de cotitură și reformă. Britanicii s-au sacrificat cumva, dar au dat un semnal important: așa nu merge. Dar și Marea Britanie are de contemplat la abordarea izolaționistă, nu mai suntem în evul mediu.

Da sunt unul dintre cei care crede că UE ar trebui să tindă spre USE, spre o federalizare inteligentă, bine adaptată, cu legislație comercială impecabilă, norme fiscale unitare și organisme de control puternice. Interesant e că United States of Europe a apărut tot din gura lui Churchill, într-un discurs la Zurich în 46, deși prin 30 declarase că "we are with Europe, but not of it" (na. Suntem cu Europa, dar nu din ea).

După Brexit, Trump e a doua spaimă a lumii. Aș zice că în cazul său e doar o sperietoare. E drept, că istoria a dat cam invariabil post-criză, lideri cu înclinații extreme. Acest lucru se întâmplă și acum. Dar hai să ne uităm cine a devenit președinte în SUA după criza din '30 și cine s-a ridicat prin Europa? Din '33 în '45 Franklin Delano Roosvelt a fost președinte, criticat de unii, complimentat de alții, dar respectat pentru ceea ce a reușit să susțină într-o perioadă cruntă a omenirii.

Cred că lipsa naționalismului de tip european la americani, e ceea ce i-a scutit de incompetenți scrântiți ca Donald Trump. Aș spune că toate datele indică spre șanse extrem de mici ale ascensiunii acestuia pe scaunul prezidențial, iar antecedentele SUA ne îndreptățesc să avem încredere în funcționarea unui sistem care n-a cunoscut dictatura fiindcă a fost construit să o evite.

Aș zice să-i mai lăsăm pe americani în treaba lor fiindcă mereu s-au descurcat bine și bașca, ne-au mai scos și pe noi Europenii din rahat când ne-am afundat zdravăn. E suficient să te urci în metrou la NY și îți dai seama că de-acolo, pe toată coasta până la Miami, nimeni nu va vota niciodată un om care discută despre rasă. Cum ar putea? Când tot ce au oamenii ăia în comun fizic, sunt căștile albe de la Apple?

Coastele Americii nu vor vota niciodată Republicani, pe Trump nici atât. "Miezul" de redneck-și bisericoși, ignoranți și extremiști este singurul susceptibil de așa ceva. Uităm poate că SUA are un alt sistem de vot, că nu putem suprapune direct sondajele cum o facem aici.
Cred că SUA va reuși să-și demonstreze eficiența democrației, Marea Britanie i-a demonstrat doar existența. E frumos, dar nu-i mare lucru în lumea vestică, e normal.

Între timp avem multe de învățat din ce se întâmplă și avem de acționat în consecință, mai atenți, mai conștienți, mai responsabili față de noi și de comunitatea noastră. Democrația poate deveni o dictatură a prostimii, dacă lăsăm prostia să ne înfrângă spiritul și identitatea. Pierdem când îngroșăm rândurile apaticilor, fiindcă atunci sporim grămada proștilor.

Loading...
ADS ProfitShare

Comentarii

 • RB2015

  25 iulie 2016 4:19

  Domnule MarinIn SUA oricine ar ajunge presedinte are o putere mai mult decat limitata datorita principiului fondator al SUA "checks and balance", adica plotica extrena de exemplu nu este numia apanajul presedintelui si depratmentului de stat, ci si al comitetului mixt al sefilro de stat major, al serviciilor de informatii si al marilor companii americane Wall Street. Si asta este valabil pentru orice domeniu, educatie, conmert, etc. etc. . In plus in SUA exsita amendamentul 2 second one, ala hulit de liota socialistacomunista ala in care orice american este inderptatit sa detin si sa foloseasca arme ca sa se apere, inclusiv imptriva unor dictatori in devenire. In plus mataluta nu ii mai jigni pe americani din mid-west astia sunt cei care vor pune mana primi pe arme sa apere democratia si libertatea nu numia in SUA dar si in UE. Astai dau cei mai buni soldati ai celei mai bune armate din lume, nu smenari din New York, New Jersey sau Florida. By the way intre New jersey si Florida exista Carolinele si Georgia, iar astia voteaza cu republicanii. Asa ca mai studiaza inainte de a bate campii

  raspunde comentariului
 • Neagu Mircea

  11 iulie 2016 16:31

  Stau si ma Intreb , Oare dece asa de Multi s-au mai chinuit cu Fotbalul , adica au depus Eforturi Uriase in Sport , in Fotbal , daca la Final , doar o Singura Echipa a Castigat o Cupa ! Pentru Viitor , dupa Parerea Mea , ar fi Bine , sa se A orde mai Multe Cupe ! Si anume Cupa de Aur cu Diamante ! , Cupa de Platina cu Diamante ! Cupa de Argint cu Diamante ! Cupa de Aur cu Champagnie ! , Cupa de Platina cu Champagnie ! , Cupa de Argint cu Champagnie ! Iar fiecarui Jucator de Fotbal , de la Toate Echipele de Fotbal , cate o Medalie de Aur ! Ca Merita ! Si e Brexit !

  raspunde comentariului
 • Neagu Mircea

  06 iulie 2016 2:39

  Iata ca o Sonda Spatiala Americana , a NASA , se Invarte in Jurul unei Planete Jupiter . Daca pe o Fotografie , se Observa niste Inele cu Nori si Bleu , probabil , ca in acele Inele Exista Ozon si Apa , iar Dedesubtul Acelor Inele , Probabil pe Suprafata Planetei Jupiter , exista o Clima Temperata . Daca la Mijlocul Planetei Jupiter , Exista 2 Inele cu Nori , si cu o Culoare a cea a Nisipului , Probabil ca pe Planeta Jupiter , la Mijloc exista o Zona Calda cu Temperaturi de Circa 40 de Grade Celsius . Iar Deasupra in Interiorul acelui Inel de Atmosfera Calda , se Formeaza , Vanturi puternice , Probabil , Tornade de Nisip , la Suprafata Planetei Jupiter. Aceasta cam la Mijlocul Planetei Jupiter . Probabil , Planeta Jupiter , are o Inclinatie , iar la Mijloc, sub cele 2 Inele , e mai Cald pe Jupiter , iar in afara de cele 2 Inele Calde de la Suprafata Planetei Jupiter , Exista Alte Inele , cu Clima Temperats . Daca exista mai multe Inele cu Clima Temperata , probabil ca in acele Inele , Exista Nori , Ozon , Apa , iar Dedesubt pe Planeta Jupiter poate ca exista o Clima mai Temperata , si probabil Exista si Apa , pe Planeta Jupiter , in Zonele cu Clima Temperata . Dar nu si la Poli unde acolo poate fi Gheata si Ger . Pentru ca Planeta Jupiter are un Ax Inclinat aceasta este Bine pentru o Clima Temperata . Mai Cald e La Mijlocul Planetei Jupiter .

  raspunde comentariului
+