HomeActualitateCutremurul la români

Cutremurul la români

Cinci virgulă șapte grade ne-au amețit, sâmbătă seara, în jurul orei nouă și un sfert. Nu mă refer la gradele de pe scala alcoolmetrică, ci la alea pe scara Richter. Dacă ești mai nesimțitor din fire sau prietenii tăi de pe Facebook nu au binevoit să facă postări revelatoare cu privire la experiențele personale produse de plăcile tectonice, acum ai confirmarea. Da, a fost cutremur.

Mai emoționantă decât constatarea scuturăturii este reacția la aceasta, adesea de tipul “Vai, e cutremur? Ia uită-te la lustră, oare o să ne cadă în cap sau rămâne atârnată de tavan?”. Nu, nu e cutremur, ci datorită faptului că e weekend, imobilul în care locuiești s-a gândit ca are chef să danseze lambada. Te panichezi. Imortalizezi asta într-un selfie. Scrii câteva cuvinte pe rețelele de socializare, apoi urmărești, la fel de panicat, să vezi cine îți dă like, share sau comm. În continuare mergi pe metoda clasică de a schimba impresii despre cutremur – apelurile telefonice. Iei celularul și te apuci să-ți suni rudele, prietenii și dușmanii. Întâmpini greutăți. Formezi numărul primei persoane care îți trece prin minte, însă vezi că-ți dă eroare, apoi exclami ca un cunoscător: “A căzut rețeaua, mai aștept un pic”. Formezi din nou. Cutărescu îți răspunde. Îl întrebi cu veselie în glas: “Cum ai petrecut de cutremur?” Aștepți o poveste. Te întristezi dacă auzi: “N-am simțit nimic, mă iubeam cu soțul” sau “A fost cutremur?” Tu vrei o dramă. Vrei să auzi mărturii acompaniate de plânsete, apoi să spui povestea ta cu lustra. Apelul se încheie. Formezi numărul următor și folosești aceleași clișee de mai înainte, formule pe care, de altfel, le folosești de fiecare dată când un seism îți zgâlțâie mai puternic neuronii.

Ce să faci în caz de cutremur? Deși România are experiența cutremurelor mari, e greu să faci educație în acest sens. Nu voi trece la recomandări țipatul, smulgerea părului din cap și nici îmbrâncirea oamenilor din jur, căci astea vin de la sine. De asemenea, dacă ești pricopsit, știi deja că trebuie să ai banii la îndemână. Vei putea să faci focul cu ei, după ce cutremurul va distruge totul, iar tu nu vei mai avea nici măcar un pod sub care să dormi.

Nu te băga sub tocul ușii. În primul rând, nu ai loc. În al doilea rând, chiar dacă îți faci loc, tavanul și pragul îți vor zdrobi căpățâna.

Dacă stai într-un bloc cu bulină, trebuie să-l părăsești imediat. Nu coborî pe scări, căci alea cad primele. Nu lua nici liftul. Dacă ai reușit și ți-a ieșit teleportarea, ai grijă să nu-ți cadă în cap blocul din care tocmai ai ieșit.

Să spunem că ai rămas în clădire. Bagă-te sub birou sau masă, însă numai dacă vrei să fii strivit. Folosește-ți telefonul mobil doar pentru apeluri de urgență, nu pentru a-ți suna mătușa să o întrebi dacă simte cutremurul.

Dacă ești în mașină, ieși din ea și întinde-te pe afalt. Ai grijă să nu te calce înainte de a te feri de vreo bucată de clădire.

BREICHING NIUZ

spot_img

Caricatura zilei

spot_img
spot_img

Articole asemănătoare