HomeActualitateDați câte o biserică la fiecare, ca să ajungă...

Dați câte o biserică la fiecare, ca să ajungă la toți!

 

În fiecare an, în România se construiesc, în medie, 90 de biserici noi. În București sunt peste 200, iar în sectorul 3 sunt 42. Deși toată lumea se opune, de la primar la cetățean, popii își mai fac un lăcaș de cult în sectorul 3, de data asta într-un parc. În timp ce locatarii și ONG-urile protestează, acuzând ilegalitatea construcției, preotul lucrează – a ridicat, deja, fundația.

Înainte de toate, puțină matematică. Sectorul 3 al Capitalei se întinde pe 35 de kilometri pătrați. Pe această suprafață sunt 42 de biserici (lista lăcașurilor de cult o găsiți pe Wikipedia, n-aveți decât să le numărați), 29 de școli gimnaziale, 15 licee, cinci spitale și șapte parcuri. Rezultă o medie de un spital la o parcelă de 7 km2 și o biserică la fiecare felie de pământ de 0,8 km2. Practic, din orice punct al sectorului 3 ai zvârli cu o piatră, n-ai cum să nu nimerești o biserică. Dar cum doar cel fără de păcat poate arunca primul cu piatra, ne abținem.

În zona Vitan, între blocuri, există un parc care poartă numele „Emil Gârleanu“. Pe vremuri, acolo erau case și fabrica de mezeluri Pațac, cea mai mare din București. Ceaușescu le-a dărâmat, dar n-a mai apucat să ridice nimic în loc, așa că, după o perioadă în care terenul a rămas în paragină, Primăria Sectorului 3, condusă pe atunci de Liviu Negoiță, a plantat copaci și a amenajat un părculeț de joacă pentru copii. În 2001, în baza Legii 10, familia Pațac a revendicat 2.915 m2 din teren, pe care i-a obținut în 2009. O altă bucată de pământ, de 928 m2, rămasă nerevendicată, a fost cedată de către Primăria Generală, cu titlu de folosință gratuită, Arhiepiscopiei Bucureștilor. Parcela a ajuns acum pe mâna părintelui Mircea Marian Pintică, coordonatorul preoților misionari de caritate din Arhiepiscopie, care, susțin ONG-urile protestatare, a tăiat ilegal copacii și a început construcția la fel de ilicită a unei biserici în interiorul parcului.

Unde-s, popă, pomii verzi?

În acest moment, în parcul „Emil Gârleanu“ e șantier. Fundația viitoarei biserici Foișor II e deja gata, termenul de finalizare a lucrării fiind 26 octombrie 2015. Oamenii din zonă sunt furioși: pe lângă faptul că vor fi nevoiți să îndure timp de doi ani zgomotul și praful lucrărilor, ei vor parc între blocuri, nu biserică. „Este revoltător ce se întâmplă“, spune Marius Mihalcea (37 de ani), „la doar câțiva pași de noi există deja patru biserici, Foișor I, Dobroteasa, Timpuri noi și Mănăstirea Radu Vodă. Am tot respectul pentru credincioșii care merg la biserică, dar ei au deja patru lăcașe de cult la dispoziție, în timp ce copiii din cartier au un singur loc de joacă. Acesta!“.

Când au apărut primele utilaje în parc, peste o sută de persoane au ieșit în stradă să protesteze. Degeaba. Arhiepiscopia Bucureștilor avea autorizație de construcție emisă în 2009 de Primăria Sectorului 3 a aceluiași Liviu Negoiță. Între timp, în scandal s-au implicat mai multe ONG-uri, printre care și Eco-Civica. Vicepreședintele asociației, Dan Trifu, susține că Arhiepiscopia construiește ilegal. „În momentul în care au început săpăturile pentru fundație, autorizația de construire era expirată de doi ani. În plus, lucrările au început în lipsa unui aviz obligatoriu de defrișare. Au venit, au tăiat copacii, iar când i-am luat la întrebări, preotul ne-a spus că așa a găsit locul, defrișat, deși pomii ăia erau acolo cu o zi în urmă“, spune Dan Trifu.

Eco-Civica a acționat în instanță Primăria Sectorului 3, cerând anularea autorizației de construire, următorul termen fiind pe 8 ianuarie 2014. În mod normal, lucrările ar trebui să înceteze dacă este vorba despre un teren aflat în litigiu, doar că ele continuă nestingherit. În baza Legii 544 privind liberul acces la informațiile de interes public, am contactat Arhiepiscopia Bucureștilor pentru lămuriri. După aproape două săptămâni de așteptare, n-am primit niciun răspuns, de unde putem deduce că Bisericii nu-i plac întrebările neortodoxe.

Revenind de la cele dumnezeiești la cele pământești, Primăria Capitalei este instituția care poate clarifica situația juridică incertă a terenului, mai exact încadrarea lui în categoria „spațiu verde“ pe care nu se poate construi, sau „domeniu privat al Municipiului București“, pe care se poate. Noul primar al Sectorului 3, Robert Negoiță (știu, e confuz cu atâția Negoiță), i-a scris primarului general Sorin Oprescu, cerându-i trecerea parcelei în administrarea Consiliului Local Sector 3, care ar fi lăsat parcul în pace. N-am aflat dacă Oprescu i-a răspuns, la fel cum n-am aflat ce părere are primarul general despre problema asta, deși l-am abordat corespunzător.

Păcătosul iartă parcul, Arhiepiscopia nu

Celălalt proprietar al terenului pe care a fost amenajat parcul, Radu Constantin Pațac, urmașul marelui producător de mezeluri căruia i-au fost retrocedați 2.915 m2, s-a dovedit mai dus la biserică decât Biserica însăși. Omul a obținut parcela în mod legal, în 2009. Când a venit din Los Angeles, orașul în care locuiește, să-și ia în primire proprietatea și a văzut că pe pământul lui e un loc de joacă pentru copii a zis așa: nu le pot lua oamenilor parcul. Atunci a apelat la celelalte variante legale, ori despăgubire în bani, ori un alt teren cu o valoare echivalentă. Ca o paranteză, când a obținut dreptul de proprietate, terenul valora în jur de șase milioane de euro, acum a scăzut la 1,5 milioane. Primarul general Oprescu i-a spus clar că n-are bani să-i dea, deci a rămas a doua variantă. Împuternicitul lui din România, vărul său Horia Pop, a intuit că primăria nu va mișca un deget și a avut dreptate. A găsit singur un teren similar, l-a propus administrației locale și schimbul a fost acceptat. Mai mult, a găsit și un cumpărător pentru el. Au trecut patru ani, timp în care prețul lotului a scăzut cu 4,5 milioane de euro, și problema a rămas nerezolvată. De ce? Pentru că Primăria Capitalei vrea o adeverință de la Ministerul Educației, din care să reiasă că parcul cu pricina nu face parte din curtea Școlii Nr. 80, deși distanța dintre teren și școală e destul de mare. Și încă o paranteză. Fostul primar de la sectorul 3, Liviu Negoiță, a amenajat parcul ilegal, dat fiind că, atunci, terenul era deja revendicat și nu avea dreptul să facă nimic pe el, spune Horia Pop. „Vărul meu, Radu Pațac, are drepturi depline asupra acestui teren, are și certificat de urbanism, deci poate construi oricând. Dar cum să faci așa ceva, cum să distrugi un parc?!“. Cu Dumnezeu înainte, uite-așa!

BREICHING NIUZ

spot_img

Caricatura zilei

spot_img
spot_img

Articole asemănătoare