HomeActualitateDesființați Opera și mai faceți un Circ!

Desființați Opera și mai faceți un Circ!

Dacă s-ar fi întâmplay într-o țară africană, gen Burundi, Burkina-Faso sau Mozambic, ce se întâmplă zilele astea la Opera Națională din București, cred că până și artiștii ăia de acolo, cu șorț de banane pe post de frac, s-ar fi albit la față de groază sau s-ar fi făcut roșii ca racul de rușine. La noi însă, artiștii de la Operă sunt mândri, ortodocși și nu vor să audă de străini. Păi adică de-aia au murit ei la Revoluție, să vină niște străinezi și să le-arate cum se ține octava?

Balamucul a pornit de la faptul că ministrul Culturii a numit în fruntea Operei Române un român verde, dirijorul Tiberiu Soare, un domn care și-a propus, probabil, să facă din Operă un loc ca soarele sfânt de pe cer, așa că l-a tras pe linie moartă, ca o primă măsură, pe directorul corpului de balet, danezul Johann Kobborg. Cine e Kobborg ăsta, se vor întreba alți români verzi, și ce rol joacă el în propoziție? Păi cine să fie, ia, un neica-nimeni străinez, care a fost prim solist al Baletelor Regale din Londra și Copenhaga și e considerat – în țările civilizate, nu la noi – unul dintre cei mai mari balerini contemporani. Kobborg și cea mai bună balerină româncă, Alina Cojocaru – o vândută, și asta, vor spune românii verzi, s-a înhăitat cu străinii – voiau să facă lucruri mărețe, uitând că se află în România și aici lucruri mărețe nu se mai fac de pe vreme regilor.

Așa că veneticul de Kobborg și cu vânduta de Cojocaru au zis că ei pleacă de la Operă, lăsându-i pe românii verzi să se afirme. Evident, ministrul Culturii și-a dat seama că e groasă și a pus un nou director, George Călin, ca să fie toată lumea mulțumită. Dar ți-ai găsit! Mai mulți angajați ai Operei Naționale au ieșit în stradă, zbierând, ca-n frumoșii ani 90 ”Afară, afară, cu străinii din țară”, de cred că i s-au umezit ochii tovarășului Ion Iliescu de nostalgie. Indignarea lor e, pe undeva, de înțeles: dacă ar fi rămas Kobborg la cârmă, ar fi dat afară mulți domni, doamne și domnișoare care cam freacă țiparul pe la Operă, fiindcă au fost angajați pe același principiu ca la TVR ”N-am voce, dar o știți pe mama? Lucrează aici de 30 de ani, cum să nu mă băgați și pe mine?”. Așa că, în fața competenței, incompetenții trebuie să fie uniți și patrioți. Iar, ca tacâmul să fie complet, Tiberiu Soare a refuzat ieri să dirijeze spectacolul programat, deși balerinii erau deja pe scenă. Pur și simplu și-a băgat piciorul și-n ea de deontologie, și de spectatori, și de respect față de meserie. Adică, ce, să dea el din mâini și să transpire ca să danseze niște străini? Așa ceva nu se face!

Cum se va încheia scandalul de la Operă e greu de spus și nici Solomon împăratul, în marea lui înțelepciune, nu cred că ar rezolva problema. Dar, dacă lucrurile vor continua tot așa, eu propun să transformăm Opera Națională în Circul Globus numărul 2, să le dăm balerinilor, muzicienilor și cântăreților guguloaie roșii de plastic, cu elastic, ca să și le pună pe nas, să-i dotăm pe toți cu tarte cu frișcă și să-i lăsăm să se bată, eventual pe muzică de Puccini. Cred că s-ar bate și lumea să-și ia bilet la așa comedie!

Iar dacă nu le convine nici asta, atunci străinezii și vânduții din baletul Operei să plece, frate, în altă țară, că n-avem nevoie de ei. Ce, nu mai avem și noi balerini și cântăreți d-ai noștri, geto-daci adevărați? Când s-o pune Mircea Badea în șpagat pe scenă, o să leșine cucoanele în sală pe capete. Nu mai zic de Dana Grecu: de când așteaptă, săraca, să cânte în aceeași piesă și ca soprană, și ca contra-soprană, și ca bariton. Și, ca tacâmul să fie complet, scoateți-l, naibii, și pe Enescu din fața Operei. Adică Enescu a mâncat cu noi salam cu soia? N-a mâncat, a plecat la Paris să mănânce icre negre și somon fume. Așa că aruncați statuia lui Enescu și puneți în loc bustul lui Adi Minune. Vă ia și mai puțin bronz și copilul ăsta e patriot, sigur nu pleacă nicăieri!

 

BREICHING NIUZ

spot_img

Caricatura zilei

spot_img
spot_img

Articole asemănătoare