HomeActualitateDin lipsă de inundații, moldovenii n-au niciun chef să...

Din lipsă de inundații, moldovenii n-au niciun chef să mai bea azi 44 de pahare

O tradiție devenită deja milenară în satele Moldovei spune că azi, în Ziua Mucenicilor, bărbații trebuie să dea pe gât nu mai puțin de 44 de pahare. Din păcate, ca majoritatea tradițiilor strămoșești, și aceasta e pe cale de dispariție. De câțiva ani, de când s-a instalat încălzirea globală și inundațiile ce adunau în prin crâșme toată suflarea satului au devenit o amintire, nimănui nu-i mai arde să bea atâtea pahare, în lipsa unui cadru propice.

”Să stai așa, la masă, fără niciun motiv să bei, mi se pare o tâmpenie, ne-a declarat un sătean din Vaslui. Înainte, pe vremuri, când erau încă inundații, mai veneau niște jandarmi, niște pompieri, se chinuiau, săracii, să facă diguri, să ne aprovizioneze, aveai la ce să te uiți. Dar acuma? Să bei 44 de pahare așa, pe uscat, nu are niciun farmec”.

Un domn din Galați e de aceeași părere: ”Sincer, îmi e dor de băieții ăia de la Jandarmerie care veneau să ne destupe șanțurile când se umfla Siretul. Simțeai și tu că ai chef de băut când îi vedeai cum muncesc ca proștii. Noi făceam mișto de ei și le dădeam indicații, de pe scaunele alea de la bar pe care special le-a luat cu picioare înalte nașu Pandelică, să nu te ude la picioare când creștea apa. Din păcate, cu seceta asta, nu mai prindem noi asemenea momente magice… Cum ar zice poetul: unde sunt inundațiile de mai an?”.

Așa se face că astăzi, barurile și cârciumile din Moldova vor fi aproape pustii. ”E păcat că se pierde o asemenea tradiție, crede un proprietar de bodegă din Bacău. Dacă guvernul ăsta, care, e drept, ne-a dat atâtea pomeni, dădea drumul și la niște stăvilare, să avem și noi măcar un simulacru de inundații, bodega mea era plină la ora asta. Pe când așa? N-am niciun mușteriu, sunt deprimați, săracii, nu mai au niciun chef să bea și singura lor bucurie azi, de Măcinici, e că stau acasă și le fac nevestele opturi”.

BREICHING NIUZ

spot_img

Caricatura zilei

spot_img
spot_img

Articole asemănătoare