HomeActualitateDrept la replică CrisTim. Îl difuzăm, că se enervează...

Drept la replică CrisTim. Îl difuzăm, că se enervează ăia șase sași…

Am scris prostia aia cu rețeta celor șase sași, deși nu-s nici doctor, nici veterinar, nici chimist, nici tehnolog alimentar, nici măcar măcelar cu juma’ de normă. Și să vezi chestie: vreo sută de mii de cititori ai Academiei Cațavencu, la fel de proști ca mine, au halit-o ca pe salam. Logic, văzând cât suntem de papagali, cei de la CrisTim au simțit nevoia să ne lumineze.

Cris-Tim: Draga Academia Catavencu, Draga Bogdan, Apeciem foarte mult Academia Catavencu, publicatie care a scris si scrie istorie in domeniul scrierilor pamflet si a descretiirii fruntilor romanilor. Am citit articolul aparut in 21 aprilie despre Salamul Sasesc si dorim sa clarificam aspectele referitoare la compozitie. Suntem convinsi ca citind detaliile de mai jos veti concluziona ca este produsul numarul 1 in preferintele romanilor (din gama produselor fiert afumate) pentru ca este realizat din materie prima si ingrediente de prima calitate. Reteta este intr-adevar unica, iar pe eticheta este trecuta compozitia conform legilor in vigoare – vezi regulamentul 1169 privind etichetarea produselor. Conform legii, acolo unde sunt folosite E-uri, trebuie trecute ca atare. Dupa cum se observa eticheta, nu contine E-uri.

Sunt flatat. Nu mi-a mai spus nimeni anul ăsta că mă apeciază”.

Cris-Tim: Produsul Salam Sasesc contine carne de porc si carne de vita in urmatoarele procente:  CARNE DE PORC = 63,2%; CARNE DE VITA = 24.8%. Procent slanina este de 2,5 % si provine de la carnea de porc.

Aici am de comentat. Astea-s procente din produsul final? Pentru că mi s-a explicat că poți face un salam și cu peste 100% carne, calculând procentul ăsta cam așa: X kilograme de carne se toaca, amesteca cu apa, aditivi, condimente, rezulta pasta de salam cruda cu care se umplu membranele, după care urmează fierbere, afumare, racire și rezultă Y kg de salam, iar procentul de carne din salam se calculează ca Z = X/Y x 100. Deci, cum e? Găsesc 880 de grame de carne într-un kil de Salam Săsesc sau nu?

Cris-Tim: Proteină vegetală din soia in procent de 0.3%soia este o proteina vegetala NATURALA, cu un rol functional de stabilizare a grasimilor si legare a moleculelor de apa pentru obtinerea consistentei specifice produselor din carne. De asemenea, este o importanta sursa de aminoacizi esentiali, cu valoare nutritionala ridicata.

N-am scris că soia nu e naturală. Am zis doar că și Ceașcă o băga în salam, iar oamenii scandau, în 89 "Nu mai vrem salam cu soia". Din considerente tactice, valabile doar la publicul român, eu n-aș băga soia în salam.

Cris-Tim: Extract de drojdie și extract de condimente. Rolul tehnologic pentru acest ingredient este de a potența și defini gustul produsului, nu este un "maclavais chimic", este o variantă naturală de substituție a unui compus chimic și anume monoglutamat de sodiu, sau E621.

Așa o fi. Dacă nu vă supărați, de unde luați extractele astea? Dacă ați stors drojdie și piper, îmi fac mea culpa. Dacă-s făcute în laborator din alte materii prime decât plante/fructe/legume, vă rog să mă scuzați, dar eu o să le zic tot "maclavaisuri chimice".

Cris-Tim: Zaharurile, aromele si conservantii sunt extracte naturale, iar produsul este fiert si afumat natural cu rumegus de esenta tare.

Dacă e așa, aici îmi fac de acum mea culpa. Am crezut că faceți ca alții, care dau salamul cu ceva care miroase a fum, fără să-l afume.

Cris-Tim: Antioxidant (ascorbat de sodiu). Sunt substante care impiedica modificarea proprietatilor senzoriale (gust si miros) pe perioada valabilitatii produsului, mentin valoarea nutritiva a produsului prin protectia acizilor grasi esentiali, indispensabili organismului uman si a vitaminelor sensibile la oxidare.

Am căutat pe net ascorbat de sodiu. Și-am găsit "sintetizat de catre bacterii prin fermentarea glucozei, urmata de oxidare chimica". Și cică e sinonim cu E 301.

Cris-Tim: Corector de aciditate (glucono-delta-lactonă). Ingredientul se utilizeaza pentru controlul fenomenului de maturare si implicit inrosire a carnii, cu implicatie directa in gustul si culoarea produsului.

Google zice că este un stabilizator artificial, care utilizeaza pentru acidifierea rapida a salamurilor si carnatilor cruzi producand gelifierea proteinelor. Favorizeaza culoarea salamurilor fierte in prezenta azotatilor. A nu se depasi un consum de 20 g/zi. Și e sinonim cu E 575.

Cris-Tim: Conservant – nitrit de sodiu. Ingredientul contribuie la realizarea aromei, culorii produsului și servește ca antioxidant blând, împiedicând apariția de gust și miros străin. Este un agent de conservare și are rol antimicrobian.

Yeap. Dar uite ce-am găsit pe net. Că i se mai spune E 250, că este un conservant artificial și că este interzis în Norvegia, Suedia și Canada. Așa e?

Cris-Tim: Colorant (carmine). Ingredientul e un colorant alimentar, din grupa coloranților naturali, cu rol în definirea produselor din carne.

Așa, și? Ce, am zis eu că nu e natural? Eu am scris că e făcut din gândăcei. Mai natural nu se poate! Dar… când clefăi salam, să mă gândesc că se zdrobesc 70.000 insecte pentru 250 g de carmine nu sună deloc mișto….

Cris-Tim: In plus, acest produs (salamul, cred – n.r.) este conservat natural prin tehnologia HPP, unica in Romania. Gasiti detalii aici: http://romaniiprefera.ro/de-ce-cristim.

Apreciez linkul. N-am găsit decât un infografic și niște poze, dar tot e ceva. Vă dau și eu un link, cu niște tipe mișto, dacă vreți…

Cris-Tim: Toate produsele Cris-Tim respecta din punct de vedere legal normele romanesti si europene. Fabrica Cris-Tim este cea mai moderna in Romania, si una din cele mai moderne din Europa, cu investitii de peste 15 milioane de euro facute in ultimii ani.

Asta e mega-clar. În România și în Europa e voie să vinzi salamuri care conțin toate lucrurile astea de mai sus. Să știe toată lumea, da?

Cris-Tim: In concluzie, observi ca produsul Salam Sasesc este un produs quality, diferentiindu-se de orice produs din piata romaneasca a produselor din gama fiert-afumate prin gust si calitate.

Nu. Nu observ. Nu-s expert în salamuri, ca să fac diferența. Observ că unele substanțe de pe eticheta salamului vostru sunt denumite E-uri pe alte site-uri, deși voi ziceți că nu-s E-uri. Și că ai omis să-mi explici ce e cu trifosfații de pe etichetă. Că si pe ăia i-am găsit pe net, ca E451 (trifosfatul pentasodic), E451-I (tripolifosfat de sodiu) și E451-II (tripofosfat pentapotasic). Și mai zice că nu e recomandat consumul frecvent al acestor chestii.

Cris-Tim: Apreciem dorinta Revistei Academia Catavencu de a informa cititorii despre ceea ce inseamna o nutritie echilibrata si sanatoasa. De aceea suntem convinsi ca veti transmite datele corect formulate ca raspuns la articolul dumneavoastra.

Asta e sigur. N-am omis o virgulă din ce ne-ați scris. Ba vă si propun să încheiem împăciuitor:

Dragi cititori ai Academiei Cațavencu, subsemnatul vă recomandă cu căldură să nu mâncați nici un fel de mezeluri produse în masă, chiar dacă-s produse legal în condiții sanitare de top. E mai sigur. Mâncați tobă, mușchi și salam de porc și vită crescute în curte, dacă vă curge pe bărbie de poftă. Sau, dacă nu vă puteți abține să nu cumpărați și să mâncați ce vând producătorii de așa ceva, măcar nu mai dați copiilor mezeluri. Că dacă erau bune pentru ei, vi le recomanda pediatrul. Hai Paște Fericit, să curgă mielul și să cânte vinul!

BREICHING NIUZ

spot_img

Caricatura zilei

spot_img
spot_img

Articole asemănătoare