HomeActualitateDupă ce ne-a dat numai țepe, doamna Firea ne...

După ce ne-a dat numai țepe, doamna Firea ne dă și Țepeș

Îndrăgostită de artă sub toate formele ei, de la peria de veceu stil rococo la peștele futurist cocoțat pe milieul de pe plasmă, Gabriela Firea a făcut din cultură o prioritate a mandatului său. E suficient să ieși în trafic, la oră de vârf (adică la orice oră între 7 dimineața și 10 seara) și te și crucești de ce culturalizați sunt bucureștenii. Mai ales pe partea de lingvistică, geografie și istorie sunt ași: am întâlnit sute de șoferi care puteau să te înjura o oră întreagă de strămoși, grijanie și zona de origine fără să se repete, dacă nu plecai de la semafor cu o secundă înainte să se pună verde.

Dar vezi că doamna primar, ca o adevărată Mecena în rochie cu sclipici, nu se mulțumește să aibă în București doar monumente de mârlănie, ca miticii cu numere de Bulgaria, sau de prostie, ca bolovanii care au votat-o. Ea vrea și monumente din alea adevărate, din bronz, marmură sau piatră, cum a văzut ea, probabil, prima dată, când a plecat din Moldova natală, și-a scos țărâna strămoșească de sub unghii și s-a făcut cucoană de Capitală.

Așa că, fiindcă are balta bugetului pește, pregătiți-vă de niște noi statui. În 2016 a mai fost cum a mai fost, că primărița a dat „dăcât”, cum ar zice șeful ei, 7 milioane de lei pe monumente, dar stați să vedeți la anul invazie de artă în Bucale: doar pe statuile lui Țepeș și Brâncoveanu, Primăria va cheltui 4 milioane de lei. Bani pe care o să-i dea unor artiști renumiți, abonați de multă vreme la fondurile publice, evident, datorită talentului lor de-a dreptul brâncușian, nu că ar avea pile la PSD. Oricum, la banii ăștia frumos ar fi din partea domnilor artiști să-i facă niște statui așa, de ocazie, și lui madam Firea, că e damă bună și generoasă, cu toată familia. ”Firea și Pandele urmărind Antena 3” ar fi un grup statuar de mare excepție. La o adică, ar putea să-i includă și pe copii, într-o statuie intitulată ”Doamna Firea cu pruncii” – dar să se grăbească, până nu cresc mari ăia micii, că atunci o să intre mai mult bronz la ei și mai puțin aur în buzunarele Doamnei – că doar n-o să fie primăriță pe viață!

Așa că nu înțeleg de ce sunteți nemulțumiți și dați mărunt din buze. Inculților! Vă face doamna Firea statui și voi o țineți întruna cu sistemul inteligent de semafoare, cu traficul de coșmar, cu înghesuiala din metrouri și autobuze, cu drumurile pline de gropi, cu clădirile care se dărâmă la cutremur. Păi astea sunt priorități, băi, hipsterilor? Cultura e prioritară! Că statuile astea de vi le face doamna Firea nu vă-ncurcă în trafic, n-au o singură gropiță în ele și nu pică nici la 10 grade pe scara Richter! Sunt făcute să dăinuie pe vecie, ca și gloriosul nume al doamnei. Foarte bine că ne face statui, că la câte țepe ne-a tras, era cazul să ne tragă și-un Țepeș în bronz. Ba eu chiar i-aș propune, ca, în buna tradiție inagurată de ”Început de Băsescu, terminat de Oprescu”, să scrie pe statuie și o dedicație pentru toți bucureștenii, dedicație care să sune cam așa: ”Suie, Țepeș, pe statuie. Eu sunt Firea, v-am dat mxxe!”

BREICHING NIUZ

spot_img

Caricatura zilei

spot_img
spot_img

Articole asemănătoare