HomeActualitateFoaie verde măghiran, du-mă, Remus, în Taiwan!

Foaie verde măghiran, du-mă, Remus, în Taiwan!

Inițial am vrut să fac mișto de Cei Patru Cavaleri ai Apocalipsei Relațiilor Româno-Chineze care s-au dus în Taiwan să le arate oficialilor de la Beijing cât de consistentă și de consecventă e politica externă românească. De fapt, mica țărișoară nici măcar nu se numește Taiwan, ci Republica Chineză, iar guvernul de-acolo susține că ar trebui să conducă și China cea mare – de-aici tot scandalul! Ba, mai rău, Taiwan e o democrație solidă și o economie de piață dezvoltată, ca toate posibilitățile unei împăcări între cele două parți să fie zero de la început.

Evident, comuniștii ar vrea să le-o tragă la papacioacă cu gloanțe taiwanezilor, dar chinezii capitaliști din micuța insulă sunt prea dezvoltați economic și au băgat prea mulți bani în China continentală ca să merite vreo invazie costisitoare. Oricum, singura instituție care reacționează mai prompt la chestii strălucitoare decât Biserica Ortodoxă Română este Partidul Comunist Chinez, așa că Taiwanul e în siguranță pentru moment.

Fix în acest cuib de viespii diplomatic s-au gândit să-și înfigă degetele Costică Canacheu (pedeleu cu mustăcioară), Remus Cernea (ăla cu plete), Ovidiu Iane și Ninel Peia (pesedei). Nici nu vreau să-mi imaginez cum fugeau copiii taiwanezi pe stradă când i-au văzut pedo-mustața lui Canacheu.

Ei bine, după ce m-am uitat la pe Internet la o listă de branduri cunoscute taiwaneze, mi-am dat seama că Remus Cernea și prietenii săi nu-s chiar proști degeaba. Sunt proști cu ceva sens, aș spune! Iată câteva exemple de companii din Taiwan pe care s-ar putea să le știți: Asus, Acer, BenQ, Chieftec, CoolerMaster, D-Link, Gigabyte Technology, HTC, Leadtek sau Realtek. Dacă v-ați cumpărat vreodată vreo drăcie electronică, sigur ați auzit de cel puțin câteva dintre aceste companii. China, pe de altă parte, este cunoscută în România pentru firme de prestigiu ca Shan-Lian, Adibax, Mike, Panasoanic, Suny sau PolyStation. OK, și Lenovo ca să nu ziceți că sunt rău. Însă, dacă ar fi să alegeți, fără să vă gândiți la incidentul diplomatic care va veni, pe cine ați dori să investească în țara voastră? Unde v-ați deschide un consulat?

Poate ar fi bine să mai schimbăm o vorbuliță diplomatică și cu bogătașii din Taiwan din când în când. Rău n-are ce să se întâmple, că-l trimitem pe Zgonea repede la Ambasada Chinei să facă plecăciuni în fața marelui popor chinez și vom fi iertați. Totuși, fără Canacheu la următoarea vizită, căci copiii taiwanezi nu merită coșmaruri!

Exclusiv online

BREICHING NIUZ

spot_img

Caricatura zilei

spot_img
spot_img

Articole asemănătoare