HomeActualitateFOTO: Protest Roșia Montană; jandarmeria apără prostia

FOTO: Protest Roșia Montană; jandarmeria apără prostia

Dacă n-ați prins marșul pentru Roșia Montană de astăzi și vreți să vedeți cum a fost, citiți materialul care urmează: e cu poze, flashmob la birou la Victor Ponta, DNA și jandarmi clonați după Garcea.

Cuplul jurnalisto-activist format din cațavencii Radu & Mihai a ajuns, cum le șade bine unor intelectuali, ceva mai târziu decât ar fi trebuit. N-am pierdut însă nimic deoarece, chiar dacă am întârziat mai mult de sfertul academic, la stația de metrou de la 1 Mai nu erau, pe la 16.30, mai mult de 1000 de oameni. La o adică, poate nici măcar atâția, e greu să-ți dai seama într-un spațiu atât de mic.

Prin metrouri însă era plin de oameni care veneau la protest, unii dintre ei îmbrăcați în “roșu-verde”. Spre exemplu, două tipe (care nu se cunoșteau) pe care le-am văzut în stația de la Basarab zici că se vorbiseră să se completeze reciproc: una avea o geacă verde, cealaltă roșie, una ștrampi verzi, cealaltă ștrampi roșii, una…de fapt cred că s-a înțeles ideea.

Marșul pe jos face piciorul frumos

În fine, lumea s-a pus apoi să-și facă piciorul frumos cu mersul pe jos, iar locuitorii de pe Bulevardul Mihalache i-au primit frumos: aplauze, poze, filmulețe, bannere, steaguri, etc., practic tot ce trebuia pentru un protest indoor.

Decizia veteranilor de a abandona portavocea a fost însă proastă, deoarece la vorbitor și-au făcut apariția tot felul de indivizi veniți să-și spună păsurile. În timpul marșului spre Guvern am avut (ne)șansa de a sta lângă un Gigel care lupta împotriva gazelor de șist (?) și striga că România e stat polițienesc. L-am întrebat cum de și-a dat el seama de asta, dar nu a răspuns. Bine, n-am făcut-o pe un ton foarte frumos, recunosc.

La Guvern, în funcție de locul în care stăteai, puteai auzi orice: de la “Roșia, Roșia, vine revoluția”, la unu’ care avea, din câte am înțeles noi, o problemă cu masoneria(?). La o adică, pe viitor aștept cu nerăbdare oameni care să urle împotriva complotului civilizației arahnidic-tarantulare, împotriva șerpilienilor, șefului de scară, ori bosonului Higgs.

Bate vântul frunza-n dungă, cei care cer demisia lui Ponta se adună

Știu, nu e chiar cea mai bună rimă posibilă, dar no, am obosit și eu. Deci, vă povesteam mai devreme că s-a trecut din nou pe la Ponta la birou. Dacă nu mă înșeală pe mine memoria (și dacă mă înșeală au belit-o ăia de la care iau lecitină, că-i dau în judecată) asta a fost a treia oară când l-am vizitat pe prim-bipolarul țării.

În Piața Victoriei au început să se strângă din ce în ce mai mulți oameni până am ajuns, cred, undeva la 6500(?). S-a făcut flashmob-ul cu frunza (de-abia aștept să văd filmulețele și pozele făcute de cele două drone de la fața locului), s-a strigat demisia lui Ponta și s-a suflat în vuvuzele. Jandarmii însă au fost puțin penibili. Dacă la Cotroceni de-abia făcuseră un cordon, aici s-au pus pe două rânduri, de zici că erau la Termopile, și că în fața lor nu se aflau niște tineri cu o foaie de hârtie, ci perșii lui Xerxes. În fine, metehne vechi, comunistoide, care s-au reluat ceva mai târziu. Dar despre asta după episodul DNA.

DNA, DNA, iată vine Roșia

Trebuie să recunosc, aveam niște așteptări ceva mai mari de la trecerea pe la sediul DNA. Totuși, după mine, acesta a fost un test al maturității pe care o parte dintre protestatari l-a picat. Exceptând “DNA, DNA, ce-ai făcut cu Roşia”, n-am auzit nimic altceva în cele 2 minute de staționare acolo. Și nu vreau să aud din nou vechea placă despre cum protestul acesta e despre un singur lucru, că nu ține, cât timp sunt bannere și scandări contra gazelor de șist. În plus, îmi permit să adaug, problema justiției e una mai importantă decât aceea a Roșiei. Cu toate acestea, observația pe care tocmai am făcut-o nu invalidează scopul protestului pentru salvarea Roșiei Montane.

Jandarmeria, apără prostia!

Jandarmeria a fost, în sfârșit, la înălțimea glumelor care se fac pe seama polițiștilor și a claselor pe care ei le au în dotare. Da, alea mai puține decât cele ale trenului. Ajunși în Piața Universității, vis-a-vis de Intercontinental, mulțimea de oameni s-a oprit dintr-un motiv pe care, pe moment, nu l-am înțeles. Mergând însă mai în față, a devenit clar: jandarmii făcuseră un cordon să oprească lumea din a ajunge la rondul de la Universitate. Rond care, uitasem să vă zic, era deja blocat de 50 de bicicliști care dădeau ture pe acolo. Noapte minții, nu? Adică ei opreau niște oameni din a ocupa un spațiu public deja ocupat.

Ce nu au înțeles atât executanții de ordine, cât și cei care le-au dat, e că în ultimul timp oamenii zăbovesc din ce în ce mai puțin în ocupare. Adică ajung, stau o țâră, urlă ceva, apoi pleacă acasă ori la o bere. Dar nu, purtătorul de cașchetă s-a gândit că e mai bine să prelungească blocarea traficului și să-i întărâte pe oameni care, într-un punct, au reușit să spargă cordonul și să ajungă la rond.

O discuție cu un jandarm a fost edificatoare în acest sens. Văd că ceva se întâmplă acolo și mă duc să fac niște poze, când mă trezesc oprit de Garcea care îmi spune, citez, “Că n-am voie”. Îl întreb de ce, și el îmi dă același răspuns. Scot apoi legitimația de presă, i-o arăt, și îi zic că vreau doar să fac niște poze. El îmi zice, din imensa lui amabilitate, că mă lasă să fac poze de pe trotuar. Wow, absolut fabulos! Nu mi-a venit să cred cât de amabil e cu mine. Doar că, în același timp, în spatele lui se umplea de lume. Dar pe mine tot nu m-a lăsat să trec.

În fine, până la urmă am ajuns evident și pe stradă, unde lumea deja începea să plece. Una peste alta, a fost un protest ceva mai anemic în comparație cu cele de până acum, dar și cu niște jandarmi care parcă n-au învățat nimic din ultima lună.

PS. După faza de la DNA am intrat într-un fel de silenzio stampa: am refuzat să mai dau cu PET-ul. Dar probabil că o să-mi treacă până data viitoare.

BREICHING NIUZ

spot_img

Caricatura zilei

spot_img
spot_img

Articole asemănătoare