HomeActualitateGrapini: „Eu am spus c-am fost olimpică la limba...

Grapini: „Eu am spus c-am fost olimpică la limba romană, dar reporterul a înţeles prost”

Fără îndoială că doamna Maria Grapini reprezintă o culme a inteligenţei în cabinetul Ponta şi acest lucru nu se datorează faptului că în cabinet sunt numai gigei, ci pregătirii sale de excepţie. Recent, distinsa demnitară a acordat un interviu unui cotidian central, din care ar reieşi că a fost, în copilărie, olimpică la limba română. Evident că această mărturisire a stârnit valuri de controverse în mediul online, zeci de comentarii indignate susţinând că este imposibil să fii olimpic la limba română fără să ştii limba română.

Potrivit unor surse, chiar şi doamna Grapini este foarte supărată pe reporterul respectiv, ea susţinând că n-ar fi declarat aşa ceva: „De fapt, eu am spus că am fost olimpică la limba romană, ştiţi, e limba care a vorbit-o strămoşii noştri Decebal şi Traian, dar reporterul a înţeles prost şi a scris că am fost olimpică la română”, ar fi precizat, se pare, doamna ministru.

Indiferent însă dacă a fost olimpică la română, romană, retoromană sau la săniuţă, la Soci, doamna Maria Grapini este deja considerată de marii critici literari drept un fenomen. „După Eminescu, este probabil cea mai extraordinară înnoitoare a limbii. Când scrie ea pe Facebook „oare cât la sută âşi folosesc creerele cei care conduc România de azi” îţi dai seama că tocmai s-a născut o nouă stea în galaxia marilor genii ale poporului român”, ar fi declarat Nicolae Manolescu, în vreme ce un alt critic reputat, colegul şi prietenul nostru Alex. Ştefănescu s-ar fi exprimat, într-un cerc de intimi:

„De la Nichita Stănescu încoace literatura română n-a mai cunoscut un asemenea potop de necuvinte. Doamna Grapini este absolut fabuloasă, mai ales când urează cititorilor ei pe Facebook „noapte bună” sau „bună dimineaţa”, nu mai vorbesc de profunzimea unor ziceri precum „este o zi splendidă, nu se mai poate spune că frigul şi ploaia nu ne-a permis să ne manifestăm nemulţumirea. Ca şi altă dată azi oamenii nemulţumiţi, au stat în cea mai mare măsură acasă”. Vedeţi, acea virgulă dintre subiect şi predicat nu e aiurea pusă, ci reprezintă indignarea supremă a autoarei, e un fel de superlativ al indignării şi cred că lingviştii viitorului o vor institui ca normă obligatorie”.

Chiar şi celebrul filosof Andrei Pleşu s-a declarat copleşit de geniul doamnei Grapini: „Monumentalitatea butadelor lansate pe Facebook de această admirabilă doamnă, deşi poate părea prolixă unor neiniţiaţi, reprezintă chintesenţa mundană şi cosmică a sentimentului românesc al nefiinţei. Exprimându-se puţin mai agramat decât ciobanul Ghiţă, ea aduce, de fapt, din trecut, seva ciobanului mioritic, care nu ştia carte, dar avea, aşa cum spunea un mare cărturar contemporan, „şcoala vieţi”. Când am citit postarea dumneai „Tocmai s-a anunţat să nu deschideţi pozele ce apar pă face cu Binladen ,pentru că este virus!!!!!” m-au străbătut fiori metafizici şi m-a cuprins o angoasă teribilă la gândul că nimeni nu s-a învrednicit să adune aceste ziceri profunde într-un volum. Aşa ni s-au pierdut şi zicerile lui Socrate, ceea ce mă face să mă întreb, retoric: Oare suntem condamnaţi să rescriem istoria, neantizând geniile?”

Exclusiv online

BREICHING NIUZ

spot_img

Caricatura zilei

spot_img
spot_img

Articole asemănătoare