Gunoaiele îl înjură pe Cioloș că le strânge gunoiul

de Spartakus , 01 iulie 2016
Gunoaiele îl înjură pe Cioloș că le strânge gunoiul

O fi chestie de genetică, o fi chestie de educație, cert este că premierii din Ardeal, de la Boc la Cioloș, nu par să aibă vreo greață când e vorba de pus osul la munca de jos. Boc, dacă vă mai amintiți, cosea de ziceai că i-au pus japonezii motoraș, Cioloș strânge gunoaiele prin Delta Văcărești de ai jura că pentru asta a venit pe lume. Și fac asta cu zâmbetul pe buze, fără să-i oblige nimeni și fără să le bage nimeni sula-n coaste.

De aceea, mi s-au părut cel puțin deplasate zecile de comentarii pe care fotografia cu Cioloș pescuind lături din apele ”deltei dintre blocuri” le-a stârnit. Că e marketing curat, că e ipocrizie, că altă treabă n-are premierul decât s-adune PET-uri, că îi doare-n cot și li se rupe de deratizarea lui, că nu pentru asta un premier e premier, să strângă deșeuri ca ultimul gunoier. De curiozitate, am intrat pe profilurile câtorva critici ai lui Cioloș și mi-a fost de ajuns. Cum ar fi zis un mare gânditor: știindu-l pe unul, îi cunoști pe toți.

Indivizii ăștia, cărora le pute Cioloș că strânge gunoaiele, par tocmai genul de indivizi care aruncă gunoaie. Genul de bipezi obișnuiți să li se dea PET-ul cu bere sau cartonul cu mici, nu să li se ia, fie el și gol. Genul de animale cu buletin care, ca și vita de se baligă acolo unde-o trece, aruncă sticla de plastic, ambalajul de carton sau orice alt lucru inutil fix în momentul când nu mai au nevoie de ele. Indivizii ăștia nu-și pun niciodată problema dacă va strânge cineva după ei. Pentru ei, un premier bun nu e ăla care strânge gunoaie, ci ăla care le dă prilejul să le facă, aruncând în ei cu o sticlă de ulei, cu o pungă de zahăr sau un PET de bere chioară.

Culmea este că tocmai premierii ”de dreapta” fac la noi asemenea gesturi, în vreme ce ăia ”de stânga” nici n-au pus mâna vreodată pe coasă sau pe-un sac de gunoi. L-ați văzut pe Adrian Năstase să dea cu coasa sau să adune gunoaie? Cred că n-ar intra în izinul din Văcărești nici dacă i-ar zice cineva că acolo sunt ascunse, la loc tainic, zece brățări dacice și cinci vase Ming. L-ați văzut pe Văcăroiu să se aplece după vreo hârtie aruncată? Nu s-ar fi aplecat nici dacă hârtia era cu Blaga și scria pe ea ”200 de lei”, de teamă să nu-i vină rău de la lingurică. L-ați văzut pe Ponta să-și pună cizmele alea electorale și să se-apuce să-nfigă țepușa în deșeuri? Nu, pentru că el se teme de apă, chiar și când apa e până la genunchiul broaștei și de-aia umblă numai în bărcuță gonflabilă, trasă de jandarmi.

În ceea ce-l privește, premierul Cioloș și-a făcut partea lui. Și-a strâns porția de gunoaie aruncate de alte gunoaie, în Delta Văcăreștilor. Dar mai sunt multe de adunat prin țara asta. La Parlament, bunăoară, mirosul e pestilențial, ai impresia că până și la Glina candește mai frumos. Iar Cioloș de acolo nu mai poate strânge nimic. Gunoaiele din zona aia trebuie să le strângem noi, că din 2012 s-a umplut Parlamentul de gunoaie. Și nu sunt gunoaie obișnuite, din alea care se descompun în 500 de ani. Astea, de descompus, se descompun repede, dar beleaua e că se înmulțesc și mai repede și riscăm să ne trezim pe cap cu o nouă generație de gunoaie, dacă nu le băgăm cât mai grabnic la tomberonul de gunoi al istoriei.

Loading...
ADS ProfitShare

Comentarii

+