HomeActualitateGura deschisă care nu pupă o mână întinsă nu...

Gura deschisă care nu pupă o mână întinsă nu primește pomană

Pe vremurile lui nenea Iancu, simplul fapt că te nășteai la Ploiești era o garanție a verticalității, a curajului, a patimii cu năbădăi care le făcea pe localnice să recurgă și la ”vitrion englezesc”ca să-și vadă scopurile atinse. Azi, de Republica de la Ploiești s-a ales praful. Nu pentru că prahovenii ar fi devenit, între timp, republicani, ci pentru că republica a fost înlocuită de o altă formă statală: famiglia. Iar cei care au ajuns să conducă destinele acestui județ, printre cele mai bogate și mai bune de muls din România, par, într-adevăr, nu doar desprinși din piesele lui Caragiale, ci și născuți în satul lui Haimanale.

Dar uite că haimanelele astea și-au făcut, până la urmă, cuib și acum stăpânesc județul. Care sunt relațiile dintre ei o dovedește, cu prisosință, gestul făcut ieri, la înscăunarea noului președinte al Consiliului Județean Prahova, de decanul de vârstă al pesediștilor locali, Alexandru Bănică. Marcat, probabil, de emoția momentului, onorabilul domn Bănică, fost subprefect pe vremea lui Năstase, nu s-a mulțumit să-i strângă mâna noului lider maximo al județului, Bogdan Toader, ci a vrut să i-o și pupe. Mulți vor spune că moșulețul e atât de senil încât credea că ia la pupat o doamnă.

Ceea ce e greu de crezut: nu doar că dl Bănică e foarte întreg la cap, dar e și foarte precaut. Sunt convins că el a făcut acest gest în deplină cunoștință de cauză, nu pentru a epata, ci pentru a dovedi că a înțeles cine e noul mascul alfa de Prahova și a-i demonstra supunere. E un gest simbolic, în care nu mai contează faptul că junele Toader i-ar putut fi și nepot și se cuvenea să-i pupe el mâna, în semn de respect pentru vârstă. Prin pupătura lui de mână, Bănică a vrut să le demonstreze tuturor cine e jupânul, în caz că nu aflaseră până atunci. Omul nu putea zbiera, în gura mare ”Băăă, vedeți că s-a schimbat stăpânul, nu mai e domnul Cosma, care s-ar putea să meargă la răcoare, e acest tinerel aparent neînsemnat, dar la care trebuie să facem sluj, că, dacă nu vrea pixul lui, noi și toate rubedeniile noastre murim de foame, sărăciilor”. Deci neputând spune așa ceva în public, a făcut un gest care să demonstreze asta.

E drept că adevărații inițiați știu foarte bine, în ciuda acestui gest mafiot de supunere, că nu junele Toader e jupânul. El doar a fost scos la înaintare, pentru că tânăr e, chipeș e, olecuță de bătaie știe, ba știe chiar să tragă cu urechea, după cum arată rechizitoriul procurorilor în dosarul ”Păvăleanu-Alexe”, din care reiese că Toader, împreună cu alți ciraci, puseseră la punct un sistem de ascultare a ”dujmanilor” din magistratură, în cea mai bună tradiție de filaj securistic. Dar, la urma urmei, vorbim despre județul securistului Sebastian Ghiță, cel specializat în șantaje, așa că de ce să ne mirăm? Plus de asta, pe domnul Toader îl recomandă, pentru funcția de tartor peste banii județului, și bogata sa expertiză. Pe lângă rolul de duce-tavă și ține-cal al Nașului Cosma, dumnealui a fost și director al frumoasei grădini zoologice de la Bucov, deci știe cum să umble cu fiarele, jivinele și sălbăticiunile care colcăie prin partidele județului.

Una peste alta însă, gestul bătrânului domn Bănică dovedește și altceva: că la PSD s-a dat semnalul schimbării de generații, lupii bătrâni, care au mursecat țara asta până le-a venit rău de-atâta carne și acum, la vârsta senectuții, trec pe verdeață – atunci când nu-i trece DNA-ul pe arpacaș – predau puterea, cel puțin în aparență, lupanilor tineri. Bine, nu orice lupani, ci doar dintre aceia deja testați, care au stat pe lângă ei, au primit ciozvârte din ce-au prădat ei și sunt, așadar, șantajabili și ușor de distrus, la o adică. În toamnă, nu veți mai vedea, în garnitura pe care PSD o va propune pentru Parlament, prea mulți penali dovediți, ci o mulțime de juni, aparent virgini ca Cruduța înainte să ajungă asistentă TV, dar, de fapt, dependenți ca pruncul de țâță de binecuvântarea vechilor Nași. Câți naivi sau proști de-a dreptul va reuși să păcălească PSD cu manevra asta rămâne de văzut, presupun însă că nu vor fi puțini.

Oricum, eu de-un singur lucru sunt mulțumit, la faza asta: că inițiații din PSD sunt doar mafioți și-și pupă labele între ei. Nu vă gândiți că, dacă erau templieri sau ceva de genul ăsta, se apucau să se pupe direct în cur?

BREICHING NIUZ

spot_img

Caricatura zilei

spot_img
spot_img

Articole asemănătoare