HomeActualitateGuvernul de tehnocrați n-are mamă, n-are frați

Guvernul de tehnocrați n-are mamă, n-are frați

Desprinși cu japca de la țuțuroiul bugetului, din care au tras cu atâta nesaț încât le-au crescut vilele în trei luni cât altora în trei decenii, pesedeii se uită cu jind peste gardul guvernării Cioloș și, din când în când, mai vâră bățul prin el, zdrăngănind a pagubă. După ce au văzut că fantoșa cu Cioloș ”vânzător de țară”, ”slugoiul străinilor”, ”omul lui Iohannis” n-a prea ținut, acum Ponta și ai lui au început să atace în haită și alți miniștri. De săptămâni bune, în malaxorul lor de lături și minciuni a intrat Cristian Ghinea, ministrul fondurilor europene. După o audiere cu scântei în Parlament, audiere în care celebra finanțistă europeană Ana Birchall a demonstrat unele frumoase calități orale – în sensul că l-a făcut, cu multă convingere și talent oratoric, cu ou și cu oțet pe Ghinea, atacurile la adresa ministrului n-au mai contenit. Claie peste grămadă, pesediștii s-au înghesuit să dea în el, ca smardoii din curtea școlii care, geloși pe succesul unui tocilar, îl prind la înghesuială și-i cară pumni și picioare pe unde nimeresc. Însă, de fiecare dată, Ghinea s-a apărat elegant și le-a răspuns, nu tot cu pumni, ci cu cifre. Scurt, la obiect, desființându-le minciunile una câte una.

Ultima care s-a prins în jocul ăsta murdar a fost doamna Corina Crețu, membră PSD cu ștate vechi. Deși comisar european, distinsa duduie a sărit la gâtul lui Ghinea mai ceva ca un comisar sovietic – dovadă că școala veche, kaghebistă, deprinsă pe vremea când era consilieră la Cotroceni iar neîndemânaticul Ion Iliescu își scăpa mereu stiloul ”Pionier” pe sub birou, nu se uită ușor. Fără să clipească, Corina a lansat acuza că, sub guvernul Cioloș, România are rată de absorbție zero la fonduri europene, deci guvernul Cioloș e vai steaua lui. Ca să nu se spună că fabulează, Ghinea a venit din nou cu hârtiile la el și i-a arătat duduii, negru pe alb, că minte cu nerușinare și că, la momentul de față, țara nostră nu doar că a atras deja fonduri europene pentru perioada 2014-2020, dar stă mult mai bine decât alte țări, care chiar sunt la zero. Și, ca să le demonstreze pesedeilor că știe ce-au făcut alaltă vară, Ghinea îi demonstrează, tot negru pe alb, că, dacă e cineva de vină pentru halul în care a ajuns nivelul de absorbție a fondurilor europene, acel cineva nu e Cioloș, ci Ponta. La drept vorbind, e de înțeles de ce samsarii pedesiști care au condus țara ca pe propria lor moșie, au început, cu mulți ani în urmă, să fie total dezinteresați de fondurile europene: pentru că pe-astea nu le mai puteau fura, pur și simplu, astea trebuiau justificate în fața Europei. Așa că de ce să se chinuiască ei să fure fonduri europene și să riște să fie prinși, când puteau devaliza bugetul țării, cum o făcuseră și pe vremurile lui Văcăroiu și Năstase, că pentru asta nu le zicea nimeni nimic?

Guvernul de tehnocrați al lui Cioloș a făcut multe lucruri bune pentru țara asta. Sunt în el oameni curajoși și patrioți, oameni care chiar cred că România poate fi și altceva decât un rai al corupților. Însă nu e suficient, trebuie să facă mai mult decât atât. Căci degeaba explică un profesionist ca Ghinea, cu subiect și predicat, cum stă treaba, dacă vine pe urmă un trombonist ca Ponta, face două glume de șantier, iar retarzii cu drept de vot rânjesc fasolea și sunt convinși că ”le-a zis-o Ponta, maică, e doctor în politică” și că Ghinea e un ”vândut”. Avantaj – PSD, dezavantaj – românii care știu să citească și nu se semnează cu degetul mare.

Ceea ce vreau să spun e că, atâta vreme cât tehnocrații lui Cioloș nu se vor implica politic, efortul lor lăudabil din aceste luni va fi fost în zadar. Oameni ca Ghinea ori Cioloș, ca Vlad Voiculescu, ministrul Sănătății sau Mircea Dumitru, ministrul Educației, trebuie să se implice nu doar profesional, ci și politic, creând, eventual, un partid nou, de tehnocrați. Un partid european, democratic și onest, un partid în care să nu există nepotisme și ciolănisme. Doar un asemenea partid ar putea continua progresele făcute de actualul cabinet pe calea debirocratizării – și nici n-ar mai fi nevoit să țină în cârcă personaje ca Dâncu și Tobă, vârâte pe gât de actualul sistem politic, sub amenințarea trântirii guvernului. Dacă un asemenea partid nu va apărea, tehnocrații care au vrut să schimbe ceva în România vor rămâne simple amintiri frumoase, iar din toamnă locul lor va fi luat tot de alde Dragnea, Ponta, Ghiță, Șova, Gorghiu, Blaga și alte nulități cu ștaif. Și beleaua, cu nulitățile astea, n-ar fi că sunt zero barat la absorbția de fonduri europene, ci că sunt premianți cu coroniță la absorbția banilor din buzunarul românului cinstit.

BREICHING NIUZ

spot_img

Caricatura zilei

spot_img
spot_img

Articole asemănătoare