Iliescu şi Băsescu: modele de non-democraţie

de Cătălin Marin , 02 decembrie 2016
Iliescu şi Băsescu: modele de non-democraţie

Dacă am lua un american, un rus şi un român, ca în bancurile alea, să îi întrebăm ce cred ei despre democraţie, am obţine evident păreri diferite. Asta pentru că fiecare ţară are propria ei versiune a democraţiei, care nu înseamnă doar dreptul la vot al fiecărui cetăţean. Dreptul de a alege conducătorii este numai o mică parte a angrenajului democratic, pe lângă separarea puterilor în stat, împărţirea atribuţiilor şi responsabilităţilor statului sau puterea efectivă plasată în mâna autorităţilor. Democraţia este un principiu, o idee, care în raport cu alte principii şi idei din aceeaşi categorie s-a dovedit a fi cea mai echilibrată, orice altă formă de guvernare diferită fiind considerată „rea”.

Când am scăpat din ţarcul Ceuşist am dat cu dinţii în gardul democraţiei şi ne-a agăţat de el, cu toate că nu pricepeam mare lucru din ea, era „altceva” şi orice altceva era mai bun decât mizeria comunistă. Iliescu măi dragă, a fost primul care s-a dat drept conducător al unui stat democratic, însă acest neo-tovarăş ne-a pus pe tavă un model moscovit pe care l-a şi asezonat cu mineriade şi intrigi sindicale, asta visa, asta picta. Încă mă mai întreb cum e posibill să votăm ca idioţii un partid pentru care Iliescu e preşedinte onorific. După prima tură cu Iliescu a venit vremea lui Emil Constantinescu, o perioadă bizară şi înceţoşată, marcată şi ea de o mineriadă, că de, încă se mai putea. Cred că este evident tuturor că amărâţii ăia de mineri se porneau la apelul aceleiaşi trâmbiţe roşii socialiste şi declarativ democrate. La capătul acestei triste şi dezorientate guvernări, poporul l-a votat iar pe Iliescu, nu atât de dragul lui, cât de teama lui Vadim, marele tribun al dreptei strâmbe. A urmat o perioadă a căpătuirii mahărilor PSD, curmată de intrarea Româinei în Uniunea Europeană, chestiune care a mai tăiat din avântul şmenarior PSD, marcând înlocuirea acestora cu trepăduşii PDL, sub timona lui Băsescu, un derbedeu mai isteţ decât alţii, dar la fel de derbedu.

Sunt de părere că timp de mai bine de 20 de ani noi am trăit cu o imagine greşită a democraţiei. Fie în umbra Bunicuţei cu aere de Kremlin şi a nepoţeilor ei flămânzi, fie mirându-ne sau hăhăind la poantele şi aroganţele lui Băsescu, am ajuns să pierdem încrederea în democraţie, stat şi viitor. Baciul Iohannis, e mai decorativ decât a fost Constantinescu, dar agitaţia lumii înconjurătoare ne-a accelerat puţin în direcţia cea bună. Avem corupţi arestaţi, avem miliardari de carton zdruncinaţi, avem proteste (şi justificate şi nejustificate). Avem în sfârşit un guvern tehnocrat, un deziderat încă de pe vremea lui Radu Vasile, din ce îmi amintesc. Avem în sfârşit şi câteva partide mici, cu ambiţii noi şi avânt proaspăt, n-am să mă iau de ele la capitolul competenţă, nu e ca şi cum concurenţa lor duduie de pregătire superioară. Din păcate avem din ce în ce mai puţină prezenţă la vot, şi după cum a demonstrat Bucureştiul, această scădere a prezenţei e benefică numai PSD-ului, partidul care a contrubuit din Iliescu în Dragnea la subminarea democraţiei şi a însemnătăţii ei. Măcar Băsescu n-a luat-o niciodată în serios, a ars-o în stil Putin cât a ţinut, şi mai trist e că mulţi dintre cei care l-au apreciat, l-au apreciat în mod special pentru golăneală.

Abia în ultimii doi-trei ani putem spune că am prins şi noi iz de stat democratic. Capitalismul de cumetrie e pe ducă şi oarecare conştiinţă civică se naşte. Sigur că ne umflă râsul-plânsul când ne răsar pe internet caricaturi post moderniste, de tipul domnişoarei care s-a răstit la un jandarm pe motiv că ea este „un fucking cetăţean”. Fiecare are generaţie are proştii ei, dar sunt mai îngăduitor cu proştii tineri decât cu proşii copţi, le găsesc circumstanţe atenuante în lipsa de experienţă. Ca să nu mai lungesc vorba în tot soiul de exemple, vreau să expun un soi de concluzie. Epoca tulburată, din ’90 până astăzi, nu a fost un exemplu pertinent al democraţiei, cel mult o imporvizaţie nefericită a acesteia. Spuneam că nu se rezumă la dreptul de a vota, dar ţin să subliniez că dreptul la vot este fundamental. Nu avem pe cine vota din convingere şi nu vom avea pe cine multă vreme de-acum înainte. Vom strânge din dinţi şi vom pune ştampila pe răul mai mic, eu oricum fac parte din acea categorie de oamni care consideră statul a fi un rău necesar, e ca antivirusul de pe calculator, îţi ocupă spaţiu, îţi consumă resursele ineficient şi îţi încetineşte treaba, dar fără el te umpli de gândaci mult mai dăunători.

Se apropie alegerile parlamentare. România e un stat semi-prezidenţial, în care puterea se împarte între preşedinte şi premier. Eu văd acest soi de stat, mai apropiat de republica parlamentară decât de cea prezidenţială, prin urmare susţin că alegerile parlamentare sunt mai importante decât cele prezidenţiale, pentru că legislativul are greutatea centrală în acest tip de angrenaj. Trebuie să ne informăm şi să votăm responsabil, obţinerea unui parlament cu forţe echilibrate ne va asigura că executivul poate să îşi facă treaba eficient, altfel ne întoarcem de unde am plecat: dictatura dezinteresului naţional.

Articol apărut în Academia Caţavencu, nr. 16 (1215) - 7-20 noiembrie 2016

Loading...
ADS ProfitShare

Comentarii

 • LILIAN NIKKY

  26 aprilie 2018 10:04

  Numele meu este lilian N. Aceasta este o zi plină de bucurie a vieții mele din cauza ajutorului pe care mi-a oferit-o Dr.saguru ajutându-mă să-mi recuperez fostul soț cu vraja lui magică și de dragoste. am fost căsătorit timp de 6 ani și a fost atât de teribil pentru că soțul meu mă înșela într-adevăr și căuta un divorț, dar când am întâlnit e-mailul Dr.saguru pe internet despre modul în care a ajutat atât de mulți oameni să-și primească ex și ajută la stabilirea relației. și face ca oamenii să fie fericiți în relația lor. i-am explicat situatia mea si apoi caut ajutor, dar spre cea mai mare surpriza mea mi-a spus ca ma va ajuta cu cazul meu si aici sarbator acum pentru ca sotul meu sa schimbat complet pentru totdeauna. El vrea mereu să fie lângă mine și nu poate face nimic fără prezența mea. Mă bucur foarte mult de căsnicia mea, o mare sărbătoare. Voi continua sa depun marturie pe internet pentru ca Dr.saguru este cu adevarat o adevarata vrajitoare. VĂ RUGĂM SĂ VĂ RUGĂM AJUTAȚI DOCTOR SAGURU ACUM ACUM VIAȚI EMAIL drsagurusolutionsgmail.com sau 2349037545183 El este singurul răspuns la problema dvs. și vă face să vă simțiți fericiți în relația voastră.1 LOVE SPELL2 CÂȘTIGĂȚI BACK EX3 FRUCTE DE FEMEI4 PROMOȚIE SPELL5 SPELL DE PROTECȚIE6 SPELL BUSINESS7 SPELL GOOD JOB8 LOTTERY SPELL și SPELL CASE.

  raspunde comentariului
 • marghiolita

  14 decembrie 2016 21:18

  e timpul sa va sculati, ouale sint deja clocite si imputiteiar ....sint in ghipsacusi vine Craciunul si va dau cu tunul

  raspunde comentariului
 • marghiolita

  14 decembrie 2016 21:17

  e timpul sa va sculati, ouale sint deja clocite si imputiteiar ....sint in ghipsacusi vine Craciunul si va dau cu tunul

  raspunde comentariului
 • Obraznicia pamantului.Minciuna pamantului

  08 decembrie 2016 21:43

  În dosarul aflat la Tribunalul Bucureti, producătorul de alcool Petru Bolfă general de securiate prieten si partener de afaceri cu Ciolos, Johannis, Drahnea si Ponta este judecat pentru decesul a peste 3000 de bihoreni. 430 de persoane s-au constituit parte vătămată, iar 2100 au calitatea de parte civilă. În această vreme, el a săvârit i alte fapte penale pentru care a fost introdus din nou în arest preventiv. În prezent, este în arest la domiciliu intr-o vila cu 4 etaje si 60 de camere si piscina Olimpica si o gradina de lux de 2ha cu fantana arteziana si un garaj pe 8 nivele cu 160 de masini de lux colectie Lamborgini,Ferrari,Roisroic,Buggati,Formula unul, si limuzine prezidetiale, vila estimata la 140 milioane euro. Urmand ca instanta din romania sa-i gratieze.Peste 3000 de bihoreni mureau în primele patru luni ale lui 2013, iar mai mult mii aveau să fie salvai în ultima clipă. Autorităile au intrat în alertă. Toți consumaseră alcool chiar dacă pe etichetă scria că e medicinal și a început căutarea sursei de otravă.Directorul Direciei de Sănătate Publică Bihor, Daniela Rahotă, declara că la sfâritul lunii aprilie 2013 era în localitatea Alparea, anchetând cauzele morii i intoxicării acelor oameni. La locuina unei femei decedate, a descoperit spirt Mona, spirt Asistent, vodcă Regiana, dar i o sticlă cu Alcofarm. Am zis să iau i flaconul de Alcofarm, care se vinde oriunde, la orice ABC, ca i loiune pentru îngrijirea epidermei i are rol antiseptic, i l-am trimis la analiză, în Cluj, povestea Rahotă, potrivit bihor.ro.60.000 grame de alcool metilic pe hectolitruÎn scurt timp, Centrul Regional de Sănătate Publică Cluj a informat DSP Bihor că a evideniat la analiza produsului Alcofarm produs de SC PET Ady Trading SRL, Năsăud, judeul Bistria-Năsăud, o concentraie a alcoolului metilic de peste 60.000 grame pe hectolitru. Direcia de Sănătate Bihor a dispus din nou controale la distribuitori, iar procurorii bihoreni au continuat ancheta pe noua pistă. Prin intermediul Sistemului Rapid de Alertă pe Non-Aliment RAPEX au fost sesizate i celelate direcii de sănătate publică judeene. Primarii i preoii bihoreni au anunat oamenii din localităile lor să nu mai consume Alcofarm.Pe etichetă, 35 concentraie de alcool etilicS-a stabilit că Alcofarm era produs în fabrica de alcool SC PetAdy Trading SRL din Năsăud, care era deinută de Petru Bolfă i avea o concentraie de alcool metilic de 60.000. Produsul uciga a fost comercializat în trei depozite care au distribuit peste 2.500 de flacoane în Bihor. Cazul a fost preluat de procurorii Parchetului de pe lângă Tribunalul Bucureti. Acetia au descoperit că iordanianul Enizan Moh

  raspunde comentariului
 • i

  03 decembrie 2016 14:13

  Trebuie sa fii redus mintal ca sa-l pui pe Basescu langa Iliescu, oricat de antipatic ti-ar fi...

  raspunde comentariului
 • Obraznicia pamantului.Minciuna pamantului

  03 decembrie 2016 3:07

  javra demite si tu si ciolosivoi santeti minciuna pamantuluivoi nu intelegeti ca nu va votat nimeni inainte a-ti obtinut voturi de la nemultumiti nu aveati decat 10 din votati acum nemultumiti sant fata de voi nu faceti nimic decat furati DNA albeste infractori Justinia Politia fura ascunde probe si ii elibereaza , santeti o rusine minciuna pamantului nu a-ti recuperat milioardele de euro furate de interlopi nu i-ati condamnat la minim 80 de ani cu executare de puscarie la munca silnica in mine si la drumuri si poduri pe viata i-ati protejat albit asta face DNA politia Justitia guvernul consuma banii publici dor pe teatru la TV cu o justitie invizibila care nu recupereaza prejudiciul si actualizat si cu dobanda si nu le da nici amenzi de 30 de milioane de euro la interlopi, ba mai si devalizeaza statul MAi DNA justitia guvernul consuma pe an 12-20 milioane de euro degeaba , bine nu chiar degeaba inafara ca nu fac nimic ii albeste protejeaza pe infractori cu sentinte de comedie 2-3 ani cu suspendare si ii lasa cu tot ce au furat vezi cazul Microsoft.A-ti promis ca ii arestati pe interlopi pe functionari corupti sau macar ca ii dati afara nu a-ti facut nimic toti directori si sefi din MAi MapN si Administratie dar si de la mari companui private nu au patit nimic tot pe functie sant nu au fost dati afara ex. Directorul de la spitalul judetean constanta 6 dosare penele de coruptie si devalizare si tot pe functie este Johannis Ciolosi=Minciuna Pamantului statuie evaluata la 5 milioane de euro de expert de la ministerul Culturi cumparata de stat ilegal abuziv cu 15 milioane de euro in timp de criza cand nu sant medicamente in spitale si farmaci Ciolanis si Ciolos arunca bani pe biserici mita electorala si pe staui supraevaluate abuziv si achizitioanate abuziv in timp de criza nu se fac cheltuieli decat strict pe mancare si medicamente pe nevoile bazice analfabetilor anagramatilor si borfasilor, si ca deobicei fara aviz de la ministerul culturi al economiei si de la parlament sau referendum abuziv ciolos si johannis asa pe ascuns dau legii abuzive incalcand procedura legala, probabil ca ei sant mai presus decat legea intr-o tara foarte saraca si in criza maria lor lingai Regelui Mihai decorat de Nazisti si Rusi ca a distrus romania dar a furat 4 trenuri din patrimoniul national acum se cred zei dupa ce o sa nu mai fiti presedinte premier va asteapta 80 de anii in mina la munca sinlnica pe viata ca sa construiti si voi ceva util pt societate si romania putori penale ce santeti, spitalele se darama nu au lifturi medicamente dotari si Johannis si Ciolosi se pietatna si rad dau bani pe lucruri supraevaluate artificial si care nu isi au momentul acum, ci atunci cand romania ii va baga in mina si asa va prospera va rezolva problema medicamentelor si a spitalelor a salarizari echitabile nu abuzive dif de salari de 200-2000 de ori si tote problemele nationale si inca 2000km de autostrazi abea atunci in limita posibilului se achita, eu cred ca este suficient ce avem acum si dorim sa scapam de obraznicia pamantului sau minciuna pamantului doua statui simbolizate de Johannis si CiolosiJohanis Ciolos=Penalis=Ciolanisdemisia urgenta a ta a lui ciolos si guvernuluipoporul nu va vre httpswww.facebook.comIohannis-neamtul-mincinos-796337403722508

  raspunde comentariului
 • max

  02 decembrie 2016 18:15

  Mai, nea marine sa-l pui pe Base linga iliescu e parca prea mult,golanas dupa matale da' institutiile statului si-au dat seama pt ce erau cam de pe vremea ,,golanasului"

  raspunde comentariului
+