În fiecare dintre noi zace un Hitler cu mâna pe robinetul de gaz

de Paul Gabor , 18 martie 2016
”Zece flotări la un euro, chiparosule!” (foto Zuma Press/Dutchnews.nl)

Înaintea meciului de la Madrid dintre Atletico și PSV Eindhoven, un grup de suporteri olandezi au umilit pur și simplu patru țigănci de naționalitate română, aruncându-le monede și cerându-le să facă flotări pentru a le obține. Nu voi folosi termenul ”rrom” deoarece nu-l consider obligatoriu, cunosc destui țigani mândri de numele pe care îl au, deci nu are sens afișarea unei ipocrizii inutile de dragul unor suflete rănite artificial. 

”Bine le-au făcut, putorile alea trebuie să plece la muncă, nu să cerșească toată ziua în piață. Fac copii și fură, trăiesc din ajutoarele sociale și ne fac de rahat în UE. Sunt grupuri organizate care se ocupă doar cu așa ceva, jigodiile meritau o corecție pentru că ne-am săturat să ne strice imaginea peste hotare. Nu vor să învețe, nu se integrează nicăieri, îți dau în cap la colț de stradă și te scuipă ridicându-și fustele în cap dacă nu le dai un bănuț în pahar” - sunt doar câteva dintre expresiile auzite în ultimele ore. 

Românul neaoș s-a trezit și a pus mâna pe cazan pentru a face săpun. Ar fi o pierdere de timp să mă lansez într-o argumentație din care să reiasă impotența întregii societăți și a statului în a implementa măsuri pentru integrarea țiganilor. Zecile de milioane de euro dispărute de-a lungul anilor din fondurile europene, cârdășia politicienilor, a justiției și a noastră, în general, prin tăcere și complezență cu căpeteniile clanurilor țigănești, au perpetuat situația pe care o cunoaștem cu toții. 

Țiganii sunt de vină că nu vor să se civilizeze? Poate că da, au partea lor de culpă. Noi nu suntem vinovați cu nimic, trăim ermetic în bula noastră de confort? O întrebare la care ezită foarte mulți să răspundă dintre cei care fac spume la gură în aceste momente, înjurând cerșetorii din principalele orașe europene. 

”Să-i ia naiba, sunt țigani, nu români.” - e altă lozincă prezentă pe buzele multora. Uităm că s-au născut aici, că au naționalitate română și că sunt folosiți de clasa politică în alegeri ca masă de manevră, uităm că există o complicitate bolnavă între cele două părți. Se trece cu vederea peste afacerile de miliarde de euro, peste sifonări și firmele-paravan prin care, împreună, au putut să devină putrezi de bogați.

Țiganii sunt organizați și sunt maeștri în arta furatului? Posibil. Autoritățile statului au făcut ceva pentru a descuraja închegarea acestor ”famiglii”? Foarte puțin spre nimic. Am pus noi presiune, ca societate civilă, pe stat pentru a-și face datoria? Dragii moșului, din canapea, așezați la meci în fața televizorului, nu speriem pe nimeni. ”Putorile” alea cu fustă vor cerși în continuare, organizațiile se vor întări mai mult, iar mișmașurile căpeteniilor lor cu ale noastre vor prinde cheag din ce în ce mai bine dacă ne vom scărpina în continuare în buric. 

Este ușor să ai senzația că pielea albă și părul deschis îți dă dreptul să gazezi țiganii care cerșesc în Plaza Mayor sau că ești privit chiorâș în toată lumea din cauza unor femei pe care mintea nu le duce foarte departe. Putem discuta la infinit despre greșelile din sistem și despre cine poartă vina pe șablonul ”ba p-a mă-tii”, dar mai există un singur amănunt pe care îmi doresc să-l scot în evidență: nimeni, niciodată, nu poate să umilească o altă ființă umană. Nu există motiv valabil pentru așa ceva. 

Clubul olandez de fotbal și ambasada Olandei la Madrid și-au cerut scuze autorităților spaniole pentru incidentul petrecut și se vor lua măsuri împotriva suporterilor care au avut acel comportament degradant. 

Nu am auzit nici o reacție a autorităților române. Respectul, dacă nu se câștigă, se poate solicita. În virtutea unei egalități de care ne cramponăm cu toții. 

Loading...
ADS ProfitShare

Comentarii

 • crestinul

  21 martie 2016 6:22

  vrem nu vrem sunt ai nostri si ne mandrim cu constructiile lor , cu nuntiile stradale pe care le fac etc. Deci am spus si cu alte ocazii nu au ei vina ci cei care ii umilesc cu un cent in pahar.

  raspunde comentariului
 • Adriana Nazare

  19 martie 2016 3:11

  Probabil ca nu exista roman care sa nu fi fost macar o data furat sau agresat fizic ori verbal, de un concetatean de etnie rroma.Si e de inteles cum ajungem sa gandim in termeni negativi despre aceasta comunitate, atat de refractara la educatie si integrare. Imaginile cu acei suporteri care arunca maruntis cersetoarelor din piata, au un puternic impact emotional si ne fac sa declaram ferm ca omul nu trebuie sa umileasca alta fiinta umana. Dar oare noi nu ii umilim de fiecare data cand le dam bani ? Faptul ca nu- i aruncam jos si ca nu radem de ei, cand se apleaca sa-i culeaga, sa fie singura diferenta? Si-apoi, poti sa-i umilesti mai mult decat au facut-o ei insisi? Demnitatea umana se cladeste pe educatie, pe principii , iar legile si autoritatile trebuie sa protejeze asta.

  raspunde comentariului
 • gogaie 2

  18 martie 2016 16:59

  Si musai, urgenta majora nationala, ca la noile carti de identitate sa se treaca obligatoriu dup rubrica privind cetatenia, neaparat si hetnia, altfel... e jale mare in continuare!

  raspunde comentariului
 • gogaie

  18 martie 2016 16:58

  Sa-i integram, hai sa zicem dar totusi... Unde sa-i integrezi pe astia? Singura solutie ramane totusi cea adoptata de acel baiat destept acu 70 de ani, SOLUTIA FINALA! Ce mai la deal, la vale? Eu totusi fiind mai milostiv, le-as face acestei hetnii un nou Titanic mai falnic si mai frumos, facut exclusiv din materialul caroseriei celebrei masini Trabant! Apoi duios le-as da un voiaj pe gratis in apele linistite ale Pacificului! Na ca ma jurai!

  raspunde comentariului
  • marcel

   19 martie 2016 1:35

   ești dement, mă? aplică-ți soluția finală și pune-te în fața trenului

   raspunde comentariului
 • adi

  18 martie 2016 10:29

  Dar nu se ia nimeni de tiganii care isi vad de treaba lor. Am avut vecini unii care aveau 5 copii si si-au facut formatie , canta pe la nunti. NU cersesc. Mai sunt si cazurile fericite ale celor care chiar au mers la scoala si au profitat de ocazii. Exemplu o tanara care lucreaza la comisia europeana. Altii sunt profesori sau medici. Mai sunt si cei care lucreaza gunoieri, dar nu se duc sa cerseasca. Pacat ca le luati apararea acestor indivizi care ne fac de ras peste tot.

  raspunde comentariului
  • aura

   18 martie 2016 11:32

   pentru adi... sint de acord si cu dv... problema este ca autoritatile nu fac ce trebuie pentru toti cetatenii tarii... fie ei oriunde si despre care vorbim atitia si au fost date legi... tiganii au o specificitate a lor, si sint plecati sa o respecte traditia si fratia lor - citeodata chiar si criminala, le apartine eu personal nu le iau apararea si nici nu ii acuz dar au facut in contul lor ceea ce le cade bine si nu ce tarile in care s au dus au dorit cu ei... iar in Romania nu facut decit lucruri grele de acuzatii... dupa atitia zeci de ani, isi dau si ei seama ca nu are rost stilul lor haotic si neadaptabil...! sincera sa fiu eu nici cersetorii nu ii suzestim ci mai degraba ii acuz de minciuna eu cu cersetoria lor nu sint de acord pentru ca nu sint adevarati cersetori la ei minciuna este cea mai grava dar nu sint foarte constienti au am facut experiente si am constatat ca sint chiar foarte umani, au mult carism si compasiune si cred in asta mult poate ca sint mai umani decit cei ce se lupta pentru drepturile omului si nu au mila de loc de cei ce sint cua devarat in necazuri grave !

   raspunde comentariului
 • aura

  18 martie 2016 8:14

  sint de acord intru totul... autoritatile noastre sint CACOFONICE... nici ele habar nu au pe cel lume traiesc... dapai sa se mai ocupe de onoarea si demnitatea cetatenilor natiunii...!in schimb sint apreciati toti ticalosii... cu cit sint mai smecheri, cu atit au mai sus piedestalul... este teribil cum scara de valori a luat o razna... a facut aripi... !

  raspunde comentariului
+