HomeActualitateÎn ulei și zahăr să ne duelăm sau în...

În ulei și zahăr să ne duelăm sau în sondaje să ne întrecem?

Campaniile electorale scot în față, nu doar la noi, ci și aiurea, așa-numiții ”sondori de opinie”. Adică niște băieți deștepți care și-au dat seama de justețea proverbului ”laudă-mă gură, că-ți dau prăjitură. Ce fac ăștia, în mod concret? Îți spun ce vrei să auzi. Tu ești prost, umflat și gângav? Ei îți spun că ești un veritabil geniu, suplu și musclat, și nimeni, de la Demostene încoace, n-a fost un orator mai bun. Ești praf, ca politician, nu te vrea nimeni, nu te-alege nici mă-ta? Vin sondorii și-ți garantează că ești un Churchill de România, că sigur vei fi ales cu procente de două cifre și neapărat ajungi și prim-ministru, mai ales dacă ai ochelari și te-ajută și moaca de prost.

Partea mai nasoală e că nu doar electoratul ia de bune aceste sondaje cântate și personalizate, ca maneaua, la urechea cui a dat dedicația, partea mai nasoală e că le cred și ăia care le comandă. Și, deși în ultimii cel puțin zece ani, toate sondajele au dat chix, politicienii se încăpățânează să le comande și să le plătească. Păi nu-l dăduseseră sondajele președinte pe Năstase? Nu-l scoseseră președinte și pe Mircea Geană, de-a țopăit ăla toată noaptea? Nu tot sondorii de opinie îi suflaseră în cur lui Ponta că va fi președinte cu cel puțin cinci procente avans și alea cinci procente au fost, într-adevăr, dar în favoarea lui Iohannis?! Nu tot sondajele au spus că nu trece BREXIT-ul, și a trecut mâncând pământul? Nu aceleași sondaje ne asigurau că putem sta liniștiți, la locurilii noastre, că iese Hilărica președinte și ne-am trezit în fruntea planetei cu dilimanul de Trump?

Așa că, în locul celor de la USR, n-aș desface încă șampania, după anunțarea sondajului de ieri, în care partidul lui Nicușor a devenit a doua forță politică a țării. Dacă insistă domnul Tăriceanu, dacă dăruiește Sebi Ghiță masa cu nește meleoane sau dacă chemă domnul Hunor niște băieți d-ai lui, verzi, dă la pusta lor, și ALDE, PRU și UDMR se pomenesc proțăpite pe locul doi. Singurele lucruri reale reflectate în sondaje sunt că PSD e pe primul loc, pentru că electoratul partidului e constant, ca boul, și n-are fluctuații, și că PNL se duce pe tobogan, în jos. Dar lucrurile astea le poți afla și dacă ieși pe stradă și stai de vorbă cu câțiva cetățeni, nu trebuie neapărat să faci sondaje și nici să te cheme Mama Omida și să ghicești în iaurt.

Cât privește alea 40% de voturi ale PSD, nu cred că reprezintă cât o să ia PSD-ul, ci cât și-a propus Dragnea să ciordească. Pentru că, dacă vă amintiți, și la trecutele alegeri locale, PSD sărea peste 40% în sondaje, dar în realitate abia a luat 34%, pentru că microbuzele s-au defectat, votanții la șase mâini s-au cam speriat, iar răposații au zis că nu mai ies la vot nici morți! Or, de atunci, s-au mai luat niște măsuri pentru limitarea fraudelor, așa că nu văd de unde ar mai scoate Dragnea și ai lui atâtea procente. În privința PNL, e clar ca vaca: partidul e în vrie. L-or plimba liberalii pe Cioloș pe la mitinguri, ca pe sfintele moaște, dar nu e suficient. Electoratul liberal e activ, nu mort, nici anchilozat, vede prea bine că PNL n-are cu cine, n-are oameni, n-are charismă, n-are soluții, n-are nimic personal. Se laudă cu Cioloș, dar e ca și cum te-ai lăuda că ești compatriot cu Enescu, dar tu ești mai afon ca stâlpul de telegraf. Pe fondul ăsta, era normal ca electoratul liberal să migreze spre USR.

Nu asta ar fi partea tristă a lucrurilor, e bine ca oamenii să-și mai schimbe opțiunile politice când sunt dezamăgiți. Trist e însă că, dincolo de cifrele prezentate, USR nu a crescut în mod deosebit atrăgând voturi de la nehotărâți sau de la cei care n-au mai votat de când se știu, ci tot de la liberali. Practic, e același bazin electoral de votanți, în care PSD își ține băbălanii captivi, legați pe perfuzii cu zahăr și ulei, dar votanții liberali (31% la locale) au migrat în masă spre USR, creditat până acum undeva în jur de 10%. În astea două săptămâni care au mai rămas până la alegeri, PNL și USR trebuie să facă pe dracu-n patru și să convingă lumea să iasă la vot. Altfel, situația se conservă și PSD va face guvernul cu UDMR, așa cum le stă bine unor șmenari mândri că sunt români.  

BREICHING NIUZ

spot_img

Caricatura zilei

spot_img
spot_img

Articole asemănătoare