Incorect politic?

de Spartakus , 28 mai 2016
Incorect politic?

Nu se răciseră încă plumbii în Marele Cârmaci când 23 de milioane de români își imaginau, în naivitatea lor, că, dacă a căzut comunismul – cu tot ce-a însemnat el: spaimă, cenzură, ipocrizie, păreri luate de-a gata – vor fi liberi să spună ce le trece prin tărtăcuță. Adevărul e că vreo câțiva ani chiar au fost liberi, chit că nu-i prea băga nimeni în seamă, ba uneori, când se simțeau din cale-afară de liberi, veneau niște băieți din fundul pământului să-i mai tempereze nițel cu târnăcopul la meclă.

Dar, de alți câțiva ani, s-a cam zis și cu libertatea asta. Nu prea mai ai voie să spui ce gândești, de fapt, nu prea ai voie să zici nimic dacă lucrurile pe care vrei să le zici nu sunt ”corecte politic”. Ai voie doar fie să spui ce gândesc ”formatorii de opinie”, fie să taci, că gândesc alții pentru tine. Paradoxul cel mai mare e că tocmai băieții ăștia care-ți bagă pumnul în gură imediat ce te suspectează măcar că ai putea zice ceva ce nu le convine, sunt, pe hârtie, cei mai înflăcărați susținători ai libertății de exprimare. Atâta doar că vor ca libertatea de exprimare să fie doar pentru ei. Când vor și alții s-o mai folosească, acești băieți respectabili și novatori zic că nu se poate sau, mai rău, încep cu acuzațiile.

Am ajuns într-un minunat stadiu al dezvoltării societății umane. Am ajuns ca, dacă-i zici brunetului care te-nghesuie în autobuz să nu mai insiste să-ți caute prin portofel, că nici tu nu găsești bani acolo, deci n-are nicio șansă să găsească el, ăla să te acuze că ești xenofob și că ai boală pe țigani. Am ajuns ca, dacă te păcălește un evreu în piață, la cântar, și tu-i ceri banii înapoi, ăla să-ți zică de la obraz că ești un antisemit virulent și că nu vezi un sfanț. Am ajuns, în sfârșit, ca, dacă dai Like pe Facebook unei postări care susține că familia se cuvine să fie formată din tată, mamă și copii, nu din tată, tată și copii, să fii automat catalogat ”homofob periculos”.

Scrisoarea celor ”130 de publicitari și oameni de comunicare” adresată lui Felix Tătaru e un exemplu concludent. Ce-a făcut domnul Tătaru? Păi, ce să facă? Mai întâi, a făcut doi președinți de țară, pe Băsescu și pe Iohannis. Cum a putut și el, cu mintea lui, uite că i-a scos președinți, când nu le dădea nimeni vreo șansă. Asta a fost bine, publicitarii n-au zis nimic, deși probabil că grozav s-au mai zgâriat pe ochișori văzând că le ia altul caimacul. Pe urmă însă, domnul Tătaru a avut nefericita inspirație să scrie pe Facebook fix următoarele vorbulițe: ”Mobilizare fără precedent în istoria României. Ce bine că nu am uitat cine suntem. Bravo, Coaliția pentru Familie!!!”. Asta i-a fost fatal. Pe principiul ”ești de acord cu Coaliția pentru Familie, automat ești homofob, lesbifob și nici n-ai bască”, domnii, doamnele și domnișoarele cu păr pe piept din industria publicității au scris un cearșaf de scrisoare către Tătaru, somându-l, în cel mai frumos stil proletcultist, să spună clar: ține cu dușmanul poporului, ortodoxia, sau împărtășește nobilele idealuri ale mișcării LGBT, așa cum au fost ele trasate de Cominternul bruxellez?

Cu alte cuvinte, noi avem dreptul să scriem ce vrem, pentru că suntem ”oameni de comunicare”, dar tu, Felix Tătaru, pentru că te-am văzut, ești ortodox, scrii cu ”Doamne ajută” (deci ești și retrograd și nu vrei progresul țărișoarei!), nu ai dreptul ăsta. Ca să nu genereze un scandal și mai mare, Tătaru a șters postarea, gândindu-se că, la urma urmei, cel mai deștept cedează. Nu a fost suficient, pentru că deja ”colegii” lui, publicitarii, simțiseră mirosul de sânge. Și, dacă tot nu pot fi mai buni și mai creativi ca el pe plan profesional, de ce să rateze ei ocazia să-i aplice o copită sub centură pe partea ”deontologică”, să zicem așa?

Pentru băieții și fetițele de ambele sexe din industria publicității care umblă cu deontologia în gură am două vești nasoale. Prima ar fi că, dacă o să-i mai mănânce mult în poponeață, riscă să trezească de tot uriașul adormit care este majoritatea tăcută, prostimea, pulimea, cum îi zic ei. Și ăsteia nu-i trebuie mult să voteze cine știe ce partid fundamentalist creștin, care negreșit o să apară și la noi, căci să ai în spate trei milioane de susținători nu-i de colea, iar exemplul Poloniei e foarte clar în acest sens. A doua veste nasoală este că, tot încercând să le bage pumnul în gură creștinilor, băieții și fetițele corecte politic riscă să nu mai aibă pumni de băgat și fundamentaliștilor islamici. Și ăștia, precum știm, nu umblă cu petiții pe Facebook. Ăștia umblă direct cu macaraua, să-i spânzure pe homosexuali. Așa că, deontologilor, mai încet cu corectitudinea politică pe scări, fiindcă riscați să ajungeți de la Pride Parade direct la Sharia.

Update: În numele Academia Cațavencu și a libertății de exprimare vă anunțăm că această opinie este doar a unora dintre redactorii A.C., nu a întregii redacții. Suntem deschiși la dezbateri pro/contra-familie/religie/drepturile LGBT și vă mulțumim pentru deschidere.

Loading...
ADS ProfitShare

Comentarii

 • De accord

  03 iunie 2016 15:47

  Domnule Georgescu, retorica ta seamana foarte mult cu cea a lui Stalin, care avea boala pe oricine il contrazicea. De ce ai adus bor-ul in discutie? Se pare ca ai uitat ca in Romania mai sunt si catolici si protestanti si evrei care au aceleasi opinii in ceea ce priveste familia. Doar pt ca nu-ti convine opinia lui X nu inseamna ca acum poti sa-l compari pe X cu absolut toti criminalii. Incearca sa intelegi ca exista oameni in lumea asta care nu considera ca sexul anal trebuie sa fie bagat pe gatul tuturor. Faptul ca X nu vrea sa-ti laude preferintele sexuale e de o mie de ori mai putin "rau" decat faptul ca tu incerci sa-l asasinezi moral pe X. Exista o gramada de homosexuali care nu considera ca preferintele lor sexuale trebuie sa fie aplaudate si prin urmare nu se duc la nicio parada si-si vad de treaba lor, fara sa-i forteze pe altii sa fi de acord cu ei. Deci hai sa nu ne prefacem ca absolut toti homosexualii vor aceleasi lucruri.Spartacul asta are dreptate. Toti "curajosii" se leaga numai de oamenii civilizati care au opinii mai cuminti. Curajosii nu se vor lega niciodata de fundamentalistii musulmani, de exemplu, care au ajuns sa faca legea in unele zone din Europa. Istoria ne-a invatat ca de fiecare data cand incercam sa scapam de Crestinism, ceva mult mult MULT mai rau ii va lua locul. Se intampla in Europa si America progresul acolo nu a durat mult. Dupa 150 de ani intreg occidentul e acum plin de datorii, imigranti si terorism. La care se adauga BTS-urile. Europa si America deja si-au compromis viitorul. Mai bine sa fim noi "habotnici" in saracia noastra. Din 2008 prosperitatea occidentala s-a cam dus pe apa sambetei.

  raspunde comentariului
 • ciprian

  29 mai 2016 18:11

  Esti un erou! Adica spui ce gandesc .... foarte tare! Imi place ca mai exista ceva libertate, ca deja am fost invadati de multi activisti si no-name-uri prin adevarul ...

  raspunde comentariului
 • Tiberiu

  28 mai 2016 12:45

  excelent, Spartacus!

  raspunde comentariului
+