Ion Iliescu, un rânjet dincolo de moarte

de Mihai Enciu , 15 iunie 2016
Ion Iliescu, un rânjet dincolo de moarte

Comemorarea mineriadei din 13-15 iunie a ajuns, cu tot cu Ion Iliescu, la ediția cu numărul 26. Și anul acesta meșterii academicieni s-au întrecut în urări la adresa căpeteniei minerești pe care moartea pare că a uitat-o printre noi. În spiritul diversității de opinie care caracterizează acest așezământ cultural aș avea rugămintea să fiu lăsat să dau și eu un pumn în moaca apocalipticului, nu de alta dar poate o fi ultimul.

Spre deosebire de ante – scriitorii mei eu aș analiza ciclul de viață mult prea lung al acestei larve sovietice dintr-o perspectivă ușor diferită. Și anume din perspectiva relației gazdă-parazit, rolurile în ecuație fiind evidente.

În 1990, nea Ion s-a instalat în corpul țărișoarei ca un parazit bolșevic și și-a croit drum până la centrul de comandă. În  CAP-ul nației, la guvernare, Ilici a ajuns după ce, cu ajutorul clasei muncitoare ajunsă prematur în paradis, a călcat în picioare anticorpii sociali. În această metaforă rolul de anticorpi l-au jucat protestatarii din Piața Universității, cu tot cu Ioan, aka Marian Munteanu, liderul informal al mișcărilor de protest. Din lupta între Ion și Ioan a câștigat cine trebuia, dovadă că băieții albaștrii au vegheat adânc. Dar asta-i altă discuție pentru altă dată.

De 26 de ani, Ilici reprezintă răul suprem în această țară. Mineriade, capitalism de cumetrie, corupție până-n măruntaiele statului sunt doar câteva dintre efectele pe care parazitul Ilici le-a produs în corpul nației. Ca și nucleul dur al anti-pesedismului, consider că parazitul merită un final de carieră în care să guste câte puțin din toate nenorocirile pe care le-a produs concetățenilor săi. Teama din 1990, sărăcia și tranziția nesfârșită care i-a urmat, migrarea în masă a elitelor culturale și tehnice n-ar putea avea un corespondent în forma sălbatică de răzbunare pe care generația abia ieșită din adolescență în acei ani i-ar aplica-o lui Ilici.

Întrebarea care se pune este ce anume ne spune prezența și remanența unui parazit ca acesta în corpul social mioritic? Ce s-a întâmplat cu anticorpii poporului cum ar fi bunul simț, spiritul civic, solidaritate, care n-au acționat pentru anihilarea parazitului? Cum se face că anticorpii sistemului judiciar au abandonat lupta cu viermele și l-au lăsat în afara procedurilor de reeducare de la Gherla unde bolșevicul trebuia să putrezească cu toți ticăloșii din alaiul său?

Ion Iliescu este o specie indicatoare. Prezența lui și supraviețuirea la cel mai înalt nivel al societății românești indică un mediu favorabil în care viermele s-a hrănit, a procreat și în care și-a vărsat excrementele. Ion Iliescu este o toxină pe care ficatul n-o recunoaște și n-o poate descompune. Depozitat în organism ca un corp străin a devenit organ de sine stătător care a acaparat gazda pe care o manipulează cum vrea.

Pândit de moarte oricând de acum încolo, Iliescu a lăsat în urmă mii de larve la fel de toxice ca el. Rânjesc azi de la înălțimea celor aproape 40% din voturi obținute în urma alegerilor locale. Au suferit mutații, și-au schimbat moacele și nu mai par veniți de la colhoz, deși când deschid gura duhnește a prostie. Sunt mai versatili și mai europeni dar își șterg mucii tot pe fața de masă. Moștenirea lui Iliescu lasă în urmă o țară în care oamenii decenți și cinstiți sunt paraziții tolerați ai unui organism bolnav. Partea sănătoasă a organismului este tumoarea pe care viermii tocmai o neutralizează. Aceasta este adevărata moștenirea lui Ilici și rânjetul pe care se pregătește să ni-l transmită de dincolo de moarte.   

Loading...
ADS ProfitShare

Comentarii

 • eqgiwange

  13 februarie 2020 3:13

  d3d3LmFjYWRlbWlhY2F0YXZlbmN1LmluZm8 osecwuuy-a.anchor.com URL=httpmewkid.netbuy-phicalisosecwuuy-uosecwuuy-u.anchor.comURL httpmewkid.netbuy-phicalisosecwuuy-t httpmewkid.netbuy-phicalisosecwuuy-t httpmewkid.netbuy-phicalisosecwuuy-t httpmewkid.netbuy-phicalisosecwuuy-t httpmewkid.netbuy-phicalisosecwuuy-t httpmewkid.netbuy-phicalisosecwuuy-t httpmewkid.netbuy-phicalisosecwuuy-t httpmewkid.netbuy-phicalisosecwuuy-t inupohiny

  raspunde comentariului
 • ovuzemo

  13 februarie 2020 3:13

  d3d3LmFjYWRlbWlhY2F0YXZlbmN1LmluZm8 ibujari-a.anchor.com URL=httpmewkid.netbuy-phicalisibujari-uibujari-u.anchor.comURL httpmewkid.netbuy-phicalisibujari-t httpmewkid.netbuy-phicalisibujari-t httpmewkid.netbuy-phicalisibujari-t httpmewkid.netbuy-phicalisibujari-t httpmewkid.netbuy-phicalisibujari-t httpmewkid.netbuy-phicalisibujari-t httpmewkid.netbuy-phicalisibujari-t httpmewkid.netbuy-phicalisibujari-t imvugugo

  raspunde comentariului
 • aegaomi

  13 februarie 2020 3:13

  d3d3LmFjYWRlbWlhY2F0YXZlbmN1LmluZm8 owuxexay-a.anchor.com URL=httpmewkid.netbuy-phicalisowuxexay-uowuxexay-u.anchor.comURL httpmewkid.netbuy-phicalisowuxexay-t httpmewkid.netbuy-phicalisowuxexay-t httpmewkid.netbuy-phicalisowuxexay-t httpmewkid.netbuy-phicalisowuxexay-t httpmewkid.netbuy-phicalisowuxexay-t httpmewkid.netbuy-phicalisowuxexay-t httpmewkid.netbuy-phicalisowuxexay-t httpmewkid.netbuy-phicalisowuxexay-t euylowq

  raspunde comentariului
 • Florin A

  19 iunie 2016 1:44

  Inca o chestie observ din comentariul meu de mai jos ca in momentul publicarii pe website parantezele si citeva virgule mi-au fost scoase. Asa incit si comentariul meu pare sa aiba greseli - de punctuatie, de data asta. Hmmm...

  raspunde comentariului
 • Florin A

  19 iunie 2016 1:41

  Imi place articolul dar nu pot sa nu observ ca si in multe alte articole, nu numai ale revistei dumneavoastra citeva greseli gramaticale. Poate ca ar trebui o mai mare atentie acestui lucru, ma gindesc.In rest, ma tot intreb daca tot acest misto facut de revista dumneavoastra pe buna dreptate,de altfel va avea un alt efect decit cel distractivo-fatalist. Sper ca romanii sa se trezeasca desi am mari indoieli.

  raspunde comentariului
 • DAN STELIAN SANDU

  16 iunie 2016 16:32

  Ăsta îi ține în viață pe toți ast, este cauza că nu mai scăpăm de racila roșie are puteri malefice ,se alimentează din seva plagiatului,a lui dragnea,și tot tineretul taurin din PSD că de sunt tineri și au sevă...!

  raspunde comentariului
+