Klaus Iohannis - Primul pas, dar nu pe degeaba

de Cristian Fulaș , 30 aprilie 2015
Klaus Iohannis - Primul pas, dar nu pe degeaba

După succesul editorial incredibil al anului trecut, „Pas cu pas”, marele scriitor român, inegalabilul prozator, viitorul succes internațional Klaus Johannis va lansa, în această primăvară tuciurie, un nou volum: „Primul pas”. Așteptăm cu nefericită emoție această capodoperă, pe care în curând o vom citi copiilor noștri înainte de culcare pentru a le consolida cunoștințele căpătate la ora de literatură română.

Prevăd un succes monstruos, care nicicând nu va fi egalat în cultura română. Un best-seller, așa cum a fost și celălalt volum. Văzusem ambasadori străini plângând la standul României de la Târgul de carte de la Paris, i-am văzut neconsolați când (coincidență, chiar și acolo) nu reușiseră nici măcar să atingă una dintre cărțile președintelui nostru. L-am auzit și pe Houllebecq plângând, în surdină, pe același motiv. La fel alții și alții, toată crema literară a Europei se aliniase uimită, la coadă, pentru o carte. Nespus am râs, însă, atunci când nu au mai apucat. Le-am și spus, în română firește: „Lasă, la următorul pas.” Profeția mea a fost una lugubră, iată că următorul pas e primul. Dar spre ce? Unde e victoria? Unde e faima? Unde e toată logica acestor întâmplări?

Sugerăm, în primul rând, logica financiară. Editura care publică aceste cărți declară un tiraj de 130.000 de exemplare la primul volum. O cifră de neatins în România, unde scriitorii mari ai momentului abia joacă în jurul cifrei de 10.000. Pentru că suntem din domeniu, vă destăinuim că nimeni nu iese sărac din povestea asta. Socotiți singuri: 130.000 înmulțit cu 15. Autorului îi revin 10-15%. Restul, stimații editori. Și măreața echipă editorială din spatele poveștii, nu spunem nume că nu are sens (dar ei știu bine cine sunt). E însă un semnal bun aici, mai ales pentru scriitorii români: dacă vă faceți președinți, o să încasați 10% din niște milioane de lei. Până atunci, să vă mulțumiți cu ce aveți și mai citiți-l și voi pe Johannis, să vedeți cum se face o carte bună.

În al doilea rând, e o șmecherie de imagine. Una bine făcută. Pe 1 mai, de exemplu, va fi lansată o treabă numită, abracadabrant, elucubrant, sub semnul Mărețelor Înfăptuiri, Turul Acelorași Mărețe Înfăptuiri Care Sunt Cam La Fel. Domnu` Președinte nu vorbește mult, dar face. Cărți, hărți, tururi pe hărți, tot ce îți trece și nu îți trece prin cap face dânsul. Și împreună cu o editură, pe care cu dreptate o bănuim de îmbogățire pe seama unui desigur nevinovat scriitor, creează cozi la cărți pe care le depozitează apoi în toate, absolut toate centrele de vânzare de carte din țara asta vai de mama ei.

Pentru următoarele volume, aliniate cu devenirea noastră ca națiune sub glorioasa și inegalabila gândire a unui tot mai prim și mai tânăr Conducător Scriitor, sugerăm titlul „Amintiri din Johannisărie”; în sfârșit, vom afla ce a mâncat autorul când era mic de a ajuns cel mai vândut scriitor din istoria literaturii române.  Pentru viitorul Tur sugerăm Himalaya, un loc plin de înălțimi, unul care sigur se va screme să producă un cutremur care să înghită rușinea asta inegalabilă pe care o vedem cu toții.

Deja tremurăm, deja nu mai avem răbdare. Puținele noastre minți s-au lichefiat. România are un președinte scriitor. Și asta, din păcate, înseamnă că suntem un pic mai la fel ca întotdeauna, locuitori ai României. Pas cu pas, primul pas, la pas. Nu vom citi acest re(de)but, promitem.

Aud că volumul le e dedicat celor 6 milioane de români care l-au votat pe autor. Fără regret, declin dedicația. Să o ia cine vrea, mie nu îmi trebuie.

Loading...
ADS ProfitShare

Comentarii

 • Dorina Moldoveanu

  04 mai 2015 0:59

  sau pas cu pas in groapa va las. Aluzie la planul lui malefic de a falimenta Romania si de ai extermina pe romani mai putin pe prietenasi lui cu care bea si chefuieste vb si da mana politicieni si popi, care defapt au toti o relatie daca nu intima incestuasa si pornografica mai ales la petrecerile pedofile cu minori si swing , sex in grup fara pudoare. Noua Tailand Romania noua capitala a sexului in grup si cu minori patria pedofililor si traficantilor de droguri arme copii organe etc.

  raspunde comentariului
 • Dorina Moldoveanu

  04 mai 2015 0:52

  Cartea defapt se intitula pas cu pas la Aswich va las.Desi a vrut sa spuna gaz cu gaz cu moartea la Aswichi va la.SI alta varanta tren cu tren sau puf puf cu trenul in Aswichi va las.Cat aur au furat nazisti din casele cotropite din dantura mortilor si de pe ei niste profanatori de morminte si cadavre oameni fra pic de bun simt pana si la masa trag gaze pai ce ii freaca pe ei gazul au ascuns aurul in elvetia si acum fac pe clasa muncitoare , nemti nu au muncit niciodata ei doar dau ordine si fac pe sefi au exploatat evrei acum turci si arabi in germania si in romania a venit randul romanilor. Daca verifici si acum 99 din productia germaniei este facuta in alte tari cumpara ceva si apoi cauta eticheta si desfa si cauta si in interior sunt marcate China, Turcia,etc. asa au fost mereu niste analfabeti anagramati si retardati dar tupeisti si cu aiere de mari sefi. Pai sa ea o vaca Holschtain sa o conduca si sa o f... si sa lase Romania in pace , Romania o conducem noi romanii nu avem nevoie de antemergator ca la handicapati doar daca suntem natia cea mai retardata de pe planeta sa votam un retardat dintro minoritate de doar 0,1 la suta si sa pupam oase de vaci porci capre ca fiind sfinte si asfel sa ne intoarcem in sec XIV cand toata planeta merge inainte romani mereu dar mereu merg in marsalier au cutia de viteze inecat de balegal adus de nemti si Patrihotul Daniel pupic... de moaste si mare fundamentalist fatarnic mason si lunatic. maine o sa fac rost de oseminte de balena si o sa spuna ca Dumnezeu este extraterestu si astea sunt oasele lui si noi trebuie sa le lingem exemplar exact cum turna el si tortura la securiate si toti preoti turnau arestau si torturau enoriasi ca apoi dupa ce ii lichidau le conviscu averile in nume propriu.

  raspunde comentariului
 • Dorina Moldoveanu

  04 mai 2015 0:36

  daca erea intr-o tara araba sau china ii faceau aia reducere la costum fara maneci pentru furt si mai scria cu pana dintr picioare , sau cu picioarele adica cum gandeste si vb de fapt si de drept . Binenteles ca un tip cu un caracter diafan ca al lui cu dreptul sta prost dar cu stangul sta bine are doua perchi. Doar se vede cum gandeste vb si ca in cele 5 luni nu a fost capabil sa mature parlamentul sa organizeze referendum si alegeri parlamentrae anticipate, sa organizeze referendum pentru reducerea parlamentului la 60 de parlamentari 10 senatori si 50 deputati, ca sasa freaca menta avem cod penal,civil economic etc codu de procedura legi ordonate constitutie si la cat de prost merge MAi si Justitia si parlamentul de multi ce sunt se impiedica intre ei, si platim chiri si cheltuiel de intretinere nejustificate sali goale cum prezenta medie in parlament este de 60 de parlamentari restu ce fac devalizeaza banul public adica banii nostri si se distreaza prin baruri in timpul programului cu minore sponsorizate e drept tot din banii nostri. Olariuuuu Olariuuu Iohhhhanis cand faci referendum si pentru ca sa-l demita pe Pinochio Ponta si guvernul, si sa executi toti corupti din sistem din 1990 pana la zi ca sa fi la zi, macar fati aceste teme magarule de Santa Klaus ai schimbat reni de la sanie cu magari parlamentari prietenasi si amici tai de excrocheri.

  raspunde comentariului
 • Dorina Moldoveanu

  04 mai 2015 0:26

  tare bun articol in 99,99 din cartile scrise in Romania sunt plagiate sau sunt scrise de alt autor toti cretinii din eshicherul politici mioritice au descoperit talentul dar cu creierul si pana altuia.Fie el sau o editura vine cu propunerea cum ei nici sa vb nu stiu darmite sa scrie angajeaza un ziarist sau un scritor si peste noapte acesta in 2-3 luni ii scrie toate cartile daca se pune el sta 20 de ani pentru a scrie o pagina, asa ca cel mai bine sa plateasca pe alti dar sa semneze el boierul agramat si analfabet. A ce interesant poate cumpar toate cartile retardatilor poate poate ne explica de ce au ghinion profesori si el noroc cu zambetul sau nazist de Monstru Fritz din Austria cauta pe googl, poate ne explica cum a furat el pardon muncit ca de si furtul este o munca legalizata in romania.

  raspunde comentariului
 • DVM

  01 mai 2015 7:06

  -PAS!-PLUS O SUTA!-SEC!

  raspunde comentariului
 • adi

  01 mai 2015 2:39

  Klaus cel putin scrie in libertate nu ca Adi Nastase , Copos ,Becali ...care au scris la foc continuu in puscarie,unii dintre ei au scris fara sa stie sa scrie!!!!!!!

  raspunde comentariului
 • Arhivar

  01 mai 2015 0:30

  Eu as vrea sa stiu cand va aparea "Ultimul Pas" ... sa ma treziti cand apare . Noapte buna .

  raspunde comentariului
 • ddutzz20013

  30 aprilie 2015 21:24

  0. Pas cu pas1. Primul pas2.La pas3. Pas, treci la urmatorul4.Pasind prin lume5. Pasi6. Pasat la altul.7. In 7 pasi ne-a facut ca lumea. AL de sus in 7 zile a creato.

  raspunde comentariului
 • terente

  30 aprilie 2015 20:08

  Așteptăm și noi șă i se rupă odată tăcerea că ne-am cam săturat de atâta bine. Să facă dle și ceva rău, să dizolve cuibul penalilor, să-l dea jos din copac pe motanul rânjilă. E neamț, e corect și avem o speranță până la urmă - va fi primul președinte care se va autosuspenda.Cât privește talentul scrisului, la unii se manifestă la vârsta încarcerării la alții mai prevăzători ceva mai devreme, că vorba aia oricine scire-n viața lui o poezie.

  raspunde comentariului
+