Manelizarea istoriei recente

de Victor Eugen Lungu , 03 decembrie 2014
Manelizarea istoriei recente

Cam în fiecare an institutele de sondare a opiniei publice se joacă de-a radiografierea atitudinii românilor față de muncă, ocazie cu care descoperă (și redescoperă) nostaligia acestora față de “Iepoca de Aur”. Și cu toții dau drept senzaționale cifrele cu nostalgici. Că la mai bine de 10, 15, 20, acum 25 de ani de la căderea lui Nea Ceașcă, mult peste 60% dintre români cred că se muncea mai bine în România înainte de 1989, că nu sunt mulţumiţi de salariu şi sunt stresaţi la locul de muncă. În consecință, tot ăia cred că acum se trăieşte mai prost decât înainte de revoluţia de la 1989.

Păi, când imaginea muncii pe vremea lui Ceașcă era reprezentată de un muncitor proptit în lopată, cum să fie alta atitudinea românilor în ziua de azi? Mai ales că pentru cât propteau lopata primeau și bani, puteau să și fure din obștescul avut și aveau și o hrubă înghețată în care să se cuibărească. Bașca că respondenții de azi erau tineri și neliniștiți pe vremea aceea, viitorul nu le atârna în față.

Trecând peste glumă, mare vină pentru debusolarea acestor peste 60% dintre români o au cei care au consemnat istoria modernă și au consemnat-o la modul manelist. Așa mi-am adus aminte despre extazierea care i-a cuprins pe mulți după vizionarea filmului “Autobiografia lui Ceaușescu”. Extaziații cred că erau prea tineri la data vizionării și nu au prins cozile inumane la alimentele de bază, fie au dus-o prea bine sub regimul totalitarist al gângavului și sinistrei sale soții. Mie fimul mi-a displăcut. Consider că este ceva de genul “hai să ne uităm pe gaura cheii la Leana și Nicu, poate vedem ceva și pe sub fustița ei, ce mișto!”. Un film fără substanță, fără geniu, o compilație infantilă (iaca am găsit niște mărgele în arhive, hai să le înșirăm pe-o ață!).

Și mă umflă ciuda gândindu-mă la ce film au facut polonezii despre Katyn – o parte a istoriei lor. Și, punând în contra-partidă montajul manelisto-tabloid- miștocăresc făcut de către unul dintre ai noștri, nu pot decât să mă enervez despre cum știm să ne trecem în derizoriu ororile de care am avut parte.

Mă gândesc la toți cei care au fost asasinați prin munți și pe la lagărele de reeducare din închisori, Bărăgan, Canal. La toți aceia cărora li s-au distrus destinele că nu aveau “origine sănătoasă”, care au fost internați cu de-a sila la domiciliu sau prin ospicii, că au avut ceva de zis privind drepturile omului în timp ce nea’ Ceașcă dansa perinița să putem să ne hlizim noi azi. Mă gândesc la toți aceia care au vrut să plece dincolo, la „frontieriștii” prinși pe graniță și bătuți până urinau sânge, dacă mai aveau ce urina, dacă nu cumva le devenise dulce ca mierea glonțul Patriei…

Așa că, până la extazul în fața unei pelicule manilesto-miștocărești (pe care străinii vor avea amabilitatea să o considere parte descriptivă a adevăratei noastre istorii), vă propun să încercați să vizualizați cum stăteau bărbații și se băteau la cozile pentru pachetul lunar de vată pentru soțiile lor, coada la benzină la benzinăria de pe Feleac care se întindea până în Vâlcele, copiii din orfelinate care își mâncau propriul rahat șamd, lucruri pe care nu le-am văzut în pelicula în care întreaga perioadă este luată la mișto, să aibă noul proletariat la ce să “se rânjește”.

Și-apoi să devină nostalgic după “Iepoca de Aur”. Când erau și el și Frosa tineri…

Loading...
ADS ProfitShare

Comentarii

 • Sica

  26 martie 2015 10:15

  In mare parte ai dreptate dar si gresesti gramada....nu stiu cat de mult ai muncit tu in vremurile noastre la patron....sau cat ai facut munca de jos doar pt ca nu ai pe nimeni sa i-ti ofere o sansa pt un job uman.eu am lucrat pentru cativa monstrii de genul care te trateaza ca pe un sclav doar pt ca nu ai avut sansa sau nesimtirea lui in viata.stiu ca multi au fost omorati pe timpul lui Ceausescu...dar nu toti nevinovati.nimeni nu vb ca printre ei au fost multi hoti,criminali.nu sunt pro comunism,dar ce se intampla azi nu e cu nimic mai bun.aceeasi mizerie...pt cei care muncesc nu a fost si nu o sa fie niciodata bine...sclavia nu a disparut....a luat doar o alta forma!pomeneai de cozile inumane la alimente.crezi ca e mai uman sa fie magazinele pline cu de toate si sa nu poti cumpara nimic?interesul celor ce au condus,conduc sau vor conduce tara este sa ne tina flamanzi,speriati,needucati si ocupati cu supravietuirea pt a fi usor de manipulat!

  raspunde comentariului
 • MOISE

  03 februarie 2015 10:35

  TOATE MARILE AVERI DE ASTAZI S-AU CONSTITUIT PRIN JAFUL SI PRADUIREA A TOT CE-AU REALIZAT IN TIMPUL COMUNISMULUI , CEI CARE ,,SE SPRIJINEAU IN LOPATA" GUNOAIE PRECUM TZIGANUL PATRICIU AU PUS MANA PE MILIARSE DE EURO.CU BANII FURATI A INCERCAT SA INTREPRINDA DIVERSE AFACERI , AFACERI CARE AU DAT FALIMENT . SE FOLOSESTE FRECVENT TERMENUL DE ,, OAMENI DE AFACERI" PT TOTI HOTII DIN ROMANIA .. ACESTI ,,OAMENI DE AFACERI" SANT DE FAPT NISTE GAINARI DE JOASA SPETA VIDEANU, PATRICIU , VOICULESCU , URINEL COLUMBEANU ETC...

  raspunde comentariului
 • Unu

  05 decembrie 2014 10:44

  Ii invit pe nostalgici la o vizita permanenta in kureea". Sa-l tuce pe porcusorul kim pana le piere foamea. Imbecili, atat!

  raspunde comentariului
 • serban serban

  04 decembrie 2014 10:08

  Hai sa fim seriosi, un numar important de patroni sunt produsul "democratiei originale", sunt fostii securisti sau mostenitorii nomenclaturistilor al caror capital a fost obtinut prin furt. Acesti hoti, delapidatori si corupatori au format clasa "noii burghezii" baza unui capitalism salbatic românesc. Ce face guvernul PSD, actual si de stânga, de doi ani si jumatate ? In loc sa elaboreze legi pentru protectia salariatilor, a functionarii sindicatelor, etc. acest guvern si parlament protejeaza prin legi coruptii si hotii. Un patron adevarat, liberal sau social-democrat nu este un om fara constiinta. Un patron civilizat îsi respecta salariatii. Din pacate "democratia" lui Ion Iliescu a creeat acesti patroni îngâfati, lacomi si nemilosi.

  raspunde comentariului
 • adi

  03 decembrie 2014 23:08

  marius nita, eu aveam 11 ani si imi faceam temele la lumanare iarna, curentul venea tarziu, cat sa ne uitam la telejurnal. Da, stiu, acum iti taie curentul ca n-ai bani. Ma rog, eu prefer cum e acum. Nu stau cu manusi in maini in casa si cred ca cei mai multi dintre noi nu stam, ba avem si net. Si ne putem lua macar o portocala cand vrem.Si sa nu uit ca ne scoteau la munca pe camp de la 10 ani pana dadea bruma. Eu am facut otita. Nicusor ce facea?! Nu zic moarte comunistilor sau alte de-astea, dar sa ne scuteasca, totusi.

  raspunde comentariului
+