Nea Puiu între Dumnezeu și Gigi Becali

de Cătălin Marin , 21 iunie 2016
Nea Puiu între Dumnezeu și Gigi Becali

N-am să vă spun eu de ce am fost jalnici în Franța. Ați văzut și voi singuri. Așa cum îmi place să cred că v-am obișnuit sau aș vrea să vă obișnuiesc, prin ceea ce vă scriu încerc să atrag atenția asupra unor detalii interesante și a unei imagini ceva mai complete.

Mai întâi să ne uităm la proveniența jucătorilor selectați de General. Cum se face că sunt atât de mulți de la Steaua sau rulați pe acolo? A câștigat Steaua ceva pe undeva și nu știu eu? Poate că nu e ăsta un argument, o echipă solidă poate avea jucători buni, fără să fie vreo campioană în prezent, dar tare mă tem că Steaua nu se încadrează. Oameni mai pricepuți la fotbal decât mine au vehiculat nume ca Astra sau Viitorul, de ce nu avem nimic de acolo? Hai să fac pe prostul și să spun că fiind nepriceput, scriu prostii.

Am însă o întrebare, de ce s-a sucit formula echipei prin trei meciuri? De ce meciul și echipa? Nu sunt singurul care și-a pus întrebarea asta prin prejur. Păi e simplu bă băieți. Nea Puiu are niște combinații fiindcă nea Gigi hehehe, are altele mă'nțelegi? Nu tre să mai samsarească și el un fotbalist ceva? Îi băgăm frumos la națională să pună niște valoare pe ei și îi vindem înapoi la arabi, că în Europa oricum nu-i ia nimeni. Nu-i vorbă, o să-i ușchească repede înapoi și arabii, dar pân se prind, mai facem un ban,pac pac hehehe!

Singur că fiind bivol, nu îți dai seama că trimițând niște amețiți pe teren să demonstreze ceva, o să se facă și mai de doi bani. Dragul nostru selecționer s-a ocupat să ruleze toți căluții pe teren, de-aici suceala din ultimul meci. Astfel, echipa națională a fost de fapt un soi de expoziție a fotbaliștilor lui Gigi Becali.

De n-ar fi fost zecile de icoane și poante și mătănii, n-aș fi simțit nevoia să mă iau cumva direct de tovarășul Iordănescu, dar sunt curios, în calitate de om fără sensibilități dogmatice, pentru ce te rugai mata nea Puiule? Să iasă comisionul cu ajutorul lui Dumnezeu?

Sigur că România nu mai are demult fotbal. Trăim un film din gloria generației vechi, așa cum trăim din gloria lui Mihai Viteazul, aiurea. Toți știm că nu mai avem fotbal. Toți știm că Becali a ruinat fotbalul românesc. Ce pretenții poți să ai de la unul care a desființat echipa de tineret din considerente de eficiență financiară?

Cred că fenomenul fotbalului poate fi o reprezentare social-economică a unui sistem. Fie acel sistem o regiune, un oraș, o națiune, un continent. Pornind de la strategiile cluburilor ca modele de business, la atitudinea consumatorilor și jucătorilor. Fotbalul românesc din '80-'90 nu reprezenta neapărat o societate prosperă, așa cum nici fotbalul brazilian al zilelor noastre nu reflectă prosperitate. Atunci însă exista o anumită orientare către performanță și promovarea talentului solid. Se poate să fi fost un efect al patriotardismului și al naționalismului ceaușist, dar ar fi păcat să trivializez rezultatele unor oameni care au contribuit în mod real la o imagine care a durat și care din punct de vedere sportiv rămân modele.

Fotbalul românesc din 2016, îmi spune că suntem o nație infectată de combinatori ieftini și mafioți proști, intuiesc însă în aceste mizerii penibile, cântecul de lebădă murdară al celor numiți anterior. Cred că în ziua în care Steaua, Dinamo și Rapid vor fi cluburi serioase cu echipe bune, vom avea primul semn subtil că lucrurile încep să meargă și pe la noi. Atunci vom avea și o echipă națională demnă de luat în seamă, atunci ne vom putea duce și noi din nou pe stadioane de drag. Poate vom avea și stadioane, cine știe? Să fim optimiști, zic.

Astăzi însă nu suntem suficient de oripilați de acest furt al demnității nației. Tovarășii ăștia nu ne fură banii, ne fură dreptul de a ne bucura. Noi înjurăm, dar stăm. Nu sunt politicieni, n-au treabă cu statul, au treabă cu treaba lor și o fac pe spinarea noastră. Am permis să fim luați de fraieri. Va fi asta ultima dată?

Loading...
ADS ProfitShare

Comentarii

 • PPPPPPPPPPPPPPP

  22 iunie 2016 23:36

  CACAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAA

  raspunde comentariului
 • Nedumeritu'

  21 iunie 2016 21:03

  Bai, am inteles ca aia din dreapa jos e Alina, dar Vasile ? E ala cap de caine ?

  raspunde comentariului
 • joe

  21 iunie 2016 15:47

  Frate, unde-i antrenorul Ion Ilici, nea Nelu ăla cu prințipurile întinate? Dacă nu deschidea el focu' la Târgoviște, ce-ar fi fost?

  raspunde comentariului
+