HomeActualitatePeSeDim pe la Clujana: Ni se dau papucii, dar...

PeSeDim pe la Clujana: Ni se dau papucii, dar ni se iau și banii

După doi ani de lapte și miere scriptice, celor din PSD Cluj le-a cășunat și pe ultimul dintre brandurile clujene rămase în picioare după 25 de ani de capitalism de cumetrie, fabrica de papuci “Clujana”. (hai că nu există trăitor pe aceste meleaguri care a apucat cartelele lui Nea’ Ceașcă și să nu știe ce e acela un “insulated” de la Cluj!)

După ce au privatizat pe vremea nepotului Mătușii Tamara, pe un leu, tot ce-au putut – de se bucura “investitorul” zmotocind ieftin câte o făbricuță și vânzând scump la fier vechi, și-apoi de se trezea și cu câte un teren în mijlocul “muncipiilor” Patriei, numai bun pentru câte o afacere imobiliară de succes, acum PSD se distrează numind incompetenți în funcții de directori. Ca până să se ducă de râpă șandramaua, măcar să mănânce și gura sinecuriștilor politici niște cașcaval bugetar.

Nu știu în alte orașe și județe cum e, dar după ce-au transformat în blocuri de birouri Fabrica de Bere Ursus, fabrica de îmbrăcăminte Flacăra, fabrica de mobilier Libertatea, Industria Sârmei de la Cîmpia Turzii, Combinatul de Sticlă din Turda șamd, PSD se înverșunează să lase-n herbacul gol și Fabrica de papuci Clujana.

În doi ani de când este la cheremul directorului numit politic, Puiu Dorinel Șumlea, au reușit triplarea datoriilor: de la 1 milion de euro, la 3 milioane de euro – că-i supra-ofertă. Că doar directorul de cumetrie politică s-a angajat, prin contract, că va reduce datoriile cu 10% în primul an și cu 15% în al doilea. Dar, la fel ca și cu milionul de locuri de muncă promis, sau cu datele statistice mânărite să dea creștere când România este în recesiune, la PSD plusul se contabilizează minus, și minusul ca plus.

Și-acum să vedem cum ni se dau papucii și ni se subtilizează banii cu fărădelegea pre lege călcând. 90% din producția fabricii este pe lohn. Motiv pentru care, că tot nu este nimic de vânzare, moșierul politic pus ca director și-a angajat niște agenți de vânzări. Cu care, normal, vinde doar bugetul fabricii.

Dar, văzând că administratorul bugetului (decidenții din Consiliul Județean Cluj) nu au nimic de comentat și chiar îi permit ceea ce legea nu – din moment ce personalul productiv a rămas același ca număr, iar productivitatea a scăzut constant în cei doi ani de mandat (art. 9 din OUG 26/2013), a mai angajat niște șefi și subșefi de servicii pe care i-a dat în grija unor directori și directorași. Să se ocupe de vânzarea nimicului și să aibă și el însoțitor în delegațiile făcute pe banii societății peste hotare. Pe diurne duble față față de prevederile legii și pe rezultate zero.

Și ca nu cumva să rămâie legea neîncălcată în totalitatea prevederilor ei, directorașul cel viteaz nu se sfiește să instige la evaziune fiscală. Că nu se mulțumește numai cu livrarea de marfă către clienții favorizați, cu toate că aceștia au datorii față de societate – de s-a ajuns la creșterea creanțelor cu 150%, dar vinde încălțăminte direct din fabrică, la preț de producție, către persoane fizice, fără întocmirea formelor legale. Iaca s-a lămurit și la ce i-a trebuit agenți de vânzări. Intreprinderea publică se decapitalzează, persoana fizică realizează profit, MFP rămâne cu buzele umflate. Practic omul ia banii de la îndemâna mitei electorale a șefului său Victor Viorel Ponta și îi scade șansele de a fi ales președinte.

PS: herbac = piele (de unde și expresia ardelenească: “n-ai herbac, mă!”)

BREICHING NIUZ

spot_img

Caricatura zilei

spot_img
spot_img

Articole asemănătoare