HomeActualitatePNL, o mare mizerie

PNL, o mare mizerie

Dacă mai există vreun singur votant liberal care va mai vrea să voteze PNL și la parlamentare, atunci una din două, cum ar fi zis Caragiale: ori e venit de pe altă planetă și atunci ar fi cazul să se care înapoi cât mai repede, până nu-l halesc mâncătorii de trandafiri când or rămâne fără trandafiri, ori e de-a dreptul tâmpit și atunci trebuie să voteze PSD direct, ca să nu mai fie dubii.

Un secol și jumătate de glorioasă istorie liberală s-a sfârșit aseară, în pocnetele șampaniilor destupate de penalii din PSD ajunși iar primari, prin nestrămutata voință a șoșonarilor. Dormiți în pace, vrednici Brătieni, atât s-a putut. Partidul istoric e istorie, ca să nu spun de-a dreptul isterie – gândindu-mă ce ”discuții” vor avea zilele astea loc între liberalii de cumetrie. După dezastrul electoral de ieri, la care a fost părtaș cu două mâini, PNL a dovedit că nici nu poate, dar nici nu vrea să se reformeze. Oamenii cinstiți din el, ca Paleologu sau Săftoiu, ar trebui să-și ia urgent tălpășița și să se mute, cu arme, bagaje și idei la ”Uniunea Salvați România”, care pare, în momentul de față, singura alternativă viabilă la PSD.

PNL a dovedit ce este: nu un armăsar vânjos, din ăia de fugeau prin reclamele liberalilor din anii 90, ci un mânz scheletic, agățat la coada căruței cu coviltir a pesediștilor. Blatul a fost evident: văzând că Firea e pe cale să câștige, liberalii ar fi putut până și ieri, în ziua alegerilor, să-și dovedească buna credință față de valorile dreptei și să-și îndemne electoratul să-l voteze pe Nicușor Dan, spre a salva Bucureștiul în al doisprezecelea ceas. Dar n-au vrut, pentru că tocmai asta a fost ideea lor: să rupă cât mai mult voturile dreptei, să fragmenteze cât mai mult electoratul de dreapta, pentru a lăsa culoar liber primei născătoare din Pesedeu. PNL a dovedit că nu l-a interesat nicio clipă Primăria Generală, ci doar un procent cât mai bun în Consiliul General.

Cine crede că oamenii lui Nicușor, cât or fi ei de bine intenționați, vor avea vreun cuvânt de spus în fața monolitului de hiene penale din PSD/PNL se înșală amarnic. Dar ceea ce poate și, mai ales, ceea ce trebuie Nicușor Dan să facă acum, este să demaște orice blat, orice hoție și mânărie a USL-ului renăscut. Lumea trebuie să știe cine vrea să facă treabă în primărie și cine nu. Chiar dacă are mâinile legate, din cauza procentului redus de consilieri locali, Nicușor Dan va da un semnal: blatul PNL-PSD funcționează și nu putem face deocamdată nimic ca să-l oprim. Dar electoratul va ști ce să facă la toamnă: zero voturi spre PNL, toate voturile spre USR sau cum s-o mai numi atunci USB-ul lui Nicușor.

Sunt votant liberal din 1992, dar m-am vindecat. Și mi-am dat seama că Partidul ăsta nu are nicio șansă de reformare reală. A plecat Crin, au venit Blaga și Gorghiu, pleacă Perdoiu de la conducerea PNL București, vine în locul lui Bușoi. Băi, voi sunteți sănătoși la cap? Aduceți-l înapoi și pe Becali, ca să știți că v-ați bătut și ultimul cui în coșciug. În ritmul ăsta, PNL o s-o ia pe urmele PNȚ, dar țărăniștii, chiar dacă s-au lăsat conduși de o adunătură de oportuniști înainte să piară, măcar n-au făcut pactul cu diavolul roșu. Au murit în picioare. Pe când PNL o să moară în genunchi, ca niște cerșetori jalnici de voturi, pentru că n-au știut că românii iubesc trădarea, dar urăsc pe trădători.

Mă gândesc însă că, la o adică, tot răul e spre bine. De acum, deși nu știm încă pe cine să votăm la toamnă, știm măcar pe cine să nu votăm. Și chiar dacă până și Clotilde Armand a pierdut Sectorul 1, așa încât azi tot Bucureștiul roșu e ca steagul bolșevic, n-ar trebui să ne pierdem speranța. Speranța moare ultima. Teoretic, moare chiar și după ce mor toți șoșonarii lobotomizați care votează PSD până la ultima suflare. Dar stați puțin, ăștia n-au prostul obicei să voteze și după ce crapă?

BREICHING NIUZ

spot_img

Caricatura zilei

spot_img
spot_img

Articole asemănătoare