Referendumul grec a început cu două ore mai târziu, din cauza parangheliilor de azi-noapte

de Spartakus , 05 iulie 2015
Referendumul grec a început cu două ore mai târziu, din cauza parangheliilor de azi-noapte

Programat să înceapă la ora 7 dimineața, referendumul privind acceptarea sau nu a condițiilor puse de creditorii europeni Greciei a demarat cu întârziere în multe localități din această țară. Motivul îl reprezintă petrecerile tradiționale de sâmbătă seara, de la care grecii nu au vrut să lipsească și care i-au făcut să se scoale abia după ora 9. La multe secții de votare s-au format cozi, dar lumea nu și-a putut exprima opinia, pentru că nici măcar membrii comisiilor de vot, darămite președinții, nu veniseră încă.

”Noi, grecii, ținem foarte mult la tradiție și nu puteam lipsi de la petrecerea de sâmbătă seara, care s-a prelungit până duminică dimineața. Și, oricum, am încălcat puțin tradiția, căci noi de obicei duminica ne trezim după 10, acum ne-am trezit la 9, ca să venim la referendum. E adevărat că azi-noapte, din cauza crizei, nu am mai avut bani să cumpărăm farfurii, pe care apoi să le spargem în ritmul dansului, dar n-am vrut să stricăm datina, așa că am făcut rost de farfurii de unică folosință, din carton, și le-am rupt, în timp ce-i înjuram pe Merkel și pe nesimțiții ăia care au tupeul să-și ceară banii înapoi”, a precizat Kostas Mangipoulas, membru al unei comisii de votare din Atena.

Tot din rațiuni legate de tradiție, referendumul nu se va desfășura ca în alte țări, neîntrerupt, până la ora 21, ci va avea un program special. Astfel, membrii comisiillor de votare vor servi mai întâi cafeaua, până la ora 10, oră la care va începe referendumul. Se va vota încet, fără grabă, până la ora 13, când secțiile se vor închide, pentru siestă. În acest scop, au fost deja aduse, în secții, saltele și perne, pentru ca membrii comisiilor să se simtă ca acasă. La ora 15, votul se va relua, dar numai până la ora 17, când urnele se vor închide iar, pentru ca alegătorii și supraveghetorii să ia o mică gustare. Reluat iarăși la ora 18, votul va dura până seara târziu, urmând să fie reluat mâine, poimâine  și în restul zilelor săptămânii viitoare, până când guvernul Tsipras va vedea că s-au adunat suficiente voturi ”Nu” pentru a da cu tifla Europei.

”În mod clar, referendumul va respinge propunerile nesimțite, de înapoiere a banilor împrumutați, moment în care Grecia nu va avea altă soluție decât să abandoneze moneda euro", spune premierul grec. Acesta a mai opinat că, personal, ar dori ca grecii să revină la drahmă, dar nu exclude nici introducerea altor monede: ”Am putea, de pildă, să adoptăm, cel puțin provizoriu, moneda  Botswanei. Sunt convins că bani din ăștia ne-ar da europenii cu duiumul, ba chiar nu ne-ar mai cere să-i dăm înapoi.”

Loading...
ADS ProfitShare

Comentarii

 • Lafteriadis

  06 iulie 2015 11:16

  Gretzisorii vor manca in curand MASLINE DE CAPRA

  raspunde comentariului
 • Kakatos Parazitos

  05 iulie 2015 11:29

  ii uram pe toti creditorii europeni sau neeuropeni fiindca nu ne mai dau bani pentru salariile bugetarilor nostri , bugetari care sant de trei ori mai numerosi decat necesar ., nu ne mai dau bani petru al 13 lea si al 14 lea salar , nu ne mai dau bani nici pt prima de pasti , de craciun , de vacanta , de merite deosebite in munca casnica etc.Stim ca niciun afcerist grec , buticar si mai ales armator nu contribuie cu nimic la bugetul de stat . Este destul de normal noi primim bani de la creditori , suficient pt toatew cheltuielile . Daca nu mai primim bani iesim din UE , NATO , atunci o sa plangeti dupa noi. Vreti sa ramanemm? nu ne cereti niciodata banii inapoi si inprumutati-ne in continuare !

  raspunde comentariului
+