HomeActualitateREPORTAJ. A unsprezecea zi de proteste împotriva proiectului de...

REPORTAJ. A unsprezecea zi de proteste împotriva proiectului de la Roșia Montană

M-am dus aseară în Piață așteptându-mă să văd jandarmi mai duri și un protest mai tensionat. Auzisem de niște incidente în seara precedentă în care jandarmeria cică scosese un pic milităria de la naftalină și eram oarecum îngrijorat. După câteva discuții cu protestatarii, am aflat că a fost vorba de o dezinformare sau o exagerare.

Marți seara, ca și ieri de altfel, forțele de ordine s-au comportat exemplar. Din câte am înțeles, „incidentul” de care vorbeau unii pe Facebook a fost de fapt eliberarea de către jandarmi a unei benzi a bulevardului Elisabeta ca să treacă niște troleibuze. Nimeni nu i-a bruscat pe manifestanți, ba chiar cică băieții în albastru au avut un ton politicos. Un alt motiv pentru care le-au permis protestatarilor o felie de bulevard mai mică decât de-obicei a fost că, pur și simplu, erau prea puțin oameni ca să ocupe tot carosabilul. Dacă erau 2500 – 3000 ca-n timpul săptămânii trecute, nu i-ar fi restrâns nimeni.

Nici aseară n-am văzut milioane de oameni în stradă, doar vreo 400-500 după estimările mele ochiometrice și neprofesioniste. Cu toate că au fost mai puțini, au strigat la fel de tare, ca de-obicei, au stat în picioare ore-ntregi, ca de-obicei, și au ocupat un bulevard, ca de-obicei. Mie nu-mi vine să cred că există oameni care au venit ÎN FIECARE ZI la acest protest. Ca ai chef, că n-ai, că ai avut o zi bășită la muncă, iar a doua zi de trezești de dimineață, tu vii 11 seri la rând de pe la 8 în Piața Universității și strigi. Și mâine, și poimaine la fel.

Au încercat să se asocieze cu protestul anti-RMGC/guvern și adversarii eutanasiei. Nu le-a ieșit însă combinația iubitorilor de patrupezi, nu neapărat pentru că salvatorii Roșiei Montane ar fi fani ai eutanasiei pentru maidanezi, dar pentru că ei consideră nu-i bine să-ți amesteci mesajele. Ar fi și ciudat ca după 11 zile de strigăte frenetice într-o singură direcție, să auzim brusc: „Uniți salvăm Roșia Montană! Și câinii vagabonzi! Și refugiații din Siria! Și băgăm Dinamo în Champions League!”

Oricum, „marșul de duminică” este pe buzele tuturor, iar mulți discută despre cum să reușească să-l facă și mai mare duminica viitoare. Unii sunt chiar emoționați. Mă întreb ce or să creadă Ponta, Băse și alții când 20000 de oameni or să umple bulevardele Bucureștiului, neîncrezători în promisiunile lor deșarte?

BREICHING NIUZ

spot_img

Caricatura zilei

spot_img
spot_img

Articole asemănătoare