HomeActualitateREPORTAJ LIVE. A doua zi de proteste în Piața...

REPORTAJ LIVE. A doua zi de proteste în Piața Universității pentru Roșia Montană

UPDATE 2: Protestul a continuat pașnic până târziu în noapte. Un negociator al jandarmeriei a încercat să găsească un lider al mișcării și și-a luat țeapă. Cumva normal, dacă stai să te gândești că toată lumea din Piața Universității este, într-adevăr, împotriva exploatării, dar din motive diferite. Unii au ce au cu încălcarea dreptului la proprietatea privată al familiilor din Roșia Montană care nu sunt de acord cu planurile otrăvite ale RMGC, alții au o problemă cu cianura, iar mulți cred că situația de la Roșia Montană e direct legată de sistemul capitalist. Mai greu să găsești un organizator sau un lider într-o mulțime așa diversă.

La toaletele publice un jandarm le-a mărturisit câtorva protestatari că și el e împotriva proiectului de la Roșia Montană, dar că trebuie să-și facă datoria. Apropo de asta, se pare că există o autorizație pentru aceste proteste care expiră pe 5 septembrie și că jandarmeria nu vrea să folosească forța împotriva tinerilor din Piață. Adevărul e că, în afară de o decizie oarecum dubioasă și inutilă de a nu permite accesul la proteste dinspre Teatrul Național, deși puteai să ocolești liniștit ca să ajungi între manifestanți, forțele de ordine s-au comportat exemplar până când am plecat noi. Cam mulți polițiști în civil, însă, care sunt amuzanți pentru că sunt foarte evidenți.De apreciat au fost și protestatarii care le-au permis câtorva troleibuze să plece acasă. Nu-i vina șoferilor că politicienii noștri sunt corupți, nu?

Manifestanții au dovedit că au mai multă energie ca Radu Mazăre după câteva liniuțe. Au strigat și au bătut tobe, sticle de asfalt și tot felul de dispozitive improvizate de făcut zgomot ore-n șir fără oprire. Dacă și mâine continuă la fel, jos pălăria!

UPDATE: Protestul a escaladat. După ce i-au fraierit și pe jandarmi și pe noi că merg la Cotroceni, jumătate dintre protestatari au plecat în marș și au ocupat bulevardul Elisabeta, la statui. Estimăm că sunt vreo 2500 de oameni care par că sunt aici să rămână. Jandarmii încă nu le-au făcut nimic. Bravo lor!

 

 

În timp ce pe site-ul Antena 3 sunt reclame la RMGC, Academia Cațavencu a revenit în Piața Universității să vă ofere informații la cald despre a doua zi de proteste împotriva proiectului de minerit Roșia Montană. Cel puțin până la ora asta nu-s la fel de mulți oameni ca ieri, dar deh!, e de înțeles: unii protestatari aproape că au făcut o noapte albă aici, iar restul au avut muncă toată ziua și probabil se odihnesc înainte să vină să arunce cu roșii în postere cu Pontaurul de Victoriei și în Lingoul de la Cotroceni.

 

Față de prima zi a protestului, ziua de azi ne amintește de manefistațiile anemice din primăvara anului trecut. Faptul că printre cei care sunt prezenți aici s-au strecurat și niște ultrași din galeriile fotbal ne întărește această impresie. Din câte am aflat, sunt tot cei care aseară, în timpul manifestației pașnici, ar fi vrut să se ia la harță cu jandarmii.

Și pentru că tot vorbim de jandarmi, am văzut vreo patru dube, dar și un cordon serios de oameni ai ordinii. Șansele ca protestatarii să mai ocupe carosabilul sunt destul de mici.

Din fericire, cei în jur de 400 de oameni care și-au făcut apariția în seara asta nu lasă garda jos și strigă cu frenezie împotriva RMGC. Am auzit din nou scandări de tipul „Uniți, salvăm, Roșia Montană!”, dar și clasicul „USL, PDL, aceeași mizerie!”. Cu partea anti-guvernamentală, cel puțin pe moment, oamenii au lăsat-o mai moale.

Cam atât de moment, dar rămâneți cu ochii pe acest articol! Revenim cu detalii noi în curând, în funcție de ce se petrece în Piață, asta dacă nu pleacă toți la o bere. Au consemnat și consemnează: Mihai Cernea și Radu Uszkai!

Citiți cum a început totul

BREICHING NIUZ

spot_img

Caricatura zilei

spot_img
spot_img

Articole asemănătoare