HomeActualitateREPORTAJ LIVE. A treia zi de proteste în Piața...

REPORTAJ LIVE. A treia zi de proteste în Piața Universității împotriva RMGC

UPDATE

Nicio seară fără ocupare

Va trebui să ne punem cenușă în cap și să recunoaștem că am greșit: până la urmă a existat ocupare și în seara aceasta. Totuși, ceva ne face să ne gândim că, la fel ca aseară, și ea s-a făcut oarecum cu acordul tacit al jandarmilor. Astfel, cum azi au blocat ieșirea spre Regina Elisebata, azi au lăsat-o liberă spre Calea Victoriei, unde cei 2500 de oameni s-au întreptat strigând “Uniți, Salvăm, Roșia Montană!”. La o adică, aceasta ni s-a părut cea mai inspirată zonă de a ține un protest: între statuile lui Iuliu Maniu și Coposu și lângă (din păcate) neinspiratul Cartof, unul dintre cele mai bizare simboluri ale Revoluției din ’89. La un moment dat a existat o perioadă mai tensionată, când jandarmii au început să preseze, însă, din fericire, violența a fost evitată.

Un minut de reculegere

Pentru că tot vorbeam despre Revoluția din ’89, la ora 12 noaptea s-a ținut cu sfințenie un minut de reculegere în memoria victimelor Revoluției. Un gest lăudabil, zicem noi!

Și pentru că suntem și la un protest eco…

Câțiva oameni au început să strângă de pe jos mizeriile și mucurile de țigară lăsate de o bună parte dintre protestatari. Iarăși, un gest lăudabil!

TEXT INIȚIAL

A treia zi de proteste în Piața Universității pentru salvarea Roșiei Montane a început lent. Pe la ora 20:00 erau destul de puțin oameni și, pentru o vreme, ne-am temut că mișcarea începe să se fâsâie. Din fericire, situația s-a îmbunătățit simțitor cu trecerea timpului, când manifestanții au început să se adune și strige din nou „Uniți, salvăm, Roșia Montana!”. Pentru prima oară am auzit și sloganul „Jos Băsescu, Ponta și Antonescu!” – nu credem că băieții ăștia deștepți (mai puțin Antonescu, care nici măcar viclean nu e) se așteptau să ajungă unul după altul în aceeași lozincă.

Trolling level: Sorin Oprescu

Astăzi, primarul Oprescu și-a arătat suportul pentru manifestare: a trimis niște Dorei cu picamăre și excavatoare fix în fața protestatarilor, care, deși Ponta nu era de față, au făcut o minunăție de groapă în asfalt. Zgomotele nu au reușit, însă, să-i acopere pe manifestanți, care au făcut ditamai gălăgia cu tobe, sticle goale umplute cu monezi și cu țignalul din dotare.

 

Un protest pe echipe

Planurile azi nu par să mai includă ocuparea de bulevarde (încă), ci au un element nou: dezbateri libere. De fapt, în Piața Universității are loc un fel de diviziunea muncii: unii strigă împotriva RMGC și a guvernului, iar alții discută în cerc pe teme diverse: contra-argumente la proiect, soluții mai bune decât porcăria cu care au venit canadienii și cum să continue mișcarea. Ideea lor e să le arate românilor că nu-s veniți în Piața Universității ca la un eveniment monden de eco-hipsteri, ci că ei încearcă să facă ceva serios și organizat. Mă rog, cât de organizată poate fi o manifestație liberă și independentă. Oricum, mult mai serios decât clasa politică de la noi. N-am aflat încă la ce concluzii au ajuns pentru că încă se discută, dar stați cu ochii pe acest articol și vă vom informa cu prima ocazie.

 

Revenim cu amănunte mai târziu. Au consemnat și consemnează: Mihai Cernea și Radu Uszkai.

BREICHING NIUZ

spot_img

Caricatura zilei

spot_img
spot_img

Articole asemănătoare