HomeActualitateRevista Tresei: Aș da zile de la mine

Revista Tresei: Aș da zile de la mine

Grevista Ma Foamei, Cristiana Anghel cere incriminarea insultei și calomniei. Ea, în general, colcăie de simțul umorului dar, până la urmă, vezi ce vorbești, băi, ziarică, că de-aici, de la noi de la putere, se vede că ți-e cam cald cu dinții-n gură… Păi, suntem noi, jurnaliștii, la prima madamă a politichiei românești care se simte cu naturelul simțitor deranjat când i se bate șoriciul? Doar avem istorii (și isterii) vechi în acest domeniu al “sănătății penale” a jurnaliștilor încă de pe vremea Rodicăi Stănoiu (sinistra unei Justiții sinistre). Să ne aducem aminte cum nici nu se uscase bine cerneala pe comunicatul prin care Rodica Stănoiu, îi avertiza pe ziariştii „dintr-o anumită publicaţie” (care avuseseră nesimţirea să investigheze despre cum distinsa doamnă şi-a vândut la suprapreţ unei regii a statului căsuţa părintească din Filiaşi), cum că acest fapt „poate să-i facă vulnerabili în condiţiile actualelor prevederi” (un fel de „viaţa lor e scurtă, iar sănătatea un bun prea de preţ” – cum tocmai se exprimase sinistrul Apărării Ioan Mircea Pașcu), că, pentru a nu exista dubii, apărură şi „prevederile” sub formă de proiect de Cod penal. Da’ penal, rău de tot!

* Când vorbim despre relaţia ziaristului cu Puterea, vorbim, nu-i aşa, despre insultă şi calomnie – căci numai insultă şi calomnie se poate numi fapta ziaristului care-şi permite să deranjeze obiceiul unora de-a confunda banii publici cu propriul buzunar cu tot felul de dezvăluiri argumentate cu dovezi şi alte celea. Deci, din relația penală a politicului cu scârba de jurnalist nu trebuie să lipsească prevederile care să sancționeze aceste instrumente de lucru ale ziaristului de investigaţie, aka insulta şi calomnia. Dar, pentru că „Europa o cere”, legiutorul va elimina (deși Mi-s Greva Foamei, cu umor, o cere) din articolele privind insulta şi calomnia pedeapsa cu închisoarea pe care, şmecheros cum îl ştim, o va înlocui cu „zile amendă”. Ziaristul găsit vinovat de către o instanţă (şi, cum s-au găsit şi până acum destui judecători care să practice omorul pe ziarişti, sigur se vor găsi şi-n continuare) va putea fi condamnat penal de la 30 de zile şi până la 180 de zile, instanţa rezervându-şi dreptul să aprecieze (după cât de nasol i se va părea ziaristul) dacă o „zi amendă” valorează 100 de lei sau 1.000 de lei. Deci, 30 de astfel de „zile” pot valora 3.000 de lei sau 30.000 de lei – asta dacă instanţa este blândă cu animalu’. Dar, dacă nemernicul de ziarist încasează 180 de zile la preţul nedevalorizat de 1.000 de lei ziua?

* Păi, cititori dumneavoastră, ziaristul se poate duce la închisoare căci, vorba economiei de paiață: „în condiţiile pieţei, preţul este corect”. Mai ales dacă noile modificări de Cod penal vor fi prevăzătoare să prevadă ca, în caz de neplată, „zilele amendă” să se transforme în „zile închisoare strictă”. Suntem curioși: se vor umple închisorile de ziarişti „vulnerabili în condiţiile actualelor prevederi”, sau, „viaţa fiind scurtă şi sănătatea un bun de preţ”, ziariştii vor începe o Cântare a Ma Fomiei de o să li se acrească cititorilor de cât de mişto este în ţară?

* Ca orice jurnalist mă mărginesc doar să atrag atenţia (cu respect, se înţelege!) că, în orice ţară civilizată, orice condamnare dată unui ziarist, la fel ca şi daunele morale, se raportează la venitul acestuia, care se obţine prin solicitarea de către instanţă a fişei de impozit global anual – procedură neprevăzută de noul Cod penal – ăsta ce tot se tot încearcă a se modifica (scârț, scarț, marți de marți) în funcție de nevoiele și urgențele personale ale câte unui politician. Asta nu înseamnă – Doamne fereşte! – că am solicitat o majorare salarială…

BREICHING NIUZ

spot_img

Caricatura zilei

spot_img
spot_img

Articole asemănătoare