Revista Tresei: Cum nasc ei, ca oamenii buni, de sâmbătă până luni

de Victor Eugen Lungu , 02 noiembrie 2015

De fiecare dată când se întâmplă câte o tragedie în România se naște câte un val de indignare cinstită care, din păcate, ține, ca orice doliu național, exact 3 zile. Dincolo de cavalerii și sufragetele de Facebook, în România chiar există un val de indignare cinstită pe care nimeni nu vrea și nici măcar nu își propune să vrea să-l capitalizeze, să-l preia și să-l canalizeze către a face o Românie “ca afară” – curată, curățată de bișnițari și boschetari politici, morală, cu valori ne-răsturnate, ne-golite de conținut și de idee. Dar, atunci, nouă ce ne-ar mai ieși, cum s-ar mai bucura omul simplu din popor c-a reușit să tragă în piept autoritatea că a trecut pe roșu și nu l-a amendat nimeni și nici nu l-a călcat cu mașin? Cum să te mai bucuri că le-ai tras-o râtanilor de la cozile administrațiilor publice că ai intrat în față că ai pile? Noi, mari consumatori de seriale “Dallas”, cum am mai putea zice „da’ las’ că mege ș-așa”?

* Există oameni care vor, din toată ființa lor, să se nască o opoziție la tot ce reprezintă actuala clasă politică, o opoziție cinstită, cu greața-n gât, sătulă de jocul de-a democrația, nu una de cumetrie în care așa-zisă “dreapta” ține franzeluța pe care stânga își unge, din gros, ca neamul prost din care provin, de parcă ar fi untură, caviarul (hai siktir!). Dar cine să-i bage în seamă, când ei înșiși nu se iau în serios decât preț de-o indignare on-line, preț de-un “A3” fluturat la o manifestare, un bătut cu “pet”-ul în asfalt șamd. și-apoi dispar la grătare, mare și excursii în Natură de ziua votului? Fără măcar ștampila aia de vot în mână, “A3”-ul acela fluturat cândva la o manifestație are valoare hârtiei igienice cu care se acoperă politicienii atunci când mănâncă ceea ce știu ei mai bine să mănânce atunci când ne zic câtă grijă ne poartă și cum nasc ei, ca oamenii buni, de sâmbătă până luni numai ca să nu lipsească de la serviciul la care se duc numai să ne curgă nouă lapte și miere în castronașe.

* De aici ar trebui pornit, de la faptul că omul de rând este total nemulțumit – nemulțumiți, deși nu are încă puterea să o recunoască; printre ei sunt și cei care au votat cu grupul infracțional organizat impropriu numit Guvern și majoritate parlamentară, dar tac și se prefac că au alte priorități (poate le e rușine să recunoască). Poate le este rușine să recunoască faptul că și-au făcut un mare rău (lor și copiilor lor) – dar nu rușinea lor trebuie exploatată, ci indignarea, indignarea pe care sigur o simt că au fost mințiți și luați de proști. România trebuie să iasă de sub zodia lui nea Ceașcă și Ion Iliescu, să scape de clonele lor prăsite prin UTC, UASCR și bine legendate de către diverși ofițeri acoperiți din fosta și actuala Securitate care astăzi se joacă de-a prosperii oameni de afaceri. Trebuie ștearsă întreaga epocă de tranziție, aruncată la gunoi democrația originală marca Ion Iliescu, capitalismul de cumetrie marca Adrian Năstase și plagiamatorismul de tip Ponta și Oprea, iar România trebuie să se întoarcă în sânul civilizației europene. Nu mai avem voie să ne găsim scuze și explicații de ce votăm cu hoții și îi respingem pe cei care cer domnia legii. Corupția ne macină nervii zilnic – de ce nu o recunoaștem/urlăm? – și ne sărăcește la fiecare pas! – de ce să nu recunoaștem/urlăm aceste adevăruri?

* Așa de influente au ajuns tembeliziunile încât am ajuns să considerăm cinstea un moft? Când cinstea ar trebui să fie probă eliminatorie în primul rând în politică – că politica este cea care ne dă legile cu care ne facem afacerile și prin care ne poziționăm în raport cu cei din jurul nostru. De ce am înlocuit cinstea cu circul, cu bâlciul, cu hazul unuia sau altuia? Fără cinste, orice om plin de competențe și haz nu este altceva decât un individ disponibil – la dispoziția oricui îl pune să fure, să mintă, să se combine șamd. Domnia legii nu este un moft (precum proprietatea în viziunea lui Ion Iliescu), este garanția unui stat care se vrea mai mult decât o asociere a unui grup infracțional organizat. Domnia legii este piatra de temelie a unui stat ce nu-și vede (tratează) cetățenii doar ca pe o turmă de portofele numai bună de jefuit.

Loading...
ADS ProfitShare

Comentarii

 • oPUSDEY

  03 noiembrie 2015 9:13

  BOILOR DOAR 4 SPITALE SUNT IN ROMANIA HABAR NU AVETI CUM ARATA UN SPITAL IN JAPONIA,LONDRA,DUBAI,usa,gERMANIA TARILE NORDICE SUPER DOTARE NOUA DE ULTIMUL RAGNET PERSONAL SUFICIENT SI FOARTE BINE PREGATIT SALARI FOARTE MARI SI 38 DE SECTI LIFTURI SUFICIENTE MANCARE DE CALIATE LIPSA JEG GANDACI FURNICI VIRMI BAI CURATE SI MAXIM 4 PACIENT IN CAMERA DEOBICEI DOAR 1 SAU 2 ANGAJATI PRIMESC SUPERSALARI SUNT FOARTE MOTIVATI . vERSUS CELE DIN ROMANIA MEREU JUMAATE IN REFORME SI CONSTRUCTI NICIODATA NU TERMINA CU REFORMELE SI JEG PERETI BHAI INSALUBRE MANACARE DE 2 ANI CU VIERMI SI MUCEGAI FARA LIFTURI SAU DEFECTE SI INSUFICIENTE PERSONAL ANALFABET SI INCOMPETENT SI FOARTE PROST PLATIT ORE SUPLIMENTARE NEPLATITE FARA PRIME FARA SPORURI FARA ECHIPAMENTE SE MINTE MEREU CA SUNT DOTATE DAR NU SUNT ORCE ASISTENTA SI MEDIC ITI POATE CONFIRMA INTREABA,NU PE DIRECTORI SAU SEFI CA EI MINT MEREU IN rOMANIA DOAR 4 SPITALE EXISTA 3 IN BUCURESTI SI AL PATRULEA LA tARGU mURESI, RESTUL SUNT NISTE RUINE INFECTE FARA SECTI SI APARATURA MODERNA SI FUNCTIONALA SI FARA PERSONAL CALIFICAT SI PLATITI MIZERABIL UN DOCTOR SUB 30 MILIOANE SI O ASISTENTA SUB 8 MILIOANE SI PERSONALUL AUXILIAR SUB 7 MILIOANE RUSINE CUM SA FIE MOTIVATI CAND JANDARMI VAMESI POLITISTI AU SALARI DE 30-100 MILIOANE SI NU FAC NIMIC CA SI PREOTI SI POLITICIENI SI JUDECATORI SI FISCU INUTILI DAR CU SALARI MAI MARI CA MEDICII ASISTENTELE SI PERSONALUL SANITAR AUXILIAR.RUSINE ROMANILOR CA FACETI DISCRIMINARE INTRE CEI CARE VA SALVEAZA VIETILE SI JANDARMI JUDECATORI POLITISTI FIXSCU VAMA CARE VA BATE MEREU SI VA CER SPAGI SI NU VA APARA DE NIMIC, NICIODATA NU PRIN INFRACTORII MEREU II SCAPA II AJUTA SE INRUDEWSC CU EI. POPOR INFECT6 UHHHO RUSINE PUPATORI DE MOASTE RUSSSINE.

  raspunde comentariului
 • oPUSDEY

  03 noiembrie 2015 6:51

  sI SUSPECTUL DE TRAFIC DE COPII NEMTOIU IOHANNIS ARE PROBLEME GRAVE CU CAPULUn protest are loc luni seara la Sibiu. Asta, in conditiile in care, potrivt sefului ISU Sibiu, cele mai multe dintre cluburile si localurile din fosta Capitala Culturala Europeana, inclusiv hala unde se joaca cel mai de succes spectacol de teatru din ultimii opt ani de la Sibiu, Faust-ul regizat de Silviu Purcarete, functioneaza ilegal si prezinta pericol de incendiu, informeaza B1 TV. Aproximativ 1000 de persoane, sibieni, studenti, tineri sau oameni in varsta au tinut sa participe la un mars al solidaritatii. Au pornit din cel mai mare parc al Sibiului si au ajuns in Piata Mare. Au aprins lumanari si s-a tinut un moment de reculegere in memoria victimelor din clubul Colectiv din Capitala.Oamenii sunt solidari cu familiile victimelor, cu cei care sufera acum pe patul de spital. In urma unui control facut sambata seara de ISU Sibiu in mai multe cluburi din oras, s-au constatat nereguli si s-a aplicat amenzi in valoare de 55.000 de lei. Spatiul in care se desfasoara spectacolul Faust nu are autorizatie din partea ISU Sibiu si chiar si sediul Primariei din Sibiu nu are autorizatia din partea ISU, spun autoritatile. Controalele vor continua. Sursa foto digi24SHARE FACEBOOKTWEETGOOGLE

  raspunde comentariului
+