HomeActualitateRevista Tresei: Restitutio in integrum

Revista Tresei: Restitutio in integrum

A învățat și Mircea Geaonă cum este să dai, nu doar să primești. L-au chemat la DNA și i-au zis că trebuie să dea ceasurile înapoi. “Dar le-am dat”, ar fi exclamat acesta vexat. Numai spre dimineață a priceput că e vorba despre cele primite „cadou“ de la Vanghelie. Știți, Mircea Geoană este aruncatul de serviciu din PSD. Până acuma, a avut parte de măcar două astfel de episoade, dar și de niște anchete suspect de uitate ale Direcției Naționale Anticorupție.

După prima azvârlire, prin noiembrie 2011, un comunicat al DNA confirma faptul că procurorii ancheteză modul în care a fost finanțată campania electorală a candidatului PSD la Președinția României din 2009. Mulți speculau atunci că fiul risipitor Mircea Geoană ar fi dus acasă la soacră-sa o mare parte din respectivii bani. DNA susținea că președintele Consiliului Județean Brăila, Gheorghe Bunea Stancu (azi condamnat la 3 ani de pușcărie) și patronul InterAgro, miliardarul Ioan Niculae (azi condamnat la 2 ani și 6 luni de pușcărie), au fost puși sub acuzare pentru modul în care au strâns bani pentru campania lui Mircea Geoană din 2009.

Ca și acum, beneficiarul ceasurilor de la Vanghelie, președintele de-o seară al României, nu avea calitatea de învinuit nici în acel dosar. Că Bunea Stancu i-a fi cerut lui Niculae un milion de euro pentru campanie; în schimbul lor, omul de afaceri ar fi urmat să aibă un cuvânt de spus la numirea ministrului Economiei, dar mai ales în ceea ce privește directorul Transgaz și Romgaz, era treaba celor doi – Mircea Geoană habar nu avea: milioanele de euro pentru campanie se așterneau cadou la picioarele sale și atât. Cum nici de ceasurile de la Vanghelie n-a știut că sunt atât de scumpe că s-ar putea să fie de furat.

*Probabil, pentru a nu lăsa acest episod în coadă de pește (care de la cap se împute), cotizanţii de nădejde ai partidelor (care doar așa și-au câștigat renumele de “buni organizatori”) vor fi luaţi la întrebări de către Direcţia Naţională Anticorupţie. Fericiții investigați ar urma să fie Liviu Dragnea, Mircea Geoană şi Vasile Blaga. Plus suita lor de sponsori de afaceri. Cum ziceam, partidele sunt principala sursă de corupție din România. Banii „sponsorizează” partidele (total netransparent). Partidele „sponsorizează” cu funcții și posturi (total netransparent).

Acesta este cercul vicios pe care nimeni nu vrea să-l mângâie pe creștet (cu un control al Curții de Conturi sau o Lege a finanțării partidelor), să-l transforme în pătrat. Transparența surselor banilor care intră în partide (și ies în momentul în care acestea acced la putere și, mai ales, în timpul campaniilor electorale), ar da șanse și unei politici coerente (și corecte) de cadre în interiorul partidelor – fără Pile, Cunoștințe și Relații. Nu ar mai exista găști (să zicem) și nici atitudine de mafie: ți-am dat, dă-mi!

*Noi știm de multă vreme că gura lui Victor Ponta vorbește de una singură în timp ce creierul său este preocupat despre ce anume să mai mintă nația: el repară, drege, praf culege. Când a anunțat public că România ar putea să recunoască Kosovo, premierul nu s-a consultat cu preşedintele Klaus Iohannis. Adevăru-i că nici Klaus Iohannis nu s-a consultat cu el dacă să se enerveze sau nu că l-au pus să dea autografe pe o tarabă la Bookfest. Și nici atunci când a declarat că Odiosul Dictator Băsescu a plecat fără să zugrăvească de la Cotroceni. Așa că Qui pro Qvo.

*Deși un asiatic (că tot îi plac chinezii mongoloidului nostru) ar zice despre un câine care latră că nu este suficient de bine prăjit, eu nu aș băga mâna în foc că Ponta nu este pregătit să muște. Dovada vie (deși, dacă te uiți la ea, parcă-i proaspăt sculată la vot de Dragnea) este senatoarea fomistă a grevei Cristana Anghel care aseară s-a stropșit la Iohannis: "Mai lăsaţi-mă, preşedintele să fie foarte atent, că poate plăti pentru trădare.Dacă mâine îi face cineva o plângere pentru trădare, el va fi suspendat. Deocamdată are 70%, dar va scădea". Cu ajutorul lui Mihalache, Iohannis va trebui să apeleze la băsiștii orfani ca să scape de suspendare.

*Și, că tot am pomenit (prea des) de Liviu Dragnea, doar doi președinți de filială social-democrată au demisionat din funcții, în solidar cu el. Asta deși, inițial, lamentațiile și tânguielile la vestea demisiei sale au fost demne de înmormântarea unui lider nord-coreean. Chit că Dragnea le-a demonstrat, deseori, că moartea nu este decât începutul veșniciei votului.

BREICHING NIUZ

spot_img

Caricatura zilei

spot_img
spot_img

Articole asemănătoare