S-a umflat tărâța-n turci! Marginalii la eșecul unei lovituri de stat

de Mihai Enciu , 16 iulie 2016
S-a umflat tărâța-n turci! Marginalii la eșecul unei lovituri de stat

S-a întâmplat pe la orele 23.00, din senin. Dau să scanez canalele de știri ca să văd ce se mai întâmplă. La Realitatea, Hoandră bătea câmpii ca de obicei. Ecranul era ocupat cu o retransmisie a unui post turcesc iar la telefon, analistul Gușă care este și patronul p(r)ostului, vorbea despre destabilizarea NATO. Cum Hoandră râdea, n-am dat atenție și am trecut mai departe. Ajung al Digi 24 și mă curentează un titlu sec: Lovitură de stat în Turcia! Dau sonorul mai tare în ideea că poate mă prind de schemă. Un reporter chiuit viola limba română încercând să tramsmită niște idei despre eveniment. Din compunerea lui nearticulată nu pricep nimic în afara faptului că omul habar nu avea să lege liber 3 propoziții fără să se bâlbâie. CTP-ul dormea, Prelipceanu așișderea, nici urmă de starleta de scandal a postului, Săndica Nicola. Mă refugiez pe CNN și dintr-o dată se face lumină! Niște generali turci s-au apucat să dea o lovitură de stat pe la unșpe, unșpe și ceva. Televiziunea națională a fost închisă nu înainte de a difuza un comunicat oficial din partea puciștilor grupați în Consiliul Păcii. Logic, acest consiliu și-a început activitatea instituind legea marțială. Pe străzi apar niște tancuri care blochează două poduri în Instambul. Se blochează aeroporturile iar câteva elicoptere se ridică de la sol.

La televiziunile imperialiste lovitura de stat este tratată cam cu sictir. BBC își împarte emisia între imagini de la televiunea turcă NTV și interviuri cu matrori oculari ai masacrului de la Nisa. La CNN reporterii dezbat un scenariu simplu. Americanii trebuie să-și împacheteze catrafusele și să lase baltă baza militară din Turcia. Din acest motiv golanii ISIS vor năvăli în patria turcaleților și de aici în Europa. Se conchide că treaba-i nasoală. Jurnalista care a comis acest scenariu a precizat apăsat că militarii americani nu pot staționa într-o țară în care are loc o lovitură de stat. Pe fază, reporterul care punea întrebări scapă o perlă: ba se poate, ca în Egipt! Analizda ia foc și combate teoria. Acolo am ajutat democrația, zice ea. Și în plus, Egiptul nu este stat NATO! Meciul se termină nedecis. Între timp, la BBC, Erdogan este făcut muci într-un comentariu al unui expert în islam, care susține că Turcia devine un stat musulman iar armata care dă lovitura de stat are dreptate.

La Ankara și Istanbul se ascute lupta de clasă. Aflat în concediu Erdogan se urcă în avion și dă se se întoarcă în țară. N-are unde să aterizeze așa că intră la o televiziune prin FaceTime. Mesajul care îndemna oamenii să iasă în stradă este difuzat audio inclusiv de moschei. Turcaleții invadează bulevardele din Ankara și Istanbul. Puciștii deschid focul împotriva miliției turcești  iar lovitura de stat se transformă într-un meci de tip Steaua –Dinamo. Încep manipulările. Un elicopter al securiștilor fideli lui Erdogan este doborât la un centru de antrenament al acestora. Sunt anunțați 17 morți.Se trage cu rachete în clădirea parlamentului.

Turcaleții, înarmați cu bețe și pietre să iau la trântă cu tancurile. Apar arestările în rândul soldaților puciști. La Washington, D.C. nu se știa exact cine cu cine se bate. Se știa doar că șeful Statului Major al Armatei a fost arestat de puciști, ceea ce însemna că nu armata dăduse lovitura de stat, ci o grupare a ei. Până pe la ora 03.30 oficialii europeni nu scoseseră un sunet despre subiect. Logic, nici Klaus nu s-a deranjat.

Spre dimineață treaba s-a limpezit. Erdogan a reușit să aterizeze la Istanbul, vreo 750 de militari au fost arestați. Trezit cu fața la pernă Victor Ponta reacționează pe Facebook. El îi aplică o limbă dictatorului Erdogan și o flegmă conducătorilor țării noastre pe care-i cataloghează drept lingăi. Erdogan e legitim, zice prostul nației, pentru că oamenii au ieșit în stradă și s-au luat la cafteală cu tancurile la comanda lui. Iar Europa, zice plagiatorul infect, l-a susținut că e curajos și legitim, nu ca voi, lingăilor! Limba lui Ponta devine virală. După vreo oră reacționează și ai noștri. Trezit din somn Klaus precizează că a urmărit tot timpul evenimentele. Pe dracu, a dormit ca porcul, vă zic eu! I Dacian zice și el ceva despre legitimitate și ordine constituțională. În Turcia meciul pare a se tranșa în favoarea lui Erdogan. La noi, președintele unei asociații patronale din turism trimite oamenii la all inclusive, pe motiv că în Antalia nu bate nici vântul. Ce mai înseamnă 60 de morți și vreo 1000 de răniți în ziua de azi? Morala e că și loviturile astea de stat turcești sunt tot un fel de chinezării. Nu rezistă nici măcar o zi!  

Loading...
ADS ProfitShare

Comentarii

 • nicu

  16 iulie 2016 17:57

  Păcat de cei morți degeaba... Nea Nelu sluga comunistă zice că-n ziua de azi numai merge cu lovituri de stat și probabil cu emanați- Normal băh mumie kgb-istă că toți dictatorii spun asta când li se lipește fotoliul de kur.

  raspunde comentariului
 • ion

  16 iulie 2016 16:58

  Ziua si distractia,vine sa sublinieze liceanul Enciu,da-l dracului de Bac !

  raspunde comentariului
 • academia loviturilor de stat

  16 iulie 2016 13:40

  S-a practicat logistica lui Dragomir de la Sibiu cand armata a snopit in bataie militia.

  raspunde comentariului
 • Stoian Gheorghe

  16 iulie 2016 13:26

  Omul cu genunchiul turcit, a dat-o, ca de obicei, cu bata-n balta !

  raspunde comentariului
 • goie

  16 iulie 2016 11:48

  Cine? Pucistul Ponta?

  raspunde comentariului
 • Titu Sandronicus

  16 iulie 2016 11:06

  Violarea limbii romane pare criteriul de baza la interviul de angajare al reporterilor televiziunilor de stiri...

  raspunde comentariului
+