HomeActualitateSă i-o dăm în plată lui Mugur Isărescu

Să i-o dăm în plată lui Mugur Isărescu

13 mai 2016. Este ziua în care orice românaș cu credit ipotecar atârnându-i de gât va putea să predea băncii cheile viluței, să-și ia bocceluța și să se mute cu chirie. E crunt, e grav dar este șansa ca inconștientul proprietar să o ia de la capăt fără ca banca să-l caute în portofel până la moarte și dincolo de ea. Legea dării în plată despre care analiștii economici furajați de bănci spuneau că va prăbuși întregul sistem bancar, pune capăt unei bule imobiliare care a transformat capitalismul în cămătărie de piață.

Să le-o dăm bancherilor în plată și nu numai devine banal începând cu 13 mai. Creditele imobiliare de până la 250.000 de euro, exceptându-le pe cele acordate prin programul Prima Coșmelie, se pot lichida prin simpla notificare a băncii cu privire la transferarea dreptului de proprietate asupra imobilului în chestiune. Legea se aplică și creditelor aflate în executare silită iar banca poate contesta eligibilitatea creditorului în 15 zile de la comunicare. După care bancherul poate lua casa pe care să și-o bage undeva. Cu tot cu chei. Prin acest act normativ dar și copulativ pentru bancheri, responsabilitatea și riscul pentru credite neperformante sunt preluate și de bănci. Creditorul își asumă situația în care să se trezească proprietar pe case și să-și recupereze banii din vânzarea acestora fără a-l mai putea executa pe debitor și pe urmașii acestora în veacul vecilor. Se pune astfel capăt unei întregi mafii a executărilor silite prin care băncile vindeau case valoroase la prețuri derizorii în urma unor așa-zise licitații, iar pentru restul sumelor datorate se îndestulau de la datornic fără număr.

Cum era de așteptat, lobby-ul băncilor a reacționat sălbatic. Cavalcada a fost condusă de Mugur Isărescu, acest Yoda al BNR, care a anunțat mai multe forme de apocalipsă bancară în speranța că Parlamentul va bloca legea. Asociația Română a Băncilor a făcut zadarnic și inutil presiuni la președintele Klaus pentru atacarea legii la CCR. La urma urmei și Președintele este un politruc care se furajează cu voturi și nu putea să-și dea la țurloaie în asemenea hal încât să-și pună în cap flăcăii și fetele de la multinaționale care s-au îndatorat ca berbecii plătind coșmelii făcute la normă la preț de palate. Argumentele în contra legii au fost dintre cele mai tembele.

Apocalipsa după BNR a fost vestită de masonii din jurul lui Isărescu cu mult sârg. Inclusiv Mugurel, bancherul de oțel, s-a deplasat la Parlament unde a cuvântat despre prăbușirea băncilor, a statului național unitar și a galaxiei dacă legea dării în plată va trece. Citat din gândirea profundă a lui Mugurel:

„Dacă nu reușim să spunem că, în momentul în care plătești în natură, ca şi cum  că doar francul ai reveni la troc, şi că după cei cu cheile la casă pot să vină cei cu cheile la mașină, cei cu frigiderul pe care l-au folosit un an, îl aduc înapoi în plată, facem un depozit de frigidere şi mașini de spălat în holul băncii, în partea cealaltă mai facem şi un țarc pentru animale. Eu exagerez, bineînțeles, dar cred că avem cifrele astea extraordinare şi observăm că ele sunt contestate, cei care sunt în ofensiva asta ne spun de dimineața până seara că Banca Națională nu şi-a făcut datoria. Păi datoria ei principală este să asigure țării o monedă stabilă, credite din belșug, pentru cine poate să ia credite, cu dobânzi rezonabile”.

Bine că a precizat că exagerează, că am fi fost tentați să credem că unchiul a luat-o pe arătură. Nea Mugurel zice că BNR ne oferă credite din belșug, cu dobânzi rezonabile, să ia tot poporul dar asta nu înseamnă că dacă poporul nu mai poate plăti ar trebui să cadă la înțelegere cu banca și să-și împartă cu ea pierderea. Nuuuu! Că doar nu ne întoarcem la economia de troc, zice plin de înțelepciune nea Mugurel!

Păi, bre nea Mugurele, cererea și oferta de case ca și cea de credite se întâlnesc în piață. Să zicem că în piața Obor. Cererea de case este deformată prin supraoferta de credite imobiliare. Băncile au atras de afară bani ieftini și i-au vândut scump în România sub formă de credite imobiliare. Logic, nea Mugurele, casele s-au scumpit pentru că băncile le-au făcut accesibile. Dar poporul, cât ar fi fost el de sărac și cu viitor economic personal incert, tot a fost eligibil. Iar dacă n-a fost, bancherii i-au băgat pe gât creditele toxice în franci elvețieni pe care le-au prezentat ca sigure, că doar francul elvețian e stabil. Când atragi bani cu 0,5% dobândă și vinzi cu 7-8% se cheamă că faci profit cât China, nu? Plasamentele băncii au atras o creștere a valorii acțiunilor lor. La care se adaugă profiturile făcute prin vânzarea de CDS pe piața flăcăilor deștepți.

Ce se întâmplă cu plăvanul debitor care este, să zicem, concediat de la slujba lui plătită cu 2000 de euro pe lună? Exact, este executat. Numai că executarea vine pe fondul supraofertei de case și a lipsei de cerere din motive de recesiune, nea Mugurele! Căci plăvanul debitor a ajuns șomer din motive de recesiune, nu? La ce preț va vinde banca căsuța șomerului? Aud? Logic, nea Mugurele, la preț mult sub prețul de construire luat în garanție de bancă. Pentru că prețul la care banca a făcut tranzacția a fost umflat de comportamentul de bișnițar al băncii. Nu mai zic faptul că în momentul în care banca a acordat creditul ea nu avea banii în cont, ci doar niște prăpădite de zero-uri conform sistemului monetar cu fracție în care funcționează capitalismul vostru de rahat. Și nu mai zic nu că n-aș avea dreptate, ci ca să nu mai complicăm discuția. Să vedem acum nea Mugurele cine pierde și cine câștigă din această escrocherie.

Banca face profit din orice poziție nea Mugurele, pentru că este „too big to fail” cum zic alde JP Morgan sau prietenul matale, Bernanke de la ex FED. Riscul de la vânzarea cu profituri maxime a CDS (Credit Default Swap), cotate cu rating AAA că doar imobiliarele sunt cele mai sigure,  este acoperit de stat prin infuzie de bani publici. Adică toată populimea plătește riscul băncilor, că așa v-a învățat pe voi la școală la economie, că banca, ca și statul, nu pot da niciodată faliment. Nu mai spun că CDS-urile sunt cumpărate de subsidiare ale băncilor iar profitul rămâne în familie! Apoi tot banca mai face nițele venituri și multe șpăgi prin executarea imobilului datornicului. S-a ajuns, nea Mugurele, la vânzarea de case la 20% din valoarea de construire ceea ce înseamnă mai puțin de 50% din prețul de piață cel mai scăzut. Iar debitorul nu se poate opune în nici un fel la această golănie. În final, deși statul a despăgubit banca cu injecții bolnave de bani publici, bancherii continuă prigoana datornicului executându-i veniturile sale și ale urmașilor care acceptă moștenirea până în veacul vecilor. Amin! Cine pierde? Clientul băncii, evident, că el nu este too big to fail, ci numai bun să fie strivit. Și întreb și eu ca opinia publică, nea Mugurele : unde pana lui Hector este distribuția echitabilă a riscului în această afacere și ce diferență este între bancherul cu papion și cămătarul cu toporul care-și snopește în bătaie datornicul?

Puțină normalitate, nea Mugurele nu strică. Așa că, te rugăm noi, nu mai mânca rahat cu toată gura, că te îneci și nu e bine.  Prin legea dării la bot băncile vor fi obligate să joace corect și să-și asume riscul alături de client. Vor înăspri condițiile de creditare, zici? Foarte bine, așa și trebuie. Dar te rugăm noi, nu mai dezinforma în halul în care o faci împreună cu ciracii tăi din BNR. Pentru că mizeriile cu gulere bej care se joacă cu banii nației vor strânge șurubul atât cât să nu iasă din piață. Că doar n-or fi cretini să stea cu curul pe zerouri și să se joace cu statele sociale de-a creditarea. Vor constatat că e preferabil să ia 1 leu pe lună la fiecare credit decât să ceară 10 și să încaseze praful de pe tobă. Apoi vor regândi statutul clientului pe care îl vor chema la negocieri înainte de a-i vinde creditul cămătarilor de la IFN-uri. Apropo, asta-i o altă golănie prin care băncile își scot din active gunoiul pentru a păcăli acționarii și a trișa pe bursă, golănie la care te rugăm să reflectezi. Nu în ultimul rând, o casă executată sub amenințarea că valoarea de vânzare este tot ce va recupera dintr-un credit neperformant va diminua șpăgile dar va crește gradul de recuperare al creditelor prin metode cinstite și nu prin coțcării.

În încheiere, nea Mugurele, te-am ruga să ne spui și nouă cam cât bănet au scos săracele bănci din România, pe care le pupi în bot, direct în paradisurile fiscale și cât a pierdut eroicul popor român la aceste combinații. Iar de restul, dă-ne niște caramele să mai îndulcim momentul!

Articol apărut în Academia Caţavencu, nr. 7 (1206) – 9-22 mai 2016

BREICHING NIUZ

spot_img

Caricatura zilei

spot_img
spot_img

Articole asemănătoare