HomeActualitateȘase tradiții de Sf. Andrei pe care dacă nu...

Șase tradiții de Sf. Andrei pe care dacă nu le faci nu prea contează

Cu ocazia sărbătorii de Sf. Andrei, cu excepţia trimiterii de SMS-uri nesărate și de o inspirație îndoielnică, românii respectă și mai multe tradiții fără însemnătate exactă, dar pe care „trebuie că așa se face”. Dacă-i p-așa, poftim o listă de tradiții pe care „trebuie”:

1. Bocetul Andreiului – de Sf. Andrei toate fetele singure își confecționează o păpușă de paie ori își cumpără un Ken pe care-l botează Andrei. Îl așază pe laviță/noptieră/trusa de farduri și-ncep a plânge de dor și jale. De ce? Misoginii spun „pentru că o femeie în genunchi merită orice minune”.

2. Noaptea strigay-ilor – În noaptea de Sf. Andrei, pe străzile satelor și orașelor umblă îmbrăcați în haine de camuflaj strigay, care întreabă neîncetat „ne dați, ori nu ne dați?”.

3. Aflarea ursitei – Adică a viitorului soț. Tradiția spune ca femeia necăsătorită să-și pună sub pat amantul și-n pat prietenul. Dacă n-are, să-și cumpere. Și dimineață, cel care a rămas în dormitor îi este sortit. Dacă pleacă amândoi, să-i caute la birt.

4. Băutura rituală – o tradiție din moși-strămoși. În noaptea de Sf. Andrei mesenii se adună și beau cât n-au băut tot anul până atunci. Odată intrat în comă, e bine să mai bei puțin ca să nu superi gazda.

5. Bătutul tricoliciului – În tradiția populară, tricoliciul este un lup cu cap de om. Un fel de agarici, dar ăla-i om cu cap de dobitoc. În sate oamenii ies înarmați cu furci și topoare și se bat între ei ca să scoată tricoliciul din ei.

6. Usturoi la ușă – oamenii își pun usturoi la ușă pentru a se proteja de rudele nepoftite. Pe principiul „dacă-i pute așa la ușă înseamnă că înăuntru e crunt!”.

BREICHING NIUZ

spot_img

Caricatura zilei

spot_img
spot_img

Articole asemănătoare