HomeActualitateTimișoaro, te oftici? Bucureștiul a fost desemnat Capitala Europeană...

Timișoaro, te oftici? Bucureștiul a fost desemnat Capitala Europeană a Inculturii!

Vestea că Timișoara a fost desemnată Capitală Culturală Europeană în anul 2021 a umplut de bucurie sufletele tuturor oamenilor de cultură de la noi. În cinstea victoriei, domnul Dinescu a bătut ieri o baterie dublă de Jidvei, domnul Pleșu a mâncat o porție dublă de amandine, iar doamna Grapini a scris pentru prima oară în viața ei pe Facebook ”Sunt mândră că-s bănățeancă” și nu ”Sânt mîndră c-ăs din banat”, ca până acum.

Se pare însă că veștile bune, ca și alea rele, nu vin niciodată singure. După câte suntem informați, o comisie culturală întrunită la Paris a desemnat Bucureștiul drept ”Capitală europeană a inculturii”. ”Dacă se decernează titlul de capitală europeană a Culturii, ar fi fost discriminatoriu să nu avem și o capitală europeană a Inculturii, a precizat domnul Jan Mișel Jenesepa, președintele comitetului care a acordat titlul. Membrii acestui comitet spun că practic orașul lui Bucur nu a avut concurență. ”În niciun alt oraș european nu există un nivel de incultură mai mare ca la București. Am studiat câteva luni Bucureștiul și am rămas uimiți de ce am văzut. Nivelul de incultură este deosebit de ridicat, iar dacă în alte orașe oamenii preferă cântecele culte, aici sunt la mare modă cele inculte, numite manele, unde toți ”dușmanii are valoare”, „banii e mulți” și ”femeile e perverse”.

Membrii juriului au rămas impresionați de grija deosebită pe care bucureștenii o manifestă față de animalele de companie. Nu doar că ei își lasă câinii să-și facă nevoile pe unde apucă, pe trotuare, dar sunt atât de inimoși încât își cazează caii în apartamente. Asta nemai vorbind de discuțiile elevate din trafic, cu trimiteri la arborele genealogic și strămoșii decedați ai participanților, care dovedesc o lipsă de cultură fenomenală, de parcă toți oamenii mari de incultură din România și-ar fi dat întâlnire pe străzile aglomerate ale Bucureștiului.

Totuși, domnul Jenesepa recunoaște că orașul mai are mult de progresat pe calea inculturii și din acest motiv unii dintre membrii juriului au avut unele dubii și s-au abținut de la vot: ”Sunt unele lucruri care ar fi putut să fie făcute mai bine, dacă bucureștenii ar lua exemplele care trebuie. Uitați, de pildă, noi n-am văzut pe nimeni în București să se cocoațe pe o catedră și să țină un discurs, cum a ținut primarul din Voluntari, domnul Pandele. Dacă la anul o s-o vedem și doamna Firea că se suie pe masă și le cântă bucureștenilor o manea din buric, atunci cu siguranță în 2017 îi vom oferi Bucureștiului în unanimitate titlul de Capitală Europeană a Inculturii!”

BREICHING NIUZ

spot_img

Caricatura zilei

spot_img
spot_img

Articole asemănătoare