UDMR, las-o jos că măcăne!

de Spartakus , 25 octombrie 2016
UDMR, las-o jos că măcăne!

Deși campania electorală propriu-zisă nu a început, ungurii s-au apucat deja să și-o facă (campania, nu altceva), mergând, probabil, pe considerentul că, dacă tot au venit aici la o mie de ani după români, măcar acum să le-o ia înainte. Faptul că au furat startul nu ar fi o problemă, sunt minoritari și sfânta corectitudine politică predică să fim îngăduitori cu minoritarii ciorditori. Ceea ce e îngrijorător e mesajul pe care-l transmit. S-au umplut orașele Ardealului de afișe puse de UDMR, prin care ungurienii le propun concitadinilor lor români: ”Salvăm Clujul (sau Oradea, Sibiul, Brașovul, Tg Mureșul etc etc)! De București. Taxele noastre să îmbogățească Ardealul. Nu Capitala!” Din păcate, nimeni n-a stat să le explice ungurienilor că, dacă se supără Capitala pe ei și le taie subvențiile, județe ca Harghita și Covasna, care, în afară de iredentism, teroriști de duminică și bombe cu fâs nu exportă mai nimic, vor ajunge atât de sărace încât vor hali, de foame, nu doar carnea de sub șa, ci și șaua, cu totul!

Cum era și firesc, mulți români au crezut că văd roșu/alb/verde în fața ochilor la citirea acestor sloganuri. Alții au zis că totuși ungurii au dreptate: până când orașele bogate din Ardeal să cotizeze pentru București? Iar alții au spus că, pur și simplu, e o provocare și ungurii nu vor să îmbogățească Ardealul, ci Capitala. Doar că nu capitala României, ci a Ungariei, cu largul concurs al lui Viktor Orban și al stăpânului lui, Vladimir Putin.

De fapt, cred că adevărul nu e nicăieri, în aceste ipoteze. Putin are altele pe cap acum ca să se gândească dacă taxelor ardelenilor le-ar sta mai bine la Budapesta decât la București. Și nici nu cred că pe liderii UDMR i-a apucat, subit, grija de portofelele golite ale ardelenilor, mai ales că, de 26 de ani încoace, udemeriștilor nicăieri nu le-a fost mai bine decât la Bucale, căci nelipsiți au fost de la împărțirea bucatelor, ori cu PSD, ori cu PDL, ori cu PNL. Rolul acestor afișe nu e să pledeze pentru federalizarea României sau pentru separarea Ardealului de România și unirea lui cu Ungaria Mare. Liderii UDMR sunt niște politruci care nu pot gândi așa de departe. Ceea ce vor ei, prin astfel de afișe provocatoare, e ceva mult mai prozaic, ceva ce ține de mațul lor, nu de sufletul lor cu dor de pustă: pur și simplu vor să fie siguri că intră în Parlament.

De ani buni, UDMR e votată de tot mai puțini alegători. Dacă vă uitați pe cifre, veți vedea că în 1990 au votat-o un milion de cetățeni. În 1992, 850.000. În 1996 – 830.000. În 2000 – 751.000. În 2004 – 633.000. În 2008 – 440.000 (cu mențiunea că atunci deputatul udemerist Iosif Koto a fost ales cu doar 34 de voturi!). În 2012, doar 388.000 de alegători au mai pus ștampila pe UDMR. În ritmul ăsta de scădere, coroborat cu o prezență anticipată la vot mai mare decât de obicei, din cauză de Dragnea vs Cioloș, e absolut clar că UDMR riscă pentru prima oară să nu mai pupe Parlamentul. Alegătorii din nucleul dur au cam murit și-o să-l voteze pe Dragnea, alegătorilor tineri li se cam rupe pe ungurește de alegeri și se pișă pe el de vot, desigur, tot în limba maternă, deci ce soluție ar avea UDMR ca să mai umfle voturi? Să-i păcălească pe alegătorii români din Ardeal să o voteze, arătându-i pisica aia cu „voi plătiți taxe pentru București, nu pentru voi”. Bingo!

Ce se va întâmpla pe urmă, nu-i greu de ghicit. N-o să existe nicio federalizare, nu vor veni mai multe taxe în Ardeal, în schimb domnul Kereștoi și alte drujbe ungurești vor tăia și restul de copaci rămași și vor mai păpa încă patru ani prin Senat și Cameră banii fraierilor care i-au ales. De altfel, tipul ăsta de schemă nici nu e nou: Liga Nordului, din Italia, o aplică cu succes de zece ani, că și-acolo sunt destui proști cu drept de vot.

De aceea, fraților, dragi români ardeleni, n-ar trebui să plecați urechile la asemenea sloganuri. Veniți la vot, dar pentru nimic în lume nu votați UDMR. Sunt destui candidați noi, din comunitățile voastre, care vă merită votul. UDMR nu e decât varianta verde a PSD: aceiași mafioți îmbogățiți prin afaceri dubioase. De ce i-ați alege voi când, așa cum cifrele demonstrează, pe mafioții ăștia nici ungurii nu vor să-i mai aleagă? În momentul de față, în afară de burțile lor, udemeriștii nu mai reprezintă pe nimeni și deci nu merită nici măcar votanți unguri: merită, cel mult, unguriță.

Loading...
ADS ProfitShare

Comentarii

 • ndr

  27 octombrie 2016 13:35

  Si-au facut aparitia nelipsitii patrioti de Bucuresti cu numere de bulgaria!Alde comentaori de a lu peste! Speriati ca li se va subtia ciolanul din provincie si vor ajunge sa roada votci chinezesti.

  raspunde comentariului
 • mada

  26 octombrie 2016 22:08

  Se mai zice si las-o jos c-o-nveti in brate ! E valabil si "taiele mai scurte ca se vad de sub pat" dar ca sa inteleaga si ei, ca noi n-avem de ce sa fim intelegatori scriu romaneste ca nu le stiu nici limba "holgoș megheso horcoș" No, bine-i ? Tulai Doamne si-i trazneste !

  raspunde comentariului
 • Victor

  25 octombrie 2016 18:39
 • ideea e buna

  25 octombrie 2016 14:03

  Ideea de primit, in loc de pastrat e in sine una fanarioata. Sa vina Voda cel Bun si milostiv cu boierii lui si sa-ti dea maica.. Oricum Bucurestiul are mai mult de castigat din asta. Desi o descentralizare serioasa loveste si in DGAMC.si prin urmare nu va avea chiar atat de mult pe cat incearca sa demonstreze unii exegeti ai centralismului cu statistici care includ Marii Contribuabili la contribuabilii Bucurestiului, vor exista in continuare cei mai multi angajati din tara si semi exclusivitate pe sectorul bancar. Ce castiga Ardealul e ca nu mai poate veni nici un Ponta sau Dragnea sa opreasca o investitie in derulare cum a fost cazul autostrazii Bors-Suplaca de Barcau realizata in proportie de 50 si apoi adusa in situatia de a fi construita de la 0 candva , undeva in viitor. Il lipsim pe Voda de posibilitatea de a mai fi milostiv cu boierii lui din teritoriu, iaracestia vor trebui sa invete sa se descurce ce colecteaza.

  raspunde comentariului
 • ndr

  25 octombrie 2016 13:31

  Frumos ar fi ca Dvs. AC sa investigati un pic si sa ne prezentati o comparativa cu sumele virate la centru de toate judetele si procentul pe care l-au primit inapoi. A fost an cand Botosaniul a primit triplu decat Brasovul. Desi nu are nici de trei ori mai multi locuitori si nici nu contribuie triplu. Apoi roadeti ce o-ti vrea, pe orice manea.

  raspunde comentariului
+